論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同bun bun 自行續約, 昨天佢從phils consulate 番嚟, 佢話要我俾HK$200 入OWWA wor...我估類似 HK 嘅勞工聯會! 我係咪唔駛比而佢唔需要入會呢? 請高人指點!!
:-D :-D :-D

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1139087

大宅

OWWA--Update--家陣一定要硬性規定要交,我想知大家

嘩,以前OWWA唔係一定要硬性比,家陣佢地擺明打劫.

我想知有邊個僱主已中招???
因我剛收到消息,我bun個姨甥女唔肯比,領事館唔肯出Visa比佢.
而呢筆錢$200係要僱主比既.

大家幫幫手,睇下您地有無遇到呢個情況,因之前有人打去immg & LD都話未聽過,但Sunday錄影時有位僱主同我講,佢打去immg問,話係要比.

如果咁樣,您hk正苦咪又跣左我地一次????係勞例上講左傭工離境,我地係唔駛負責,但家陣即係要我地上埋身.

大宅

上網找的網頁,有關owwa
http://www.siongpo.com/20060803/opinion.htm

大宅

海外勞工福利署(OWWA)
你想用工人就要俾...

大宅

OWWA采用会员制。会员会费、投资收益和其他收益是OWWA资金的主要来源。成为会员的方式有两种:一是OWWA在协助招收劳工时自动入会。所有OWWA协助招收的陆地劳工都是由外国雇主支付会员费,海员是由雇主和海员本人共同支付;二是劳工在海外自愿登记入会。会费以一次出国劳动合同缴纳25美元,但在国外时间不超过2年,如果超过两年,每年续会员资格缴纳25美元。

http://www.china-asean.gov.cn/console/news/jsp/ShowNewsInfo.jsp?infoid=15563

為保障僱主, 請不厭其煩了解一下這個組織

大宅

We must need to pay? Otherwise, Phils consulate will not issue visa? :-(

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

OWWA以前係可以選擇性參予, 所以我菲姐一直都冇參加, 佢話冇乜用ga, 但而家就唔係囉, 要續約就要俾埋哩個錢, 我菲姐都話佢哋政府搶錢.

大宅

現時香港菲傭約有12萬人,每人收$200的話,OWWA共收$2400萬港元。
不得不提菲傭去年(2006年)匯款回國的金額達985 億港元。
佢地真係發錢!!!

大宅

其實, 佢地政府分明, 向我地D僱主開刀,
其實我聽我工人講 Philippine Gov't 是明搶,
我個 Bun Bun 都話其實都唔想加入,
但唔加入由出唔到國做野,
這些費用好似我地 D - P. Fund 一樣,
又有保險成份, 佢地連自己都沒有信心,
將來政府有錢退比佢地退休用,
因為政府D人太貪污了.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-10-25 12:17 發表
OWWA以前係可以選擇性參予, 所以我菲姐一直都冇參加, 佢話冇乜用ga, 但而家就唔係囉, 要續約就要俾埋哩個錢, 我菲姐都話佢哋政府搶錢.

佢地根本就明搶,就係拎住ID407 8.2個條黎做依據,所以我地今次遊行就係要正苦改番正合約內容.-呢個POINT係其中一個.
我地正苦真係無XXXXXXXXXXXXX用架,乜都唔Q敢出聲.

大宅

(純粹個人猜測 )會唔會係菲律賓政府威脅我地政府呀?
話如果你唔比我地(菲律賓政府)TOM香港人,我地就唔批工人去你曾生屋企打工!!!!!:tongue:

大宅

唔係 wo, 我啱啱同工人自行renew contract, 都無owwa fee. owwa fee 係你請overseas 過離hk嘅工人or 在香港未完約工人先要比.

大宅

是真的, 如你請的是舊 Bun Bun,
佢地都認為這費用對香港僱主是'無理'的,
所以我工人都自行支付, 沒有問我羅錢.

公爵府

原文章由 Pretty2006 於 07-10-25 15:43 發表
唔係 wo, 我啱啱同工人自行renew contract, 都無owwa fee. owwa fee 係你請overseas 過離hk嘅工人or 在香港未完約工人先要比.

唔係呀,我工人個姨甥,剛續約都係要比.唔比唔出visa.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 FA8866 於 07-10-25 19:28 發表

唔係呀,我工人個姨甥,剛續約都係要比.唔比唔出visa.

我菲姐都話唔俾哩個費做唔到續約喎! 仲話係要僱主俾tim

公爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-10-26 18:39 發表

我菲姐都話唔俾哩個費做唔到續約喎! 仲話係要僱主俾tim

以前唔係硬性嘛,家陣就係囉. 今次遊行我地都講埋呢樣.搵我地老襯.

侯爵府

醒目開學勳章

呃錢、 搶$$$$呀

複式洋房

I give my helper a small bonus every time she returns to the Philippines. So I told her to pay that OWWA fee from the extra money if she found it necessary to register OWWA. Therefore she has incentive to think of ways to avoid that payment. I didn't ask her whether she paid it eventually. OWWA becomes a battle between her pocket and her government's, not my concern.

原文章由 FA8866 於 07-10-26 18:51 發表

以前唔係硬性嘛,家陣就係囉. 今次遊行我地都講埋呢樣.搵我地老襯.

大宅

我個bun bun 星期日攞番 doucement 番嚟, 佢話consulate 冇追佢攞OWWA fee !! 唔理啦, 拎哂d 嘢去immg 攪renew contract 先!!

首頁

尾頁

跳至