跳至

首頁

尾頁

大宅

kat
00堂好"活動"架。我個仔而家讀個間都唔會教好多野,我覺得,同校長都講話唔會谷。阿仔讀nursery個間1年教既野,我估佢而家間學校今年都未必會教哂。我會自已教佢多d。
我幾個同事d仔女都係讀diamond hill間00堂,佢地多數響k3都會自已教多d野,自已同佢做exercise,大家入小學都順利過度。
但如果又一村佢都習慣了又讀得開心,咁唔轉都好呀。

公爵府

原文章由 caba 於 07-10-28 00:31 發表
kat
00堂好"活動"架。我個仔而家讀個間都唔會教好多野,我覺得,同校長都講話唔會谷。阿仔讀nursery個間1年教既野,我估佢而家間學校今年都未必會教哂。我會自已教佢多d。
我幾個同事d仔女都係讀diamond hill間00堂,佢地多 ...

唉........好難唸呀

公爵府

Good morning

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

hi hi 早晨

公司今朝個冷氣壞咗, 好熱呀

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

jac

其實係cable 有問題, 無電, 佢話已經搶修緊

問佢開窗, 佢話你地開緊工會危險所以唔肯:tongue:

原文章由 jacqueline_law 於 2007/10/29 09:30 AM 發表

開晒 d window 好唔好 d ?
call 左人黎整未呀 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

早晨呀!

尋晚同智程去街街探朋友, 夜左返屋企攪到夜瞓. 今朝隻衰仔又扭計唔肯換校服, 結果又miss左班校車 . 佢去到校巴站仲要唔肯走, 又話唔肯搭巴士 . 拖拖拉拉一輪先氹到佢乖乖去搭巴士.

珍珠宮

環保接龍勳章

原文章由 amypekkle 於 07-10-29 09:53 發表

早晨呀!

尋晚同智程去街街探朋友, 夜左返屋企攪到夜瞓. 今朝隻衰仔又扭計唔肯換校服, 結果又miss左班校車 . 佢去到校巴站仲要唔肯走, 又話唔肯搭巴士 . 拖拖拉拉一輪先氹到佢乖 ...

amy,
我好驚cc會miss o左校車, 如果唔係就要同佢迫巴士(返工時間好多人), 一係就要搭的士, so far cc都未失過手, 有1, 2次佢唔願起身, 我一話校車ee唔等佢, 佢就成個人醒晒.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 gracelam 於 07-10-29 11:08 發表
有1, 2次佢唔願起身, 我一話校車ee唔等佢, 佢就成個人醒晒.

我都希望智程經過今次會醒目d, 下次點眼瞓都要乖乖換衫.
智程今朝初時唔肯搭巴士架, 係都話要搭校車. 我話 "校車已經走左. 你想返學就要搭巴士. 唔搭巴士我就送你返屋企啦!" 真係麻煩精, 唔惡d都唔得!
re: 搭巴士
好在由沙田搭巴士出九龍塘都幾快, 半個鐘就到. 我仲要係頭2站上車, 會有位坐. 今朝返到學校才8:30am, 佢仲係第1個到課室添.

大宅

原文章由 amypekkle 於 07-10-26 03:33 發表
Dr.Mickey,
驗眼我book左盲人輔導會 (click), 聽講都算驗得仔細, 仲好平, $120 only.

twins的lymph node follow-up check ~ check完冇問題的話在些報個平安吖. 佢地都一歲了, 應該冇野吧.
講開又講, 我個廚房都有曱甴, 好可能是搬屋時跟部洗衣機過來. 明天我諗住全體撤退, 在廚房放夠2個煙霧彈!

Amy,

twins last Friday 覆完診... cc (細孖) coz 有肚痾, 所以lymph nodes 大左dd... 要this Friday 去follow up again...

恩恩就okay(佢都有肚痾, but after 轉左O-Lac之後就okay...)... 所以佢next appointment will be mid Feb 2008...(15m)

你用左煙霧彈之後...有冇曱甴c骸???

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Dr.Mickey ,

甚麼是肚痾?

希望cc無事啦!

公爵府

Hi all

公爵府

珍珠宮

好媽媽勳章

Dr.Mickey,
肚痾 ~ 乜原來肚痾淋巴結都會大左架. 其實follow-up check醫生係咪只係摸下個淋巴位? anyway, 希望孖女的肚仔快d好番晒!
曱甴 ~ 跟據工人姐姐回報, 佢話有3隻喎--我冇去check呀. 那天去完op, 我地車工人回家先, 我地再去快餐店食dinner.

係呢, 上次birthday party完joshua有冇講咩? 你最後係咪整左15個muffin? 我近排都愛上整麵包蛋糕:mrgreen:. 智程一班多數係4-5出世的小朋友, 黎緊12月的birthday party我諗冇人會帶蛋糕了 (剛剛呢個party只有2位birthday stars, only 1 cake). 原本我諗住12月party可以焗d chiffon cup cakes, 今日又brain storm諗, 不如焗個黑森林蛋糕吖, 我覺得christmas有個蛋糕至完滿架嘛ops:" /> ~ 我好為食. :mrgreen: 等我12月頭試整黑森林先.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-10-30 09:51 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 amypekkle 於 07-10-30 02:31 發表
Dr.Mickey,
肚痾 ~ 乜原來肚痾淋巴結都會有左架. 其實follow-up check醫生係咪只係摸下個淋巴位? anyway, 希望孖女的肚仔快d好番晒!
曱甴 ~ 跟據工人姐姐回報, 佢話有3隻喎--我冇去che ...

肚痾--diarrhoea...

自從Joshua細個時有experience 後, 我地一發現佢地有腹瀉symptoms...就立即轉milkpowder...coz Nursoy/Prosobee 佢地一d都 ...所以密得O-Lac to choose lor...

of coz, 我地都有bring them to visit doctor...佢話係因為common cold wor...but佢一d running nose/cough...都冇bor...???

今次actually都係follow up appointment黎...睇下cc 痾完未...好番未掛...lymph nodes 個樹...佢話一有virus infection 就大d喎...

佢地終於由S size 去M size 了...不過nearly 12M都係得8.7kg ja...

用2個bombs都係找得3隻...好好成績架喇....我屋企...哎!

yesterday我終於同99開火了 coz 我覺得佢好過份...

Monday 3am, cc cry cry... then I carried cc to my 工人and asked her to take care her + feed her...

my 99 also woke up coz of cc crying... then 99同工人講 '你好辛苦架喇, 去訓啦, 我幫你揍.'

好啦...你話要揍, 工人of coz back to sleep immediately... and so do I laaaa...

點之...3 mins都唔夠, 佢(99) woke me up and said '你個女肚仔唔舒服, 你自己揍番啦.'...then she back to sleep wor...

if you were me, 你 ?

佢仲話 '工人要訓家, 如果唔係人地唔夠精神做野...' 我真係火都黎埋...

結果...我就成晚眼光光...等天光...

early morning: suppose my maid shall wake up at 6am...點之我(居然比我聽到佢同工人講)'你訓多陣啦, 太太未醒, 我唔話比佢知...'

then I woke up immediately... my maid 就好cc然禁去washroom梳洗...

then my 99 starts to 大大聲say...'我今日唔準你老豆餵佢地食'面包皮'....佢又[email=xyz!@#!@#$!@#$!@#$...]xyz!@#!@#$!@#$!@#$...'[/email](晨早流流, 洗唔洗禁呀?????)

我話:'99, 咩'面包皮'呀...公公日日都特登去bakery等fresh bread買番黎...比你都冇禁既'恆心'去做啦...就算係食'面包皮'...都係 fresh既...你比個d'發霉cake'比佢地食我禁耐都冇出過聲啦...(佢次次都係sunday night買左個cake仔黎....講明要黎餵b...我touch都唔touch得..之後就monday食到friday...試過真係發左霉好幾次...actually by that time 我好angry家...因為個衰工人睇到都唔出聲, 照比99餵twins...)...有次仲特登'醒'2 slices比我地兩公婆食...老公then suffer diarrhoea lor...

佢係我面前駡我parents...我一定唔會比面佢...!!!

我已經唸好了, 佢下次再講...我就bring all my kids 番外家...(反正係next tower 之嗎...99,你駡飽佢啦!!!)

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

Good Morning

首頁

尾頁

跳至