自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:Nancy20090615 的帖子

咁你又harsh 啲,你返工如果老細同你講,我俾錢你唔係俾你去toilet, 你去幾多分鐘廁所,OT 返幾多分鐘。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+miss321+於+14-05-21+發表教

原帖由 woodenmusic 於 14-05-21 發表
係啊,我老師也是名師,收千幾一小時,會傾電話,食野,飲咖啡,toilet,上網whatsapp. 但他是教得非常好, ...
其實我個人認為應該專心教,去廁所同接電話(短) 都可接受。

男爵府

引用:我係老師,冇做過上述所說,不過唔太歡迎ma

原帖由 bigyanb 於 14-05-21 發表
我係老師,冇做過上述所說,不過唔太歡迎maid留喺度等學生
yes, me too. 我見過好多家長/maid 留低都係自己玩電話,傾電話,食野,周圍行乜都有,其實好騷擾,自此唔俾留,落堂講返。教咁耐睇到成績同處事作風,疑人勿用。at the same time, 我都有權揀學生同合作家長。

水晶宮

畀面勳章

引用:講老實,有料老師不会上門有料老師對学生有

原帖由 NICOLE123 於 14-05-21 發表
講老實,有料老師不会上門有料老師對学生有要求多数希望家長在場因為回家可幫小朋友練琴。你呢位老 ...
有料老師不上門?何出此言?

侯爵府

讚成轉

伯爵府

試過同小朋友去琴室學樂器,
明明就是個商場滿哂人, 因為有function 搞,
事前沒有人通知,
當日完全水泄不通, 原本行開的路都不能走,
要繞路而行, 最後遲到十五分鐘,
這是他們知道的, 但他沒有補回時間給我,
最攪笑就是, 敎了一個多月,
完全沒有敎有關該樂器的知識, 包括音, 歌仔, 看譜, 聽音等,
只是叫小朋友拿住該樂器,
而老師本人就在旁邊自己作曲,
夠鐘就走人, 跟他上了個多月堂就走

珍珠宮

回覆:BB豬Mommy 的帖子

轉啦!不尊業

男爵府

miss321 發表於 14-5-21 12:45
教琴一個接一個,試過突然好肚餓胃痛,我會開聲同學生講,我要食塊餅。人有3急去廁所都有。接電話只接話遲 ...
Exactly! 你所講的煮飯, 接/打電話,同囡傾計,做齊! 只不過我費是打晒出泥。 佢每堂都ipad不離手(跟上課無關的)有一次她坐我囡旁打, 我囡另轉頭望下, 佢惡問 '做咩呀!'
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

w_y 發表於 14-5-21 11:37
之前我女試過上門, 老師情況同你所講類似, 唯一好處係佢有部三角琴在家, 但完全無心教, 佢俾我留係佢屋, 因 ...
我的老師又係有三角琴架,你邊區?
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

回覆:子女上鋼琴老師家上課的請進,有事請教

換個老師吧

公爵府

去洗手間可接受,但食野,玩ipad,講電話就不能接受。

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

引用:1.+老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2.+如果

原帖由 BB豬Mommy 於 14-05-21 發表

1. 老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2. 如果你們沒陪伴上課 ...
我係請老師上門教,老師歡迎家長坐係度一齊聽,會寫低重點,仲會再口述一次,請家長督促小朋友練習,如果佢遲到,去洗手間,佢會補時比我小朋友

大宅

引用:之前我女試過上門, 老師情況同你所講類似,

原帖由 w_y 於 14-05-21 發表
之前我女試過上門, 老師情況同你所講類似, 唯一好處係佢有部三角琴在家, 但完全無心教, 佢俾我留係佢屋, 因 ...
好似我以前個老師,屋企有部三角琴,

大宅

好似我以前個老師,屋企有部三角琴,

大宅

轉老師啦

大宅

好似我以前個老師,屋企有部三角琴,住銅鑼灣,以為自己好勁,無心機教,成日做自己野
最慘佢成日唔覺得自己取消堂,好我地欠款。換過罷了!

介紹我果個同學由三歲學,學到十六先八級,個老師名握鐘

另外一個經典老師屋企都有部三角琴,住九龍堂,貪心到阿。原本由琴行學,話佢收得少,就去屋企學,點知加成50%學費 完全無心機教,成日叫學生換琴,等佢可以受佣

伯爵府

唔係幾好
不過老實講,我細個時的鋼琴老師會喺我彈緊嗰陣釣魚,彈完就彈醒,即彈返俾我睇
不過啲學生考琴又ok,唔係distinct都有merit…

禁止訪問

侯爵府

回覆:miss321 的帖子

V agree , I teach you can get merit or distinction means I am quite ok la if you look for that only , but her maid if at my home will talk to my maid so I rather ask her go down walk one hour then come back send the student leave

首頁

尾頁

跳至