懷孕前後

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

原文章由 irenetyw 於 07-10-23 23:11 發表
開始聽產前講座未? book 唔book到?

仲好講!
我13週時第一次去贊育產檢就問醫生攞信,點知第日打去問攞時間表都已經見到full到11月(果時6月初咋),攪咩咁多人報!
希望有人報到名而又唔好浪費左個位啦!

洋房

原文章由 stella789 於 07-10-23 23:06 發表

hi, kung,
哦,因為我而家都已經係35歲,所以就唔offer我參加啦。

哇!!你11月份會飲第二次糖水,醫院幾時通知你架???係咪昨天產檢時通知你架????因為我聽日去產檢,大有可能我都要多飲一次糖水喎!!!!!! ...

HI

是的,覆診時說的.
妳覆診如何呀!好嗎?

大宅

原文章由 kung170 於 07-10-27 00:00 發表

HI

是的,覆診時說的.
妳覆診如何呀!好嗎?

前天覆診勁多人,(當中包括準媽媽及其家人),都不知幾熱鬧!!!
我等見醫生時間因此就等好耐,相反佢幫我檢查時間就好快(可能人多及趕住見晒D準媽咪先至可以去食飯),入到去,佢只係看看我的血糖報告,然後叫我上床,姑娘便幫我的bb聽心跳,跟住醫生量度一下bb既size,話ok!!無咩野特別,然後就比埋下次檢查張booking比我咁就走得,整個過程大約5分鐘左右....超快!!

我在等見醫生時,跟一些準媽咪聊天,我問佢地我會否需要飲第二次糖水,佢地都話應該唔使,因為我飲第一次都已經中左(妊娠糖尿),所以都唔使飲第二次,唔知係唔係呢???

咁你呢,你要飲第二次係因為你第一次飲係pass,所以到28週要飲第二次,是嗎???

大宅

好媽媽勳章

hi~你地好呀,我個預產期係2月15號,我見你地都開始準備bbo既野,但我到而家都係淨係買左幾件和尚袍咋,我仲諗住12月先去預備添,睇黎我都要去準備一下 係呢,原來我地要去產前講座架咩 醫生無同我講過o既,究竟係幾多週開始去架

複式洋房

重咗幾多磅?

我25週重咗20磅,你重咗幾磅?

複式洋房

醒目開學勳章

原文章由 homenhealth 於 07-10-27 21:01 發表
我25週重咗20磅,你重咗幾磅?

hi, 你好呀!我差不多26wks, 重左17磅

大宅

原文章由 meebardog 於 07-10-27 21:49 發表

hi, 你好呀!我差不多26wks, 重左17磅

咦....咪同我差不多,我都25週幾喎,預產期係2月7日,我就重左10磅左右。

大宅

原文章由 R_P0505 於 07-10-27 15:44 發表
hi~你地好呀,我個預產期係2月15號,我見你地都開始準備bbo既野,但我到而家都係淨係買左幾件和尚袍咋,我仲諗住12月先去預備添,睇黎我都要去準備一下 係呢,原來我地要去產前講座架咩 醫生無同我講過o既,究竟係幾多週開始 ...

hihi~其實無話幾多週開始去聽講座,最緊要係有時間去聽及講座有位,唔知你準備去邊度生bb呀???因為我地d講座係由政府醫院提供,我準備去廣華醫院生小b,至於參加講座班就要每個月的第一個工作天登入呢個網站http://www13.org.hk/kwh/antenatalclass/,因為遲左d講座班就好快full啦!!!

如果你準備去私家醫院生,你可以問一下你的醫生或姑娘有沒有講座班資料。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 stella789 於 07-10-27 23:00 發表

hihi~其實無話幾多週開始去聽講座,最緊要係有時間去聽及講座有位,唔知你準備去邊度生bb呀???因為我地d講座係由政府醫院提供,我準備去廣華醫院生小b,至於參加講座班就要每個月的第一個工作天登入呢個網站http://www13. ...

stella789:

我會響東區醫院生,都係政府醫院,我想問講座資料係咪要問下姑娘架?定係自己留意下d通告呢?

大宅

原文章由 R_P0505 於 07-10-27 23:20 發表

stella789:

我會響東區醫院生,都係政府醫院,我想問講座資料係咪要問下姑娘架?定係自己留意下d通告呢?

東區醫院都係政府醫院,應該你第一次產檢時,姑娘已經比左一些有關產前後運動班及產前講座班之預約及出席紀錄表給你,如果沒有,我諗你要問一下你產檢果間醫院啦,廣華醫院就有呢d野比我,因為我都係第一胎,所以咩野都唔知,姑娘比咩咪收咩野羅,返到屋企慢慢睇。

你下次幾時做產檢呀???如果太遲,醫院應該有個查詢電話給你,你可能打電話去問一下啦!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 stella789 於 07-10-27 23:42 發表

東區醫院都係政府醫院,應該你第一次產檢時,姑娘已經比左一些有關產前後運動班及產前講座班之預約及出席紀錄表給你,如果沒有,我諗你要問一下你產檢果間醫院啦,廣華醫院就有呢d野比我,因為我都係第一胎,所以咩野都唔知,姑娘 ...

stella 789:

等我問下先,唔該哂你

別墅

原文章由 stella789 於 07-10-23 22:01 發表

我都係呀, 又係第一胎, 都會諗下生果陣時會有幾痛....不過到最後我會諗...身邊d朋友都生左,老有老過我,細粒有細粒過我,佢地都生到,大小平安,點解我會唔得...之後我就唔再諗lu!!!

而家最好就咩野都唔好諗,得閒去下shopp ...

HI, Stella,

我都有這種感覺, 好擔心, 好似冇人明白我的心情..
我預產期係2月11日

大宅

原文章由 R_P0505 於 07-10-28 02:12 發表

stella 789:

等我問下先,唔該哂你

唔使唔該.....有問題隨時上黎呢度,一定有好多媽咪幫到你手!!!!

大宅

原文章由 claudia-baby 於 07-10-28 11:57 發表

HI, Stella,

我都有這種感覺, 好擔心, 好似冇人明白我的心情..
我預產期係2月11日

hi claudia,
唔使擔心啦,正如我之前所講,人地都可以做到,點解自己會做唔到,一定得既.....總之冇人明白你心情,我地會明白啦,仲有你老公呢,大家都會支持你架..........如果覺得悶悶地,多d上黎呢度傾下計,取下心得,都ok架!!

我預產期係2月7日,book左去廣華生,你好似話會去QM,做左booking未架?????

大宅

宮縮驚魂

以下是我這兩天的經歷。星期六早上去了永安逛逛,由一開門逛至中午1:45。因為想在大華酒店吃自助下午茶,所以在附近餐廳吃點東西,然後再吃tea Buffet。怎知道4:30開始,我的肚子突然痛起來,可是痛不過一分鐘便停下來,後來又再痛。如是者過了一會兒,我開始看錶,三分鐘痛一次。起初我不大為意,吃完便乘車回屯門。可是痛沒有停過,直到凌晨2點幾,call了白車入屯門醫院。最後今天早上11點幾出院。
究竟發生什麼事?根據醫生和姑娘解釋:我的痛不是危險性的宮縮,而是因為bb越來越大,子宮的肌肉被擴大,因而令肚臍兩側的韌帶被拉。還有因為bb胎動多了,也會令我們感到不適。
由於我上一胎在 20周時,不知因何緣故而子宮頸開至兩度。躺了一個星期醫院,最後還是自己了穿水,然後胎兒因早產而夭折。所以,我對宮縮特別敏感,害怕會.......
各位準媽媽,如果你肚子有收縮,而且肚臍之上是硬硬的,但同時感覺不到BB在郁動,肚痛只維持數十秒至一分鐘,而每次肚痛之間停頓的時間都是有規律,那要小心,可能是有危險性的宮縮。相反,你痛的位置在肚臍之下,而同時你感覺到bb在肚裏郁動,那就是不帶危險性的宮縮。當然,不放心的話,最好是入醫院檢查,小心為上。
祝各位準媽媽順順利利,馱b馱到最尾。

[ 本文章最後由 katowen 於 07-10-29 22:49 編輯 ]

大宅

畀面勳章

多謝 katowen 分享!
等可以留意o下....唔使咁擔心!!!
Thanks!!

洋房

我BB會係2月13日在廣華生是男仔,唔知會唔會早呢?過係1月尾應該開始放產假,BB用品有買同CHECK價錢,而家BB係肚裏面好神奇
:lol:

洋房

回覆 #47 stella789 的文章

10磅左右妳好輕鬆囉?原先妳有幾多磅呀?

洋房

回覆 #26 kung170 的文章

各位媽咪甚麼叫飲糖水

大宅

原文章由 pi_pi 於 07-10-30 21:22 發表
10磅左右妳好輕鬆囉?原先妳有幾多磅呀?

我未有bb之前係好重架,醫生成日叫我減肥,不過減極都係咁肥 !!! 都有72kg架.....勁呢!!!!! 上星期去產檢就有76.4kg。

頭三個月陀阿b成日掛住食、瞓,即刻重左好多,之後去飲糖水就發現有妊娠糖尿,醫生要我食營養餐,之後我自己本身可能瘦左,而阿b就長大左,今次去見醫生,佢都話我而家o既磅數係ok,我先至放心咋,不過佢在我臨走時不忘叮囑我keep住要食營養餐。

首頁
12345...10

尾頁

跳至