論盡家傭

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

我去!

邊個話你地多管閒事? 我話你地好好人事就真, 其實人人都有份正職, 做咁多野又無錢收既, 多得你地喚起各界既關注! 我只不過係花兩個鐘頭既事間去支持下姐, 算得咩..

but 有少少失望, 我d friend 推得就推, 好, 就算無人陪我去, 我單拖都去

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 phoebe37 於 07-10-22 17:23 發表
我去!

邊個話你地多管閒事? 我話你地好好人事就真, 其實人人都有份正職, 做咁多野又無錢收既, 多得你地喚起各界既關注! 我只不過係花兩個鐘頭既事間去支持下姐, 算得咩..

but 有少少失望, 我d friend 推得就推, ...

多謝您,您唔會單拖,我地個個都係度.
到時見.:mrgreen:

伯爵府

畀面勳章

原文章由 FA8866 於 07-10-22 17:28 發表

多謝您,您唔會單拖,我地個個都係度.
到時見.:mrgreen:

我都係單拖去咋......仔仔星期一考試, 老公要係屋企湊仔睇女
已經mark左牛龜咁大隻字係日曆度......2:30pm, 到時見
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

我去

侯爵府

原文章由 silvia_ng 於 07-10-22 18:13 發表

我都係單拖去咋......仔仔星期一考試, 老公要係屋企湊仔睇女
已經mark左牛龜咁大隻字係日曆度......2:30pm, 到時見

唔緊要la,我都係單拖去ar!!!:mrgreen:

另外,請問住將軍澳翠林果邊可以坐咩車去快?(因我上次係約fd去藍田坐603去!!!)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

i need to work on that day , sorry i cannot go with u ALL
!
But? i remember last time. we can sign the mail name in the net , is it?
i really forget ! can anyone remember ?

anyway, i totally support u !

公爵府

各位,

我做起左個網頁,請大家幫忙傳開去. 大家都可睇睇我地所爭取既項目.

http://www.hkemployergb.net/281007.htm

請幫忙post去其他地方.:lol:

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

可能大家會心存僥倖,頻呼好彩,屋企個工人總算不過不失,但係有冇諗過,若然有一日發生响自己或家人身上既時候,你可否想像果種情況係點??作為人地仔女或或人地父母,希望大家可以團結一致,我地只係想要合理既對待,並唔係要剥削工人,預防不是比治療更好嗎?

大宅

我想補充一些事件:
1. 有些外傭在香港賣淫, 不一定在酒店, 有些更在僱主家做....
2. 外傭有孽種, 會利用歧視條例不用被解雇同時, 出有薪假期, 不用做事(分分鍾仲要人服侍), 想在香港生bb來得到居港權。

大宅

from the link, the date on the header and contents are not matched, one is Oct 21, one is Oct 28.

By the way, It'll be more convincing if it could show something you've been done in the past for helping us to 爭取僱主權益, like Radio interview, newspaper articles, etc.

thanks for your effort, I'll forward the link to my friends.

[ 本文章最後由 EQ 於 07-10-23 00:30 編輯 ]

侯爵府

我已盡力send比d fd...

希望藉著li次遊行,政府會做野la!!!

公爵府

原文章由 EQ 於 07-10-23 00:15 發表
from the link, the date on the header and contents are not matched, one is Oct 21, one is Oct 28.

By the way, It'll be more convincing if it could show something you've been done in the past for he ...

呢條LINK喎>>>
http://www.hkemployergb.net/281007.htm

別墅

Hi everybody, good morning.

I forwarded the link to my friends and invited my friends to the event.

It seems the noise is not big enough as my friends have not heard anything about it.

Can I print the articles in Fa's link out and distribute to people ?

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

Please count me & my little daughter (total two)! See you all on Sunday!!

公爵府

各位,
我地邀請既相關團體主席已決定出席支持,希望大家為自己權益願意企出來.謝謝!!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 FA8866 於 07-10-23 20:35 發表
各位,
我地邀請既相關團體主席已決定出席支持,希望大家為自己權益願意企出來.謝謝!!

一張合約要交$9600再培訓徵款,如果肯取消?...
一年外傭工資就$41760,如果可以報稅你話交少幾多呢?...

唔好再咩都唔理啦,大家都要爭取自己權利,一班義工唔係無風作浪,而係清楚知道工資唔止加咁少,你地再唔肯走出來遊行,下年唔好係度鬧正苦哪,我無眼睇,我地成班義工都請到好工人,可以講唔係好關我地事,比錢都條氣好順,但係而家係講緊睇到法例對僱主、外傭都唔適合,要爭取獨立先可以有好日子過,班義工好辛苦去正苦開會、傳媒訪問、活動全部自己夾錢、搞講座、記者會...為咩呀?咪為大家將來同幫幾個小朋友拎個公道囉!

別墅

大家幫手forward呢個消息出去, 等多d人知道啦, 我唔明佢地本身黎香港已經係比佢地當地人工多好多倍, 點解仲要比長期服務金同兩年包一次機票假期比佢地呀! 已經包食宿喇! 我幾年都飛唔到一次, 我老公一個月都冇3480淨洗呀! :-( 仲要受氣睇埋佢地d黑面, 我屋企果個, 成日叫佢做野, 佢都話, (唔洗啦), 佢地有得擇野做既, 我返工又同老細咁講得唔得呢!班人比幾多錢同福利都一d都唔尊業又冇職業操手, 曾特首仲叫人生多幾個, 生一個已經比佢地玩死喇! 供樓又已經冇錢, 又要養埋佢地, 養得又唔開心啵, 唔知係咪想人人都攞綜緩住公屋先高興呢!

別墅

hey! 點解個http://www.hkemployergb.net/281007.htm 係話3點至4點既? 但之前又話2:30開始, 有冇人可以 clarify呀? 唔該!

珍珠宮

我都想問,係230開始還是300?
原文章由 晴朗天 於 07-10-24 09:26 發表
hey! 點解個http://www.hkemployergb.net/281007.htm 係話3點至4點既? 但之前又話2:30開始, 有冇人可以 clarify呀? 唔該!

首頁
45678...10

尾頁

跳至