跳至

首頁

尾頁

別墅

想問有冇打左健康院歲半針的bb
請問有冇反應架會發燒咩? 如果我呀仔月頭出過玖瑰疹,又感冒過早兩日仲肚痾過,仲好唔好去打呢? 要隔幾耐先再打好呢?

大宅

jackiesum hi,

Kary係16/10/07打左健康院歲半針, 嗰日返屋企比佢食定退燒水打底, 好彩無反應, 無發燒 ...
我覺得你等囝囝好番哂先至帶佢去打針, 因為姑娘都有問我Kary有無唔舒服, 無食緊葯, 如果有就唔可以打, 你唔使咁急住帶佢去, 可以遲d架... 可以打電話改期, 同埋問吓d姑娘, 你囝囝咁情況... 最好要隔幾耐先至打得...

原文章由 jackiesum 於 07-10-23 16:21 發表
想問有冇打左健康院歲半針的bb
請問有冇反應架會發燒咩? 如果我呀仔月頭出過玖瑰疹,又感冒過早兩日仲肚痾過,仲好唔好去打呢? 要隔幾耐先再打好呢? ...

別墅

Kary
唔該哂你, 即係歲半針唔一定有發燒反應啦! 因為我有d朋友話歲半針好勁。
仲想問呢支針係打咩架?

原文章由 KaryLau 於 07-10-23 18:09 發表
jackiesum hi,

Kary係16/10/07打左健康院歲半針, 嗰日返屋企比佢食定退燒水打底, 好彩無反應, 無發燒 ...
我覺得你等囝囝好番哂先至帶佢去打針, 因為姑娘都有問我Kary有無唔舒服, 無食緊葯, 如果有就唔可以打, ...

大宅

香 港 兒 童 免 疫 接 種 計 劃

年 歲
應 接 種 之 各 種 疫 苗
初 生卡 介 苗
乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 一 次
一 個 月乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 二 次
兩 個 月白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 一 次
四 個 月白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 二 次
六 個 月白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 三 次
乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 三 次
一 歲麻 疹 、 流 行 性 腮 腺 炎 及 德 國 麻 疹 混 合 疫 苗 - 第 一 次
一 歲 半白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑
小 一麻 疹 、 流 行 性 腮 腺 炎 及 德 國 麻 疹 混 合 疫 苗 - 第 二 次
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑
小 六白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 ( 減 量 ) 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/child_health/child_health.html

原文章由 jackiesum 於 07-10-24 10:36 發表
Kary
唔該哂你, 即係歲半針唔一定有發燒反應啦! 因為我有d朋友話歲半針好勁。
仲想問呢支針係打咩架?

[ 本文章最後由 KaryLau 於 07-10-24 12:20 編輯 ]

複式洋房

BB有2日低燒, 食藥後無事啦!

別墅

Kary
唔該哂, 我幫樂樂改左期了, 11月7日先打, 打遲少少睇下點啦..

原文章由 KaryLau 於 07-10-24 12:18 發表
年 歲
應 接 種 之 各 種 疫 苗
初 生卡 介 苗乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 一 次一 個 月乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 二 次兩 個 月白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 一 次 ...

大宅

而家天氣一早一晚涼咗... 小心d呀~

祝樂樂身體健康!!

原文章由 jackiesum 於 07-10-25 17:59 發表
Kary
唔該哂, 我幫樂樂改左期了, 11月7日先打, 打遲少少睇下點啦..

伯爵府

我隻出奇蛋都病左,
我都係等拒病好左,
精神D才去 ~~
呢D天氣真係......:tongue: ~~

大宅

係呀~ Kary都有時流下鼻水... 都係好鬼煩 , 真係無辦法... 唯有出入帶多件衫仔囉...

祝出奇蛋早日康復!!

原文章由 kiki523 於 07-10-26 02:09 發表
我隻出奇蛋都病左,
我都係等拒病好左,
精神D才去 ~~
呢D天氣真係......:tongue: ~~

伯爵府

係呀~ 真係唯有帶多件衫仔呀!!
多謝你呵 ~~

原文章由 KaryLau 於 07-10-26 09:33 發表
係呀~ Kary都有時流下鼻水... 都係好鬼煩 , 真係無辦法... 唯有出入帶多件衫仔囉...

祝出奇蛋早日康復!!

首頁

尾頁

跳至