懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

您們會否聽亞媽,99話要用薑水洗頭,沖涼或 沖少d?

我亞媽話
1)頭十二朝唔好洗頭
2)用全薑水洗頭,沖涼:-( :-( :-( 點沖

男爵府

原文章由 pauline6 於 07-10-20 12:31 發表

我亞媽話
1)頭十二朝唔好洗頭

我生兩個都有用薑水洗頭,沖涼,其實出院返屋企就可以薑水洗頭,沖涼啦!,最緊要一定要吹乾個頭,用全薑水洗頭,沖涼,我沖了差不多三個星期,不會太DIRTY, OK 的!

複式洋房

我而家啱啱12朝, 之前只係用薑水抺身, 用乾洗噴霧噴頭.

複式洋房

而家都考慮緊用花灑沖涼洗頭, 最緊要唔好冷親, 洗完頭即刻吹乾

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我當年都有用薑水洗頭+洗頭液, 沖涼都係用薑水沖身, 只要對身體無害的事,不妨聽老人家說吧1. 佢安心時你也可變通一下.

原文章由 pauline6 於 07-10-20 12:31 發表

我亞媽話
1)頭十二朝唔好洗頭

子爵府

2011至尊種植勳章

我跟足頭12朝無洗頭..只用薑水抺身..
用熟水洗下體傷口..
第13日就用全薑水洗頭同抺身..
直至到第22日先正式用花灑沖涼洗頭..但一定要吹乾..
同埋要著長袖衫褲..避免入風喎..

伯爵府

其實做呢 d o野都係為自己o者
做唔做都係個人決定黎

複式洋房

我都係用薑水洗頭及未身. 洗頭就叫老公幫手, 4-5天一次.用平日shampoo (幫我au下..都幾爽..無乜幾何駛得"yuk"佢 ). 但用熱薑水過...我仲怕唔夠熱,有頭風. 次後立即吹乾
到3wks後我才用薑水沖身, 最緊要係用熱薑水浸手(因成日洗手冇用熱水)及腳 (地氣係好涼架, 你以前試過訓地下就會明白)
仲有沖涼時所有門窗都關上.我連抽氣扇都關上.
我就著短袖衫..不過一定穿條過knee的pants再加對socks
每日都換曬全身的衣物.
我早兩個星期睇tvb 7:00個中醫節目 (黃德如) 佢地搵中醫講都真係要做呢啲野,如果補得好.身體仲好過未生之前. 加上之前我睇其他bk mama分享因冇照做, 之後個人明顯覺得係怕冷,及容易唔舒服.
計我話身體自己既, 我地過來的分享就分享啦,做唔做就自己決定 .
我都唔想自己後悔, 見到有啲女人身子唔好成日呢度頭痛,又唔吹得風噤

民房

請問d 薑水點整呀?
請多多指教!

大宅

我想問係e院嗰幾日無得用薑水,點抹身呢?你地會唔會買免沖洗嘅洗髮和沖涼液用,返到屋企先用薑水?另外沖洗下體一定要用熟嘅熱水嗎?私家e院廁所有無熱水供應?算唔算係熟水呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 pauline6 於 07-10-20 14:31 發表

我亞媽話
1)頭十二朝唔好洗頭

跟得到的話我都會試下跟... 一來無謂頂撞佢地, 二來呢d 係經驗, 我地做左都唔怕丫, 之前又係聽過太多人唔聽就 "那野" 既經驗....

男爵府

我未生但我會跟呀..
因為我12-1月生係冬天..
岩岩生完身體又虛弱D..跟跟都冇防丫..
同埋都要坐月唔可以周圍去咪順下媽咪意囉^^
可能真係對自己好D掛..
我會係呢度訂D薑皂同埋用薑水..2個方法1齊用"
唔怕1萬只怕萬1丫麻..XD"
1個月好快過姐^V^"
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

男爵府

原文章由 ccar 於 07-10-20 18:30 發表
而家都考慮緊用花灑沖涼洗頭, 最緊要唔好冷親, 洗完頭即刻吹乾

我之前係咁,,,而家係,,吾吹得風,一吹到風就頭痛,同好怕凍
知得個陣時要聽呀媽話

大宅

我生大仔時(現在5y5m), 出院後頭一, 兩次都用薑水洗頭, 因覺得麻煩之後都用反"花晒"洗頭同冲涼了, 到現在都沒有問題(因唔知點解晚上zzz時出很多汗).
今胎我諗我出院後都會同上胎一樣, 而且我想餵人奶, 一定要保持清潔.

別墅

我都有照做

1)頭十二朝唔好洗頭
2)用全薑水洗頭,沖涼

其實都幾辛苦,我生果時仲要係夏天,不過其實 d 時間都好快過﹗

過左一個月一起身第一件事就走去沖涼、洗頭﹗

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 myrali 於 07-10-23 09:27 發表
我生大仔時(現在5y5m), 出院後頭一, 兩次都用薑水洗頭, 因覺得麻煩之後都用反"花晒"洗頭同冲涼了, 到現在都沒有問題(因唔知點解晚上zzz時出很多汗).
今胎我諗我出院後都會同上胎一樣, 而且我想餵人奶, 一定要保持清 ...

我都係, 我囝囝依家都4歲幾, 我又唔覺得身子有差到, 餵人奶一定要好clean, 用薑水其實都感覺唔多好, 如果有allergy重衰, 所以都係睇番自己身子. 其實要咁樣做都係唔想入風/冷親, 唔用薑水都唔表示會冷親.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

係呀!餵人奶要好清潔ga.
我自己十二朝洗頭,頭四日用熱水抹身,
第五日用花灑沖涼,冇用過薑....
我亦有見過一d"坐月婆"出街時,
用張大披肩包住全個頭,大熱天時長衫長褲加大褸.......

其實最緊要唔好冷親啫!

原文章由 emmypun 於 07-10-23 11:16 發表

我都係, 我囝囝依家都4歲幾, 我又唔覺得身子有差到, 餵人奶一定要好clean, 用薑水其實都感覺唔多好, 如果有allergy重衰, 所以都係睇番自己身子. 其實要咁樣做都係唔想入風/冷親, 唔用薑水都唔表示會冷親. ...

別墅

我又忍到wo,12朝之後先用薑水洗頭同沖涼,我覺得好舒服wo,因為d薑會令你個身好warm,我接受到wo(不過會有小小痕)

珍珠宮

我諗我會用薑水洗頭沖涼,沖涼就當然日日沖,不過洗頭就應該唔會日日洗,我諗我唔會等到12朝後先洗頭,雖然我11月先生bb,天氣應該唔會太熱,但我習慣每天洗頭,坐月會隔一兩日啦!不過就會用薑水,好似話可以驅風!聽下老人家話,自己又心安d!

男爵府

好媽媽勳章

我上胎生完第3日,即一出院返到屋企就沖涼洗頭,無用薑水果d,之後每日都洗頭沖涼,又無補過身...
今胎我預計生完一出院都會照沖涼洗頭,我頂唔到咁耐唔沖涼洗頭,係醫院住兩日唔沖涼洗頭已經係極限喇

首頁

尾頁

跳至