自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如村屋天台漏水,如做防漏工程,大約需要幾錢?同埋屋内重鋪電線,又大約要幾錢?因為此屋漏水情況非常嚴重,令到天花板石屎碌落,搵到個裝修師父佢話收8萬蚊屋内裝修連天台四邊牆身做防漏,但不包括重鋪屋內電線,我唔知呢個價錢平定貴,佢究竟有冇呃我,請識維修嘅朋友比D意見我呀,唔該!

大宅

up

大宅

回覆:價錢一問!急

幫推

珊瑚宮

引用:請問如村屋天台漏水,如做防漏工程,大約需

原帖由 lionfish 於 14-05-21 發表
請問如村屋天台漏水,如做防漏工程,大約需要幾錢?同埋屋内重鋪電線,又大約要幾錢?因為此屋漏水情況非常 ...
你目標係乜?打算住過多過3年?佢個建議我估係2~3年貨仔。

如果你講到天花石屎碌落,唔係止係牆頭滲水,咁即係天台平面隔水層已經爆咗,先會聚水係天花,如果中間防水層完好應該水會係牆身順落,個內牆好霉。呢啲十居九成係拆咗僭建後果。

師傅做四邊防水,點解決中間爆裂?因為佢希望天台去水去得OK,唔會成個小水塘咁(呢點落大雨你要實地看看),佢封下4邊,解決你8成問題,但佢一定唔包三個月保養。

我十年前係市區舊樓做過,計返呎數,封4邊要8萬系通漲價(當年約3萬5,沙士後渴工期內),不過隔離早我兩年做已經失效再滲水,我地選咗全鋪方案,化咗近12萬(唔包內裝),但用咗十年如新咯。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+lionfish+於+14-05-21+發表請

原帖由 wonderlulu 於 14-05-21 發表
你目標係乜?打算住過多過3年?佢個建議我估係2~3年貨仔。

如果你講到天花石屎碌落,唔係止係牆頭滲水, ...
當年個天花未到石屎剝落,係見有水漬咋。

大宅

請問12萬係12年前嘅價錢?

首頁

尾頁

跳至