母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

遲D要出國兩星期,BB一直都食緊人奶,平時都係埋身餵好少泵,而且泵既話得好少,泵唔倒奶。咁BB到時無人奶食點算?食住奶粉先唔係唔得,不過佢多數唔肯飲,BB就黎11個月,不過我仲未想佢停人奶,如果兩星期無埋身餵,我怕會停奶,各位媽媽有乜建議?我可以點樣keep住,返黎可以繼續餵?

別墅

回覆:要和BB分開兩星期點餵奶

我都試過同BB分開10日,我會3-4個鐘泵一次倒咗佢,返到黎頭幾日都係唔夠BB食,追咗3,4日先可以追返夠食唔使補奶粉

複式洋房

回覆:leedidi121 的帖子

我泵出黎得2、3安,真係好少。倒咗佢咪好浪費囉。BB依家只需要食三餐奶,咁我係咪一曰泵三次就夠?

王國會長

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

~littleangel~ 發表於 14-5-27 11:34
我泵出黎得2、3安,真係好少。倒咗佢咪好浪費囉。BB依家只需要食三餐奶,咁我係咪一曰泵三次就夠?

...

u have to pump more than his meals, my daughter now is 4mths old and only drinks 4 times a day. I pump 4 times and 2 times 埋身 so I could store up some milk for back up.

每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

引用:Quote:~littleangel~+發表於+14-5-27+11:34

原帖由 vickymok717 於 14-05-27 發表
u have to pump more than his meals, my daughter now is 4mths old and only drinks 4 times a day. I p ...
So how many times should I pump during a day if my baby has 3 meals???

王國會長

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

~littleangel~ 發表於 14-5-27 12:19
So how many times should I pump during a day if my baby has 3 meals???
depends on how much does the baby take and how much u could pump out
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

停奶都是小,如果bb唔肯食奶粉咁嗰兩星期點?係米一定要走,如果唔係既米遲多幾個月先囉

大宅

BK Milk勳章

帶她一起去,可以嗎?

複式洋房

我個囡又係唔肯食奶粉,本身埋開身餵,夠呀囡食,但泵又係泵得好少黎緊放完產假都唔知點算

複式洋房

回覆:babi_wingshuen 的帖子

屋企有親人過咗身,我住係外國,所以要返去。帶埋BB又好似唔太方便

複式洋房

回覆 leedidi121 的帖子

可以而家開始埋身餐與餐之間PUMP, SAVE定, 積小成多,
可以參考以下香港母乳育嬰協會提供的,母乳儲存的溫度和時間

母乳應盡量儲存於雪櫃裡較後的位置,以保持穩定的低溫,不要放在雪櫃門那邊的層格。母乳儲存的溫度和時間可參考以下圖表:

存放溫度

儲存時間

室溫(25-37℃)

4小時

冰袋加冰種

24小時

雪櫃冷藏格(2-4℃)

5天

雪櫃冰格(-18℃或以下)

3個月

獨立冷藏櫃(-20℃)6個月

首頁