烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前試過整都成功, 好耐冇整, 唔知係咪記錯份量, 唔該大家幫幫手, 我用一茶匙石膏粉+兩茶匙英粟粉, 用半碗水開o左, 將一合(大合)百福豆漿煲滾後沖落去, 馬上級蓋, 結果都係水流流....

到底係份量錯定係豆漿太滾? 有冇人可以幫忙

子爵府

畀面勳章

原文章由 Hellocandy 於 07-10-21 23:02 發表
以前試過整都成功, 好耐冇整, 唔知係咪記錯份量, 唔該大家幫幫手, 我用一茶匙石膏粉+兩茶匙英粟粉, 用半碗水開o左, 將一合(大合)百福豆漿煲滾後沖落去, 馬上級蓋, 結果都係水流流....

到底係份量錯定係豆漿太滾? 有 ...

我係咁樣開...
鷹栗粉 3湯匙
熟石膏粉 1茶匙
水 半碗
豆漿滾後撞入開好的石膏水,之後唔好再郁個容器,唔係會凝固得唔好架!同埋唔係慢慢倒入去,係好快咁"撞"入去~
以上經驗唔知幫唔幫到你呢

男爵府

原文章由 yan511229 於 07-10-21 23:15 發表

我係咁樣開...
鷹栗粉 3湯匙
熟石膏粉 1茶匙
水 半碗
豆漿滾後撞入開好的石膏水,之後唔好再郁個容器,唔係會凝固得唔好架!同埋唔係慢慢倒入去,係好快咁"撞"入去~
以上經驗唔知幫唔幫到你呢 ...

我記得我以前係兩茶匙鷹栗粉o架! 唔通係兩湯匙? ok! 我會再試你的粉量.

我仲想問兩個問題:
豆漿可唔可以大滾? 定係要一開始滾就停火?
有冇話指定容器?

子爵府

畀面勳章

原文章由 Hellocandy 於 07-10-21 23:26 發表

我記得我以前係兩茶匙鷹栗粉o架! 唔通係兩湯匙? ok! 我會再試你的粉量.

我仲想問兩個問題:
豆漿可唔可以大滾? 定係要一開始滾就停火?
有冇話指定容器? ...

冇指定容器,有蓋就得架喇!
但我有時會就咁用飯煲個煲整,撞完蓋上個"針"板:lol: :lol:
我係3湯匙栗粉,至於豆漿我係就咁用豆漿機整完就撞,如果就咁用豆漿冇記錯好似要滾3滾,即係一滾開蓋等佢泡泡落返再蓋,如是者3次...果時學好似係咁,但太耐我怕我記錯:lol:

男爵府

原文章由 yan511229 於 07-10-21 23:34 發表

冇指定容器,有蓋就得架喇!
但我有時會就咁用飯煲個煲整,撞完蓋上個"針"板:lol: :lol:
我係3湯匙栗粉,至於豆漿我係就咁用豆漿機整完就撞,如果就咁用豆漿冇記錯好似要滾3滾,即係一滾開蓋等佢泡泡落返再蓋,如是者3次. ...

我就係貪方便至唔用豆漿機, 唔緊要, 睇下有冇其他人有tips比到我, 否則我都會用你o的份量再試, 真係唔該晒你!

男爵府

yan511229,

我又失敗喇!:-( :-( :-( 點解 要等幾耐, 我等o左兩三個字(10-15mins), 又係水.....

子爵府

畀面勳章

原文章由 Hellocandy 於 07-10-30 22:40 發表
yan511229,

我又失敗喇!:-( :-( :-( 點解 要等幾耐, 我等o左兩三個字(10-15mins), 又係水.....

奇怪
我通常20mins開都已經ok,但有時候掛住整其他野唔止20mins,但我又覺得唔多關時間事掛
睇黎今次真係要請教高手了:lol:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

我想問你的石膏粉是之前用剩還是新買的, 因為我試過之前一路做都無問題, 但用完之後去是但一間藥房再買, 咁就點整都唔成, 如是者試左2-3次之後, 就開始懷疑係d粉的問題, 於是去第間再買, 一整便成 我到而家都唔知之前d粉有咩問題, 好彩食/飲(唔成豆花當豆漿飲)左又無事

[ 本文章最後由 VENUSSUM 於 07-10-31 10:08 編輯 ]

男爵府

係新買o架! 唔夠一個月就開, 係o向一間賣整cake材料的舖頭買, 乜係藥房買咩? 有冇正式名呀? 希望係石膏粉問題啦! 好hurt呀!!

原文章由 VENUSSUM 於 07-10-31 10:02 發表
我想問你的石膏粉是之前用剩還是新買的, 因為我試過之前一路做都無問題, 但用完之後去是但一間藥房再買, 咁就點整都唔成, 如是者試左2-3次之後, 就開始懷疑係d粉的問題, 於是去第間再買, 一整便成 我到而 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Hellocandy 於 07-11-1 00:20 發表
係新買o架! 唔夠一個月就開, 係o向一間賣整cake材料的舖頭買, 乜係藥房買咩? 有冇正式名呀? 希望係石膏粉問題啦! 好hurt呀!!

係藥房話買 "熟石膏" 搭多句話整豆腐花的, 買$2 都整好多次了, 花$2 試多次吧, 希望你試後成功, 咁就解決左個疑團

子爵府

畀面勳章

原文章由 Hellocandy 於 07-11-1 00:20 發表

我都係一向在藥房買架~未試過在整cake的地方買:lol:
可能真係好似VENUSSUM 所講係d熟石膏粉問題,你試下再買過再整多次啦,今次應該會成功了

男爵府

請問石膏粉同鷹栗粉嘅份量係for 幾多ml 嘅豆漿架?

男爵府

我開始時係話1大合(約=1L), 大家都冇改, 應該係一樣卦!

原文章由 mandyyuen 於 07-11-3 01:13 發表
請問石膏粉同鷹栗粉嘅份量係for 幾多ml 嘅豆漿架?

男爵府

你用的豆漿是否落左糖

男爵府

用百福, 好似係低糖, 有問題?

原文章由 kae 於 07-11-4 15:48 發表
你用的豆漿是否落左糖

男爵府

要用無糖或自己煲個d先得

原文章由 Hellocandy 於 07-11-4 23:32 發表
用百福, 好似係低糖, 有問題?

男爵府

自己煲好麻煩喎! 我下次又試下無糖啦!
唔該晒!

原文章由 kae 於 07-11-5 10:59 發表
要用無糖或自己煲個d先得

首頁

尾頁

跳至