親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地一行14人,萬一真係轉黑色,希望可以全數退返啦!我重要係第一次帶個仔搭飛機,佢快d轉返黃色就好啦!

男爵府

瑩瑩老豆 發表於 14-5-22 23:46
咁要睇取消行程點賠?

我黃買,紅賠50%,黑100%,咁係咪唔去就攞50%,照去的話有咩事係唔保,因為有以上原因,我有無理解錯?

別墅

大家,我剛剛打左去bluecross 問喇,佢好肯定係答我買係計DAY,即係只要你係5月21日買,你既保單生效日期就會係5月22日,即係5月21日買的JM大大都可以係紅色警示的保障範圍,但要係出發前7日先可以因應警示而辦理退款。但最安全都係自己打去講自己的保單NUMBER 問清楚好D~

但我打去時唔記得問佢如果退50%會可以退到D咩,有無JM大大問左可以報告一下

別墅

回覆 amon28 的帖子

我問左,條款入面話唔包果個戰爭同政變,唔關旅遊警示事,話係如果你去時因為政變/戰爭果D而引致受傷就唔係受保範圍,我諗佢既意思即係意外非因為政變而引起就應該會有得保,呢個係我估佢果句的意思,大家都可以再打去MAKE SURE 下

男爵府

引用:大家,我剛剛打左去bluecross 問喇,佢好肯

原帖由 tangegg0718 於 14-05-23 發表

大家,我剛剛打左去bluecross 問喇,佢好肯定係答我買係 ...
我正正21號買左blue cross, 清楚晒,吾該晒你!

別墅

回覆:tangegg0718 的帖子

我都想知50%包d咩,有人打通麻煩通知
我頭先打去等好耐都無人接

琥珀宮

我買咗Msig,今朝打電話去問,幾個電話即時有人接聽,服務態

度好好,話咗紅色警示冇得賠,黑色至有。但可以幫我保留份保

險,轉日子及轉地方都可以,俾一個星期時間我通知佢地轉旅程

詳惰,滿意勒。原本今朝出發去曼谷,自由行。

紅色警示藍十字取消有得賠咁好?

男爵府

abbytang 發表於 14-5-20 18:03
YES, BLUE CROSS 我今年新年係紅色時買咗, 佢一轉黑色我就 CANCAL TRIP, 全數 CLAIM

請問cancel 手續如何?
是否黑色後,把所有機票及酒店收據連埋claim form send 予保險公司就ok??
謝謝

別墅

引用:我買咗Msig,今朝打電話去問,幾個電話即時

原帖由 SandyKL 於 14-05-23 發表

我買咗Msig,今朝打電話去問,幾個電話即時有人接聽,服務態 ...
買時黃色,問過藍十字如轉紅色賠50%,黑色賠100%。
但唔知係咪ticket所有費用係咪都可以claim
我買AA機票,AA話可以refund落AA account,但要90日內再訂機票,但講真除左泰國,AA無咩地方好去,我寧願claim保險拎返cash

琥珀宮

jesstsang 發表於 14-5-23 11:09
買時黃色,問過藍十字如轉紅色賠50%,黑色賠100%。
但唔知係咪ticket所有費用係咪都可以claim
我買AA機票, ...

你買幾錢1個人?去幾多日?我5月10日買,係藍十字與Msig中揀,

最後揀咗Msig,2個人4日合共$191.x。咁平我都唔預佢紅色有

得賠,可以保留已萬幸。

男爵府

我頭先打去msig又說現在已經紅色,所以有關所有旅警影響也無得賠丫!!攪到我有點點亂!那買blue cross好了!

別墅

引用:Quote:jesstsang+發表於+14-5-23+11:09+買

原帖由 SandyKL 於 14-05-23 發表
Bluecross兩大一小6日$22x
我係BxA銀行網上買,有35%off

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 14-05-23 發表本

原帖由 jesstsang 於 14-05-23 發表
都平吖。下次要考慮藍十字囉。

男爵府

回覆 yp26 的帖子
係咪出發前60日先可以買?

男爵府

回覆 Micky 的帖子

唉..昨日一買完即變紅色...激死...仲諗住冇咁快架 而家希望佢一係快D 變黑色, 一係變返黃

別墅

Micky 發表於 14-5-23 12:35
回覆 Micky 的帖子

唉..昨日一買完即變紅色...激死...仲諗住冇咁快架 而家希望佢一係快D 變黑色, ...

你幾時出發?試下同airline/agent/hotel傾,我酒店可以取消退錢,airline傾緊

大宅

想知, 如自由行是否都可以買? 我們自己分別買機票及訂了酒店
是以現在旅遊警告或是要到我去的時間(我7月26日去曼谷, 1/8返)是紅/黑才可賠償?
賠償是指到時因旅遊警告而不能出發才賠? 或是可以因我自己擔心當地情況而提早決定改期/取消亦可賠?

男爵府

引用:Quote:原帖由+SandyKL+於+14-05-23+發表本

原帖由 jesstsang 於 14-05-23 發表
請問點解我在旅行社見到藍十字單張6日要$5xx?係未上網買平啲?

另外藍十字如果出發前小朋友病咗可以出發,住院就100%,私家醫生就50%?

子爵府

引用:我頭先打去msig又說現在已經紅色,所以有關

原帖由 面包妹妹 於 14-05-23 發表
我頭先打去msig又說現在已經紅色,所以有關所有旅警影響也無得賠丫!!攪到我有點點亂!那買blue cross好了 ...
我比保險問題攪到頭都痛

大宅

回覆:泰國黃色旅警下,7月出發,買咩保險好唷

經東亞網站買藍十字$247(家庭),我見個保障係一樣

首頁

尾頁

跳至