親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

7月會去清邁,以家泰國出左黃色警示,問過蘇X世旅遊保險,佢話以家買無得包在保障範圍內
我係擔心佢遲下轉紅同黑,唔知各位大大知唔知以家黃色時買邊一間先有得係保障範圍內呢?

男爵府

回覆:tangegg0718 的帖子

藍X字

侯爵府

醒目開學勳章

YES, BLUE CROSS 我今年新年係紅色時買咗, 佢一轉黑色我就 CANCAL TRIP, 全數 CLAIM

子爵府

引用:7月會去清邁,以家泰國出左黃色警示,問過

原帖由 tangegg0718 於 14-05-20 發表
7月會去清邁,以家泰國出左黃色警示,問過蘇X世旅遊保險,佢話以家買無得包在保障範圍內
我係擔心佢遲下轉 ...
我會買藍十字,但仲未夠60日,安達就可以90前買,但黃轉紅無得賠。

侯爵府

藍X字

侯爵府

引用:7月會去清邁,以家泰國出左黃色警示,問過

清邁甘遠問題不大啦。我落曼谷機埸都未驚住,而家先五月

別墅

Thx all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問過axa,不錯,如果泥緊去泰國的朋友都可以諗諗和參考,佢有一隻叫卓越優遊x,以家黃色買,若出發前7日係紅色,可以考慮唔出發,紅色下唔出發就可以clamit到已付款(如機票,酒店)的50%,如要照出現出一口發就會照根保障範圍保。
如果黑色就可以實報實claimt
呢個係我唯一一個暫時搵到紅色都有得保的旅保,我都會聽日買定先得

別墅

回覆 cfs 的帖子

清邁近邊境,都有d驚之前政變試過有炸彈
年年泰國都有呢d,為期仲要唔短,希望快d無事,每年都會去一次泰國,今年如果無得去會覺得大有點可惜

洋房

回覆 tangegg0718 的帖子

好提議!

子爵府

引用:Thx all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問

Thx all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問過axa,不錯,如果泥緊去泰國的朋友都可以諗諗和參考,佢有一隻叫 ...
藍十字紅色都有得賠一半請問axa可以出發前幾日買?

男爵府

tangegg0718 發表於 14-5-20 15:52
清邁自己有機場, 唔駛太擔心

侯爵府

引用:Thx+all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問

Thx all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問過axa,不錯,如果泥緊去泰國的朋友都可以諗諗和參考,佢有一隻叫 ...
等你報告

男爵府

引用:YES, BLUE CROSS 我今年新年係紅色時買咗,

原帖由 abbytang 於 14-05-20 發表
YES, BLUE CROSS 我今年新年係紅色時買咗, 佢一轉黑色我就 CANCAL TRIP, 全數 CLAIM
請問全數可以
claim,包括機場稅?

子爵府

引用:Thx all,等我一陣睇下藍十字先,我今日都問

岩岩打去axa 問,十問九不知,要轉頭覆,又話紅色無得賠,黑色賠10%,出發前幾時買都得,好似唔係好靠得住,定係我問著個咩都唔知既人。

別墅

回覆 yp26 的帖子

唉,我都正想講,AXA我琴日問果個就答得我好好既,因為本身佢地分左2個旅遊PLAN ,一個叫卓越、另一個好似叫優越,咁因為我係留言問,佢地就有個賠償部的人打俾我同我講解,咁我諗住睇埋大家大大講的藍十字再定,咁我對比過,我覺得大家承保的差唔多,而AXA的好處在於佢有得包電話爛,因為我地上年去個FD 真係整爛左個電話,但因為上年係買AIA就無得賠,咁我諗住因為有得賠電話再在外遊警示下兩份的內容一樣,咁諗住就買AXA
點知我見佢網上無得投保,咁我就打去問佢D投保內容,佢話因為我本身無買開佢的保險,要我自己上網搵AGENT OR BOOKER 買..已經O左咀,我問佢出發前幾多日買到,佢唔係好肯定同我講要1個月=,=正常你都應該要知個EXACTLY 個日期吧,聽完個日期加要自己搵AGENT 買,真係,最後我以家都係幫緊藍十字買...

別墅

最後我以家買左藍十字,但提提大家,因為我今日打去再問得DETAIL D ,佢地就話就算我今日買,因為保險要過一日先可以生效,即係今日內政府如果出左紅色警示,我份保險都CLAIM 唔到我因為紅色唔出發果50%,而我果D保險都只可以CLAIM 到旅警黑色果份,佢話係計日,所以過左今日如果旅警無變我日後如果紅色就有得 Claim,求神hk政府唔好無喇喇將佢升左

p.s 提提大家,因為有一day的限制期,所以真係早d買會好d..我以家都仲驚緊

子爵府

引用:回覆 yp26 的帖子唉,我都正想講,AXA我琴

原帖由 tangegg0718 於 14-05-21 發表

回覆 yp26 的帖子
真係靠唔住,仲要無得上綱買,真係o咀,我都係買藍十字,我問過好幾間,未試過有一間咁九唔搭8囉,真係笑死人

子爵府

引用:最後我以家買左藍十字,但提提大家,因為我

最後我以家買左藍十字,但提提大家,因為我今日打去再問得DETAIL D ,佢地就話就算我今日買,因為保險要過 ...
你幾時出發,我5/8所以仲未買得。

別墅

回覆 yp26 的帖子

我7月2日至7月7日唷,藍十字好似係60日前,可能去到8月會無事呢泰國,不過說真真係買定個心就真係定D

男爵府

引用:最後我以家買左藍十字,但提提大家,因為我

最後我以家買左藍十字,但提提大家,因為我今日打去再問得DETAIL D ,佢地就話就算我今日買,因為保險要過 ...
我今曰都買了bluecross, 今日夠60日即買,希望吾洗claim, 有得去la

首頁

尾頁

跳至