夫婦情感

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

我同老公拍拖一年就結婚了,
我地並無小朋友~
我地九月剛剛過了結婚三週年~

初初拍拖至結婚頭一年,
都好開心,
但熱情好快就無了~

我喜歡浪漫、喜歡老公笑咪咪的對我,
無奈老公成日木口木面,
初頭見到佢黑口黑面都會問佢做咩事,
佢只會拋下一句:『無野呀!』
然後就上床訓教,
我真係唔知佢做咩~
到底係我激嬲佢丫, 還是咩野呢?
有時真係我有野做得唔好而令佢嬲,
但都係要等到後來先知,
因為有問題佢唔會即時講~

我鍾意有問題就即時講,
個問題拖得愈耐, 個問題就愈來愈大、愈難解決~
我唔鍾意冷戰,
但我地經常冷戰! 相處同一間屋, 都可以幾日幾夜唔講野~

(續)

[ 本文章最後由 lovelife_kar 於 07-11-6 11:23 編輯 ]

複式洋房

我知道婚後生活會變得平淡,
但而家只係結婚三年,
已經係咁, 其實我根本感受唔到何謂蜜月期~

鬧交....佢從未有一次承認自己有錯,
次次都係我錯??

當然佢有佢的優點,
佢幫手供樓, 供一層我未識佢時我已經買左的樓,
層樓只有我名, 佢都無開講過要加名~
(尋日我聽媽咪講, 我老公打過比佢講:『我個個月比錢供樓, 層樓又無我個名, 我都算係咁啦~』)
我聽左之後覺得, 佢咁樣講, 其實佢係咪一直介意層樓無加佢名, 只係佢無講呢?!
佢的確係有比錢我, 而呢舊錢就正正夠cover供樓個數, 其餘屋企所有雜費我比~ 我唔係介意佢錢少等等, 我覺得大家公一份婆一份都好應該, 但佢就講到好似自己負責供樓咁~ 我唔鍾意成日拎個數出黎講~

我記得我曾經問佢:『你有幾愛我?』佢話:『我一個月搵得一萬多少少, 已經比左大半你供樓, 咁仲唔叫愛你呀!』
愛, 係用錢來衡量的嗎?

我地之前已經有一次鬧交鬧到我話要離婚(我唔係順口開河, 我知道呢兩個字唔可以講笑), 我話一係見婚姻輔導! 佢一口答應~
幾日後搵到有關機構約見"社工", 佢又話其實可以唔去, 佢話:『我地已經無事啦~!』
最終當然有去, 見左兩三次之後, 佢又話唔洗去~ 我由得佢, 算數了, 大家都唔好去啦~ 我話如果下次再有咩野問題發生, 唔洗再傾了~ "聘請""外援"黎挽救我地呢段婚姻都無用, 我再搵唔到其他辦法了~

(續)

複式洋房

我地嗌交, 經常都係因為一啲小問題, 所以次數好頻密~ 但要和好卻很難~
即使我嬲緊, 佢都好少tum我~ 佢只會講:『我都唔知你嬲咩!』到我講出黎, 佢(次次)都總有解釋, 無論合理/不合理, 佢都理直氣壯~ 所以有時我覺得佢打橫黎講, 但佢絕不認同!

以前我嘈過, 話佢唔送花比我, 之後佢都有改善, 不過次次紮花都一樣樣hahahahaaa......, 我有問佢下次可唔可以轉下其他花, 或者顏色? 例如黃色等等....~ 佢話我講過唔鍾意黃色~ 其實我真係真係唔介意黃色, 我又點會記錯呢? 佢卻一口咬定係我話過唔鍾意黃色~

又舉多幾個例:
其實我同佢一齊4年多, 我都唔食某啲野, 佢卻會叫我食~
我返夜校返左一年半, 個個星期都係星期四、都係果個時間放學, 佢都可以記錯~
佢返工係on shift的, 成日轉更、又唔知邊日放假, 我叫佢將佢個更表貼在門後, 等我可以知道~ 講左幾個月, 佢終於都貼左~ 有時我問佢下星期幾返咩, 佢反指我唔睇更表! 下個星期喎, 難道我背左你個更表咩........

(續)

複式洋房

最近我地嗌交(最後一次),
係上星期一的事,
又係一件小事,
但成了導火線導致我決定離婚了~

星期一晚我地放工之後同佢d同事去左BBQ,
在BBQ場內佢地飲酒猜枚,
我唔會在BBQ場猜枚,
但唔介意人地咁玩~
所以我無玩,
我老公叫我一齊玩,
我話:『唔啦, 你地玩啦, 我打比朋友傾電話得了~』
之後佢地玩~

由於我老公對住我時成日木口木面,
我地無話題, 我地兩個人住, 間屋可以靜到連烏英飛過都聽到~
咁我見我老公同佢d同事玩到興高采烈、動作多多、高談闊論,
於是吼佢行過我身邊, 我整鬼佢話:『蝦~ 老公呀, 點解佢對住d同事咁鬼開心, 對住我時又成日木口木面嘅呢?』但佢竟然好認真, 覺得係我自己唔玩, 又唔抵得佢玩得開心~ 佢黑面!

去BBQ前我話第二日大家都要返工唔好玩太夜, 佢話九點前走~ 坐到10點, 我打手勢問佢幾時走, 佢話10點25分call車, 5分鐘車就到~

返到屋企樓下, 佢繼續黑面對我, 自己行前我三個人位, 我仲整鬼佢問:『喂~ 你拖唔拖(手)架!』佢伸左手向後, 我拖住~ 佢開始講啦~

佢話:『我一日對住你咁多個鐘, 唔通每時每刻都要對住你笑咩! 我返工有壓力好攰架! 我同d同事玩緊梗係笑住口架啦! 你又唔一齊玩、又催住嗌走!』
我真係無野好講.......

(續)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你的問題,只有四個字講晒"性格不合",如果已經決定左,就無為諗咁多啦,我們都是外人,不能給你什麼意見,而且也感情沒有錯或對,只有適不適合,也不需要別人認同,自己開心是最重要的。
如果搵到一個性格相近的,你所提及的問題就不會出現了。因為我以前老公也有你所提的問題,每次見面佢就好似死老豆咁,面黑黑,好多時同事/朋友都問我佢咩事,都唔知點答,問佢佢又話無野....
每次有問題提出來講,佢總說沒有問題,不去面對,結果我們都是離婚收場,後來識了現在的老公,以前的問題從未出現過,我們結婚都8年了,到現在我們還好愛對方,感情有增無減,所以,只要搵到個夾的,一切都會變得美好。

複式洋房

返到上屋企時已經晚上11點幾,
佢愈講愈大聲~
佢仲竟然彈左句話:『我受夠你啦! 你都忍得我好辛苦丫!』
我呆左兩秒然後問佢想點,
佢話:『無! 淨係想話你知, 我受夠你!』

我覺得有需要大家分開冷靜下,
我問佢有無諗過分開住,
佢竟然話如果分開住的話, 就索性唔好一齊!

之後我無出聲, 拎起銀包同key話落街,
佢問都無問我去邊,
大半個鐘之後我上返屋企, 佢已經訓左!

跟住當然離唔開冷戰階段,
我地電話都無個~
星期二、三兩日, 我真係好認真地諗,
究竟我地係咪唔夾~
如果係, 早d分開對大家都係好事, 反正未有小朋友~

星期三晚我同朋友行完街返到屋企,
佢喺房, 我喺廳食野,
佢行出黎同我講:『我打左電話比你媽咪, 交代一下我同你d野je~ 無乜野啦~』
我『唔』一聲之後無理佢~

到左星期四,
我同媽咪講電話, 我話我想搬了! 媽咪爹地屋企有位, 所以搬過佢地度~

星期五係假期,
媽咪、家姐、姐夫佢地過黎幫我手搬野,
我將自己七成東西一次過搬哂去媽咪度~

到左下午,
老公放工返到屋企見到我搬左野走, 佢打比我,
佢問我而家搬哂野走, 係咪即係分開~
其實果刻我有d心痛的感覺,
我覺得如果你係想tum番我的話, 點解仲會咁講野~ 佢都唔想再一齊了~
我話大家再勉強都唔會開心, 不如算數~
佢話:『唔緊要~ 你講就得啦~』
之後講層樓我會賣、會搵律師等等,
最後話有消息再聯絡.......

(續)

[ 本文章最後由 lovelife_kar 於 07-10-23 10:29 編輯 ]

複式洋房

星期五搬走左, 面對一個全新的環境, 未能習慣~
到今日已經第四天, 好多時都發呆~

我知道大家都無錯,
每個人都有自己的性格,
無人有義務要為你去改變~
我地係性格不合、因了解而分開~

(完)

複式洋房

原文章由 414928 於 07-10-23 10:14 發表
你的問題,只有四個字講晒"性格不合",如果已經決定左,就無為諗咁多啦,我們都是外人,不能給你什麼意見,而且也感情沒有錯或對,只有適不適合,也不需要別人認同,自己開心是最重要的。
如果搵到一個性格相近的,你所提及的 ...

多謝你的鼓勵~ 我都覺得大家的分開係因為"性格不合", 聽落好似好老土, 不過真係好恰當~

大宅

唉 ! 我都唔知點講, 只覺可惜 ....... 希望你們冷靜下來後 .... 真係覺得無遺憾 .... 才分開.

禁止訪問

複式洋房

原文章由 grace318 於 07-10-23 10:45 發表
唉 ! 我都唔知點講, 只覺可惜 ....... 希望你們冷靜下來後 .... 真係覺得無遺憾 .... 才分開.

hmmm.......我都唔知叫唔叫可惜.......
佢最後講果句:『我受夠你啦! 你都忍我忍得好辛苦丫!』我果刻先知原來佢都好辛苦! 我以為得我一個忍~ 我自己一個忍, 肯忍就(暫時)無問題啦~ 原來佢都忍緊~
我忍得點辛苦都好, 都唔會講出一句咁樣的說話, 呢句說話好hurt人~

既然大家都辛苦, 咁分開都未嘗唔係一件好事~

我地兩個一係就屬同一類人:有主見、愛話事~
一係就兩個極端:我愛浪漫搞氣氛;佢平淡現實~

複式洋房

原文章由 蜜糖小叮 於 07-10-23 10:52 發表
老公放工返到屋企見到我搬左野走, 佢打比我,
佢問我而家搬哂野走, 係咪即係分開~
其實果刻我有d心痛的感覺,
我覺得如果你係想tum番我的話, 點解仲會咁講野~ 佢都唔想再一齊了~
換轉起,我都唔會tum你,一放工返來見到你搬左 ...

今次咁樣, 唔係話想嚇佢~ 係真係覺得大家唔夾、真係覺得應該分開而走~ 唔係博佢tum我的~
只係有啲感慨~

[ 本文章最後由 lovelife_kar 於 07-10-23 10:59 編輯 ]

大宅

其實你最愛都係你自己,心裡總係想老公點點點,你思想仲係好唔成熟

你應該未係時候結婚

民房

我覺得你o既case唔需要去到離婚呢個地步...

聽落, 我覺得你老公亦都唔搞到離婚, 如果唔係唔會打電話俾你, 問你係咪要分開, 會直頭唔理你。

你知道嗎? 真係唔再愛你o既, 根本唔會再拖你隻手, 唔會再花唇舌去解釋點解對住同事就笑, 對住你就唔笑...

我諗你o地o既問題, 只係大家都唔肯互相遷就o下對方姐, 其實兩夫妻相處, 梗係要你就o下我, 我就o下你咁架啦, 同佢鬧交佢唔肯認錯咪算囉, 又唔係玩辯論, 嗌嬴左又點呢, 又冇獎品o既, 又會傷左大家感情, 反而唔出聲, 等大家啖氣過左, 再慢慢同佢解釋點解你咁嬲, 佢仲會容易d明白你o既感受...

而家既然搬開左住, 就趁呢個時候諗o下, 以前有冇d咩自己過火左, 我相信你老公都會同你一樣, 會檢討o下自己o既, 我相信佢會掛住你架, 如果佢再打電話俾你, 你試o下同佢慢慢傾啦, 例如同佢講呢幾晚凍左, 要小心身體, 等佢知道你仲好關心佢...

複式洋房

原文章由 man4good 於 07-10-23 10:59 發表
其實你最愛都係你自己,心裡總係想老公點點點,你思想仲係好唔成熟

你應該未係時候結婚

我以前唔係咁的,
可以為左對方做任何野, 可以愛一個人愛得好深~
日子一日一日過, 感到老公對住我成日木口木面, 問佢又話無野, 我都唔知仲可以點~ 愈來愈feel唔到老公的愛~ 愛係需要兩個人付出的, 如果只有我一個人行, 我寧願唔行了~ 漸漸地我地愈來愈冷~ 開始覺得最值得被自己愛的....是自己~
你講得岩, 現在的我最愛的真係我自己~

想老公點點點.......
係, 我有想佢點點點.......同樣地, 你都會想我點點點.......

思想唔成熟.......yes, I know~ 我做事太衝動了~ 拍左拖一年就結婚, 真係唔應該~

複式洋房

原文章由 bloodycherry 於 07-10-23 11:05 發表
同佢鬧交佢唔肯認錯咪算囉, 又唔係玩辯論, 嗌嬴左又點呢, 又冇獎品o既, 又會傷左大家感情, 反而唔出聲, 等大家啖氣過左, 再慢慢同佢解釋點解你咁嬲, 佢仲會容易d明白你o既感受...

而家既然搬開左住, 就趁呢個時候諗o下, 以前有冇d咩自己過火左, 我相信你老公都會同你一樣, 會檢討o下自己o既, 我相信佢會掛住你架, 如果佢再打電話俾你, 你試o下同佢慢慢傾啦, 例如同佢講呢幾晚凍左, 要小心身體, 等佢知道你仲好關心佢...

等大家啖氣過左, 再慢慢同佢解釋點解我咁嬲?
其實呢幾年用過好多方法想令佢明白佢都有錯, 軟硬兼施都唔得, 每次佢都用道理/歪理去支持自己的諗法/做法, 如果到佢覺得我有野唔岩, 無論我個解釋合理/歪理, 佢又會用道理/歪理去支持自己的諗法/做法~

我地除左性格不合之外, 其實連溝通都出左嚴重問題~

禁止訪問

複式洋房

原文章由 吹吹水 於 07-10-23 11:33 發表
以為得我一個忍~ 我自己一個忍
係你逼到你老公講e番說話,你以為得你忍但佢同你一樣都有付出,只係你太愛自己太過自我一宜發現唔到,你唔好好檢討吓自己,你就算拍幾多次拖,結幾多婚都係一樣
你同我以好似,但我無你咁好 ...

我明~
睇下呢度有多人的老公又賭錢、又滾等等.......我都知道佢其實好好, 但唔夾真係唔夾~ "社工"曾經問佢我有咩地方需要改善, 佢話無~ 我同佢傾計講大家之間的問題, 佢唔願講~ 我聽到佢講果句說話先知道原來佢受夠~
檢討.......我真係有去檢討, 我承認有時的確係我錯、係我唔好、有口話佢無口話自己, 但佢從不承認自己有錯~ 我覺得好難相處落去~

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...15

尾頁

跳至