夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 #140 shsaa 的文章

很多謝你咁正面的支持的看法, 如果人人好像你和櫻桃媽媽咁, LEE個社會就少左好多有問題的青年, 有時自己好想放棄, 好累, 好傷, 但為了小朋友的將來, 唔想做個唔負責任的媽媽, 唔想個仔女成世怨亞媽沒有給一個完全家裡成長

複式洋房

想不到有這麼多姊妹受困擾,但為了小朋友健康成長,我們做女人的,盡可能要堅持,因為我相信幸福在我手!
shsaa 該用戶已被刪除

大宅

lilyw,

其實都好明白你那種"唔知幾時再有下一次", 會唔會係"自己妥協咗, 縱容咗佢"嘅懷疑; 因為我嘅case同你差唔多, 每次佢都好後悔, 我亦feel到佢仲愛我.

將心比己, 我哋自己都會成日做錯事, 只是大家輭弱的地方不同,可能當我哋係男人時, 都會忍唔住, 不過我信唯有愛才能令一個人完全轉變, 也唯有愛才可給對方力量去改. 所以我很讚成櫻桃媽媽及shsaa的意見, 我哋盡力去堅持, 雖然這條路一點也不易走, 係每分每刻都與自己內心交戰, 不過記得"克攻己身, 叫身服我".

另外, 真的細心聽聽或回憶一下老公的說話, 可能你會發現有些地方原來佢未被滿足, 而我們自己都可以改的, 到時你會有新的體會.

就算我地真係信錯佢, 又或縱容咗佢, 記得"人在做, 天在看", 神一定會出手的, 衪不會讓我們孤軍作戰; 給一點時間神, 給一點時間老公.

加油! 很多人支持你的, 互勉之.

民房

Irenely,

你的支持很有力, 我一定不會放棄, 相信我們的神必看顧, 時時看顧, 處處看顧, 衪必看顧, 天父必看顧我地
我都知自已脾氣不好, 溝通需要改善, 我亦正尋找治療, 大家努力

原文章由 irenelsy 於 08-6-13 11:26 發表
lilyw,

其實都好明白你那種"唔知幾時再有下一次", 會唔會係"自己妥協咗, 縱容咗佢"嘅懷疑; 因為我嘅case同你差唔多, 每次佢都好後悔, 我亦feel到佢仲愛我.

將心比己, 我哋自己都會成日做錯事, 只是大家輭弱的地 ...

複式洋房

我的case 同大家亦十分相似,老公有第三者,現在已搬回他父母家住,最初十分嬲他,叫他回家也不願.他真十分愛那女人嗎?
但現在冷靜下來,先反醒自己,不再問點解,不再多想他為什麼要這樣對我.
終於知道是自己的脾氣,性格而令對方受了很大壓力.現在只希望自己能盡量改好(仍在剛起步/開始/學習中).
起初大部份的朋友亦叫我放棄他,不值得再浪費青春.但他到底是否值得,我相信只有自己最清楚.而且只要你心中還愛他,那管他值得與否呢!?
而且如果可以從這件事上面自己可以得到反思/成長/學習的機會,那又有何損失呢?!
還有是自己真的盡過力,那又有何對不起孩子呢?
原本我以為我選擇堅持這條路是困難/孤獨,沒有人會認同的,但在這裹,我看見一些希望,原來亦有不少人是同我一樣選擇了這條崎嶇之路.
雖仍不時有失望, 心痛, 難過, 想放棄, 但在這裡, 希望大家可以共勉之,祝大家(自己)可以早日達到自己心中所想.

複式洋房

大家近日怎樣,有野呻就大家一起提出,不好放於心中,我自己都怕我會發瘋. "忍"真的很痛苦,同時亦要阻止自己多想他/她,快要精神分裂了.

大宅

hinghing22,

不得不回應你, 因為知道這段時間真係好需要身邊人的鼓勵. 當初如果唔係纓桃媽媽及我一個好朋友的鼓勵, 我唸可能我都發咗顛啦, 個時番緊工都突然要沖入廁所, 因為無端端都會喊到死去活來, 雖然而家間唔中都會, 不過次數少了很多.不過我覺得正常喎,傷得咁深, 梗係要長d時間recover啦, 如果可以好冷靜,咁我地對老公的感情都有限啦, 咁就唔洗繼續爭扎維持段關係啦.

其實你都做得好好架啦, 係咁水深火熱既時間, 都可以自我反省, 又可以替老公唸,這是你老公的福氣, 不過暫時未有結果, 而結果又未能你控制, 那就繼續堅持吧.

我唔知你係唔係基督徒, 祈禱係可以得到安慰的.

另外, 睇書都係好好的方法, 當然要選d正面d, 如果唔係, 你會爭扎得仲厲害, 因為都唔知自己係唔係繼續. 我睇過一本書叫"同床異夢", 講既都好客觀, 幫我係唔同角度去睇件事. 另外, 現在睇緊一本叫"healing to restore", 係分析我地既心路歷程; 然後點樣面對這些爭扎, 繼續上路, 不過未睇完, 有機會再share比你聽.

加油呀!為個家!為仔女(有小孩未?)!為老公有好的將來(因為應該你係最愛佢嗰個)!唔好放棄呀!

複式洋房

我們要加油!因為只要自己堅持,我相信我們的愛可以感動到他!但當然一定要改變一下自己,究竟自己出現什麼問題會令他找第三者?

洋房

櫻桃媽媽

可以pm有關婚姻治療既資料俾我嗎? thank you!

大宅

datemay17,

I would like to know have you divorced with your husband at last? My case is different from yours but I am considering it. Can a woman bear the lives with daughter after divorce? But my daughter is only 2 months old

原文章由 datemay17 於 08-2-23 04:12 發表
櫻桃媽媽
你的故事是我們同道中人的強心針,公主&王子的結局始終係幸福的.
回想九個多月前,所經歷跟你差不多,他出軌原因亦是我沒有適度地依賴他,是我太投入自己的工作,回家只顧着女兒學業云云.當時的我選擇自閉,沒有 ...

別墅

如他繼續出去玩, 亦都要忍他, 等他嗎?

大宅

Tungtit,

I am the same case as yours. It happened last 2 months and I was 34 weeks in that time. I think we've got the same feelings. Now he's still here and separated with the woman however I can't forgive him.......I am very confused that whether I still love him or not. As you kow it really hurted me a lot especially when I was being pregnant........wanna die

原文章由 tungtit 於 08-6-10 01:27 發表
當我發現老公有第三者時, 我仲大緊肚, 喊得好緊要, 好想放棄, 出街見到條馬路,好想衝出去一屍兩命就算, 但唔捨得屋企人, 同d仔女, 仲有最唔捨得既竟然係老公.

晚上訓係佢隔離, 本來覺得佢好似拆樓既鼻軒聲,忽然變得 ...

複式洋房

有無人有,有關婚姻治療既資料請pm俾我!thank you!

大宅

pls send 婚姻治療 information for me. thanks

大宅

pls sister pm me thanks

別墅

原文章由 櫻桃媽媽 於 07-10-19 22:30 發表
因為在討論區看見很多痛不欲生的同路人 , 心裡很難過 ! 很痛 ! 希望和大家分享我的經歷 , 同是天涯淪落人 , 希望各位姐妹為自己堅強 , 開心地活下去 :

幾近中年的我有一兒一女 ,分別讀小學和k1 ,我和老 ...

櫻桃媽媽及各位太太們, 因為失眠一口氣看完了整個Post, 發覺受婚外情困擾的問題很嚴重, 覺得你們很有勇氣, 很努力, 很團結, 我作為男士亦係我太太嘅丈夫, 自問都有點比下去.

希望你們繼續努力.

雖然我不能實質的幫助你們, 我亦希望略盡綿力. 櫻桃媽媽介紹的其中一本書, "為什麼好男人也會出軌"我已經找到, 我將會pm俾櫻桃媽媽. 由於版權問題, 我不方便在此發放, 請見諒.

在此再次感激各位的無私分享, 使我更珍惜家中的妻兒.

[ 本文章最後由 colinhoc 於 08-6-23 06:57 編輯 ]

伯爵府

我也想要婚姻治療服務的資料, 麻煩您pm給我

禁止訪問

大宅

我老公已經選擇離開我同女兒

首頁

尾頁

跳至