自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:1. 老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2. 如果

原帖由 BB豬Mommy 於 14-05-21 發表

1. 老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2. 如果你們沒陪伴上課 ...
我仔學咗幾年琴跟過三位老師,有剛畢業和教了很多年的,有去琴行同上門,無一個會做你所說的事。除了一手機。
我有時會要求sit in, 一般都係校際比賽前果幾堂。老師都同意.
上門老師在房教,會關門。我會在屋內等。因為我覺得陌生人屋企保險d.
如你 Not feel cocomfortable 就轉老師吧。

男爵府

回覆 BB豬Mommy 的帖子

不能接受

我仔以前個老師本來係黎我屋企上, 後來佢話屋企買左三角琴, 啲聲好啲, 琴鍵回彈力好啲, 對我仔考琴試會有大啲幫助, 同我仔傾完我仔話唔須要啦, 教試前Book考試房練吓應該得(我仔都大, 同埋唔係第一次考琴試), 拒絕左老師之後上堂氣氛唔同哂, 之前成日讚我仔彈得好, 拒絕之後成日批評我仔太大力, 又呢樣又嗰樣, 我地都忍佢, 到最後佢居然話由下個月開始一定要上佢屋企學, 咁好啦鬼叫就黎考試咩, 第一次上去, 佢就問我點解要培佢上黎, 我話話哂第一次, 驚佢唔識搵(其實係藉口, 我想上去睇下個環境), 到第二次上去, 佢就比說話我聽, 又話個仔都大要學識放手, 我話唔緊要啦, 反正得嫺, 點知佢就開始一邊教一邊洗碗, 又洗衫, 又食野, 個電話仲不停响.....等等, 仲有一次佢亞媽仲突然上來, 我諗佢亞媽唔知有家長聽課, 諗住個女一邊教一邊同佢傾計囉! 更過份有一次上一堂個家長同個女仲未走, 仲買埋麥記上去好似諗住開餐咁, 個老師要我仔開始彈, 我即刻同個仔講唔好開始住啦, 老師要食野, 等老師食完野先啦, 我當時已黑面, 再同老師講我地不如落去行一陣先, 等妳ok再call我啦, 佢即刻話唔洗啦佢可以開始, 而嗰個家長亦都立即執哂所有食物走, 考完個試我即刻換人

最過份係我仔話個三角琴有個琴鍵彈唔返上黎, 佢居然講個問題唔大囉

珍珠宮

701003 發表於 14-5-21 14:05
有料老師不上門?何出此言?

我識一位有料既老師, 要求學生上佢家教, 因佢部琴音質好d喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

回覆:BB豬Mommy 的帖子

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:子女上鋼琴老師家上課的請進,有事請教

我個女的老師,幾年來只借過一次洗手間,同埋好肚餓食塊餅

佢地上堂進度我唔會理,反而我只會管我個女要練琴

全程上課都聽到老師指導既聲,好多時仲over run,因為佢地會傾下計,老師好著重學生既精神狀態,有時佢會彈d歌比我個女聽

子爵府

不接受,呢個老師好不負責任。

大宅

好媽媽勳章

問下大家初級幾錢堂? 其實琴行150半小時,老師仲要同琴行分,咪賺好少,咁質素會否差d, 可能只係請d無經驗大學生教呢?

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:701003 的帖子

有料老師接学生都接唔切,當然係学玍上門,点會浪費時間在車程上。

瑪瑙宮

miss321 發表於 14-5-21 13:56
咁你又harsh 啲,你返工如果老細同你講,我俾錢你唔係俾你去toilet, 你去幾多分鐘廁所,OT 返幾多分鐘。。 ...

邊個比錢, 呢個就係 point.

翡翠宮

Point 3離譜啦

水晶宮

No way 咁貴一堂仲左搞右搞!

男爵府

引用:我全職教琴,學生上我家學,一個接一個完全

原帖由 艾妃 於 14-05-21 發表
我全職教琴,學生上我家學,一個接一個完全無break,我頂多轉堂快快手覆關於工作上的wtsapp或去toilet,有 ...
你住邊區,我想揾學琴老師

男爵府

引用:回覆 BB豬Mommy 的帖子我女是上老師家中學

原帖由 htpong 於 14-05-21 發表
回覆 BB豬Mommy 的帖子

我女是上老師家中學琴的, 她設有一個琴房, 我都可以進去一同上堂, 除咗人有三急, ...
可否pm老師資料!ths

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

BB豬Mommy 發表於 14-5-21 10:53
1. 老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2. 如果你們沒陪伴上課. 老師仍會專心敎琴嗎?
3. 你接受到老師上課時坐 ...
有部份老師的確對待有家長陪上堂同無家長陪上堂係有分別, 唔單只指鋼琴老師... 我係度就對我女好好, 人地果D就好似無上堂咁.. 所以我好多時都堅持自己帶同陪小朋友上堂

珍珠宮

好媽媽勳章

701003 發表於 14-5-21 14:05
有料老師不上門?何出此言?
去人地屋企又要車程, 夠學生不如係自己度(未必係屋企, 可能自己工作室), 好過出去啦, 可以慳返D時間, 教多個啦, 以我咁多年所見, 有料既都係去佢度的

用戶要求終止服務

不能接受!轉老師吧!

開心過每一天

男爵府

一定即炒

翡翠宮

牛年勳章

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+BB豬Mommy+於+14-5-21+10:55+

原帖由 BB豬Mommy 於 14-05-21 發表

1. 老師歡迎家長留低看子女上課嗎?2. 如果你們沒陪伴上課 ...
換老師啦!

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁

尾頁

跳至