自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講頂唔順好辛苦好難受,話日日都訓唔到,又同我交低晒身後事,又要求我地對調房!
C6話62宜家咁睇怕都唔頂得幾耐~
我都唔知可以做啲乜,只能夠聽62呻,聽佢講99有幾好!佢又唔肯見社工,其他仔女又唔多理,其實我都好攰,又好擔心62,啲姑9同我講以後頭家要靠我照顧,睇住!
我都就黎爆,一樣晚晚都失眠,c6又返日夜,唉……點算,點先幫到62?

tonghomama  最憎呢啲所謂姑奶,自己老豆嚟㗎,佢一句靠你啦就推左出去,好似我姑9咁.  發表於 14-5-17 23:11

大宅

回覆:62接受唔到99過身,點算?有冇過來人可以傾下?

你62有冇信仰?

水晶宮

2018復活節勳章

幫你推,希望你老爺盡快走出陰霾

伯爵府

好似有個機構係幫助過世者的家屬的,但我唔記得個名

ymw9090  長沙灣的善寧會  發表於 14-5-17 21:44

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇搞錯,
佢自己仔女都唔理,
要你一個理?
其實真係要睇佢自己諗唔諗得開~

kiyim  不如關心下老人家先,不要一味問責。  發表於 14-5-17 22:42
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

開心吸收勳章

他們生前是否很恩愛

男爵府

引用:你62有冇信仰

原帖由 CaramelLatte 於 14-05-17 發表
你62有冇信仰?
冇,不過,有裝香拜神拜袓先!以前,99搞開,宜家,我搞!

男爵府

2018復活節勳章

CHOR~CHOR~ 發表於 14-5-17 20:55
99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講頂唔順好辛苦好難受,話日日都訓唔到,又同我交低晒身後事,又要 ...

CALL 晒人,開家庭會議,唔可能你一人頂晒,其他人要知道老爺發生左事.

男爵府

引用:有冇搞錯,佢自己仔女都唔理,要你一個理?

原帖由 sharonhwyc 於 14-05-17 發表
有冇搞錯,
佢自己仔女都唔理,
要你一個理?
一向同仔女感情淡薄,唔同住既,一個兩、三年見一次,一個一年見兩、三次!
6299一直都係同我傾偈多!我地一齊同住七年幾~62唔會同其他仔女傾心事,連講野都好少!

大宅

同佢去教会,識下新朋友。多D活動多D寄托,再咁落去真的好快有病去埋嫁。

BBJOJO  Agree  發表於 14-5-17 23:50

男爵府

引用:他們生前是否很恩愛

原帖由 cloudwingwing 於 14-05-17 發表
他們生前是否很恩愛
62以前日日鬧99,當然99大部野係抵鬧,不過,62好錫99,甚至好縱99!

BBJOJO  夫妻就是這样  發表於 14-5-17 23:51

子爵府

有個機構叫贐明會。 你帶老爺去睇下有無野幫到佢丫

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實而家應該大家商量一下,比老人家搬離一段時間,我當年都係唔多想訓返間房架,始終日日陪住佢,都幾十年夫妻,會望到咩都會出現返個影子係道.

叫佢d仔女安排爸爸去住一排,你地就張佢間房裝修過哂,掉哂舊有d野,起碼有兩年心情先會平伏架,幾十年夫妻點可能話唔記得就冇哂回憶架.

佢唔願掉d野,.你地都要忍心d,多d陪下佢.
<br><br>

男爵府

引用:好似有個機構係幫助過世者的家屬的,但我唔

原帖由 Melody_BB 於 14-05-17 發表
好似有個機構係幫助過世者的家屬的,但我唔記得個名
上次喺殮房見到,我屋企附近有,我過幾日得閒自己上去睇下先!

BBJOJO  乖媳婦  發表於 14-5-17 23:52

大宅

http://www2.hospicecare.org.hk/?lang=zh
善寧會

如果緊急的話,最直接call 社署

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:CHOR~CHOR~ 的帖子

我媽也是這情況,不過佢係獨居,現在已差不多三個月,你可同老爺返教會,在那會得到關心和支持

男爵府

原帖由 ansonisme 於 14-05-17 發表
CALL 晒人,開家庭會議,唔可能你一人頂晒,其他人要知道老爺發生左事.
兩位姑9已經喺靈堂嘈交,其中一個住我地附近,佢又話有對仔女要照顧,唔知佢地仲肯唔肯坐低傾!

BBJOJO  求人不如求己  發表於 14-5-17 23:53

男爵府

引用:同佢去教会,識下新朋友。多D活動多D寄托,

原帖由 yauchuiki 於 14-05-17 發表
同佢去教会,識下新朋友。多D活動多D寄托,再咁落去真的好快有病去埋嫁。

...
唔肯去,62係以前年代既人,好萌塞,唔肯聽人講!

珍珠宮

同62講99報左夢,叫距唔好擔心,距係下面好好

或者帶62問下米,等距安心下?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

陪佢去社區中心行下,嗰度多公公婆婆,年紀差唔多有共同話題,仲可以做義工

首頁

尾頁

跳至