家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆:為左慳$, 你可以去到幾盡

大宅

引用:Quote:原帖由+13yeah+於+14-06-12+發表對,

原帖由 fumi 於 14-06-12 發表
我覺得間唔中聚下但又唔需要太密囉
每次幾百都好襟計
對,有時朋友gathering太密也用好多錢!

子爵府

引用:但點解呢道又咁多+jm+買名牌??什麼rv,+h+

原帖由 mattsarah 於 14-06-12 發表
但點解呢道又咁多 jm 買名牌??什麼rv, h ……
人各有志嘛

別墅

我搬近工作地點,行路返工,早餐食粟米片+奶,午餐食水果+粟米/蛋,晚餐正常食飯餸,慳交通費,慳出街食,洗錢通常係化妝品,但一買可以用半年,自己覺得都ok吖

大宅

早餐自己煲白粥加salt(上堂教可下火), 午飯出去食平餐(全日最豐富),晩餐自製新鮮士多啤梨杏仁奶昔(養顏兼減肥)

自己容易皮膚敏感,所以無用化妝品

護膚品就由資生堂、植村秀、倩碧 改為 Boots, The body shop, Nivea! 效果出奇地好!但價錢超實惠!(上網做足功課先去買,怕敏感!)

衫褲就只買最易襯長壽淨色!

鞋就買貴少少,因怕行得多唔舒服會腳痛!

大宅

回覆:mickeyellen 的帖子

我要mark低你既金句黎激勵自己!

伯爵府

虎到金來勳章

我都要學習慳

大宅

回覆 Aoki 的帖子

我想請教護膚品邊几樣好用又吾太貴,我以家就系因為護膚品用好多錢!
開心生活!

大宅

yoyo寶貝 發表於 14-6-15 10:48
回覆 Aoki 的帖子

我想請教護膚品邊几樣好用又吾太貴,我以家就系因為護膚品用好多錢! ...
網上買, 幾隻日韓出名牌子平一半!

伯爵府

虎到金來勳章

剛講完要慳錢,今日就跌左個電話,唉....

大宅

回覆 Aoki 的帖子

我想請教護膚品邊几樣好用又吾太貴,我以家就系因為護膚品用好多錢! ...
請教絕對不敢當,大家研究研究而已!

自己因皮膚濕疹底,要好小心用護膚品,否則好易敏感 / 濕疹番生;所以開始上網 check 護膚品成份分析 http://www.cosdna.com/cht/ingredients.php ,但選擇自用護膚品前,首先要了解自己本身膚質、天氣、年齡 & 對護膚品要求。

好似自己係敏感 + 混合肌,但又超易生暗瘡,因此就主攻少油(最好無油)份又保濕但又不引起敏感嘅護膚品,好似而家「夏 天」:

洗臉用:NIVEA Daily Essentials Sensitive 3in1 Micellar Cleansing Water + The Body Shop VITAMIN E FACIAL CLEANSING BAR (一舊可用大概 10 mths)

早晨用:Nivea Daily Essentials Oil Free Moisturising Day Cream + Eucerin Dermo Purifyer Adjunctive Hydrating Care SPF30 (呢隻牌子係去睇濕疹時,醫生介紹嘅)

夜晚用:Botanics (Boots) Triple Age Renewal Super Serum / The Body Shop VITAMIN E MOISTURE SERUM + Boots Vitamin E Night Cream / Nivea Cellular Anti-Age Night Cream

pwc1001  thx for sharing!   發表於 14-6-16 15:52

子爵府

回覆 Aoki 的帖子

可以上網買, 同埋買旅行set或sample, 好似eye cream好多一樽靚d都要$4-500, 但有時買1ml sample只係10蚊8蚊, 買1ml x 30包都已經係貨裝容量但可能平好. 我自己只係洗面膏,toner會買貨裝, eye cream,精華等我會買sample, 因為自己都鍾意試唔同野, 有時買貨裝用好耐或者用一陣又放係到浪費左

複式洋房

一要食早餐呀!

複式洋房

早餐食最多,晚餐食少D都可以

伯爵府

分配好d錢點用,記帳。最緊學緊自制環保清潔劑,真係環保又慳錢

大宅

回覆 Aoki 的帖子

真系好多謝你甘用心答我!
開心生活!

男爵府

引用:Quote:原帖由+fumi+於+14-06-12+發表我覺得

原帖由 13yeah 於 14-06-13 發表
對,有時朋友gathering太密也用好多錢!
所以我唔會次次都去,否則會駛好多

Nancy20090615  X 2  發表於 14-6-17 15:02

子爵府

kamkammi 發表於 14-6-14 19:52
我搬近工作地點,行路返工,早餐食粟米片+奶,午餐食水果+粟米/蛋,晚餐正常食飯餸,慳交通費,慳出街食, ...

好健康!但我驚我會好快餓

首頁

尾頁

跳至