自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲使唔使申請 passport 架?

謝謝!

洋房

唔可以, 要帶埋出世紙和兒童身份證呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ok...有回港証就可以過hk同澳門關架啦

信我啦..我仔由初生到4歲幾都係用回港証的...

如果冇回港証就可以用id card同passport過關

[ 本文章最後由 月希 於 07-10-22 21:39 編輯 ]

大宅

咁我仲想問問,使唔使帶出世紙架?小朋友5歲

many thanks

男爵府

果次我帶仔仔去都袛係用回港証就ok喎.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mscheung628 於 07-10-22 21:48 發表

咁我仲想問問,使唔使帶出世紙架?小朋友5歲

many thanks ...

我覺得唔駛..因為我仔都就黎5歲架啦..咁耐以黎...我地差唔多個個月都會來回港澳....都未試過有人要睇我仔出世紙

如果唔放心..咪帶定囉..因為我都聽講過有人比海關check過出世紙

大宅

現在明白晒

多謝各位媽媽資料!

洋房

我想問問, 如果我小朋友只有身份証&passport, 但無回港証....咁過關去澳門有無問題?

因下個星期就去澳門, 趕唔切做回港証喇~

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以,無問題~
原文章由 天仙局 於 08-3-7 16:50 發表
我想問問, 如果我小朋友只有身份証&passport, 但無回港証....咁過關去澳門有無問題?

因下個星期就去澳門, 趕唔切做回港証喇~

男爵府

小朋已有身份証&passport, 申請回港証係咪無咩用架 ?

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

係冇用....因為回港證用作大陸同澳門出入境, 小朋友有PASSPORT同ID已OK, 不過用回港證帶小樣野咁之嘛。

原文章由 satu 於 08-3-7 17:36 發表
小朋已有身份証&passport, 申請回港証係咪無咩用架 ?

男爵府

Thanks

原文章由 anita_yps 於 08-3-7 23:32 發表
係冇用....因為回港證用作大陸同澳門出入境, 小朋友有PASSPORT同ID已OK, 不過用回港證帶小樣野咁之嘛。

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 anita_yps 於 08-3-7 23:32 發表

同埋回港證申請費平d,申請時間又快d

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-8 12:16 編輯 ]

男爵府

回港證申請時間1 hours i s o.k.

洋房

原文章由 小草 於 08-3-7 16:52 發表
可以,無問題~

唔該晒你地解答我問題, thanks!

首頁

尾頁

跳至