跳至

首頁

尾頁

大宅

各位友好﹕

早前我們向地鐵爭取及視察,研究於葵涌商場加設「地鐵特惠站」(即「拍卡機」)一事,地鐵表示仍與商場管理那方面商討安裝之細節,預計會在11月底加設(地鐵表示一落實啟用日期,會通知我們)。到時大家只有在去大窩口地鐵站搭車前,拍一拍卡,每程地鐵可節省1元。

不過,由於葵涌商場去葵興站搭車都方便,所以我們會繼續向地鐵及八達通公司爭取,要求在葵興入閘,都可以享有優惠

有最新消息,再告知大家。

街工阿達

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 07-10-24 23:24 編輯 ]
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

葵興站冇份!好慘呀!:-( :-( :-(
對我地呢D住春夏秋黎講;都唔公平嘅!
仲要得1個大蚊!唉!

大宅

Dear loyan246,

係呀,所以我們會繼續迫地鐵同八達通公司,安裝特惠站時,可以在葵興及大窩口入閘都得,情況就好像灣仔集成中心的拍卡機,可以在銅鑼灣或灣仔入閘都有得平一樣

街工阿達

原文章由 loyan246 於 07-10-25 21:33 發表
葵興站冇份!好慘呀!:-( :-( :-(
對我地呢D住春夏秋黎講;都唔公平嘅!
仲要得1個大蚊!唉!
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

原文章由 ivanwong19 於 07-10-25 21:51 發表
Dear loyan246,

係呀,所以我們會繼續迫地鐵同八達通公司,安裝特惠站時,可以在葵興及大窩口入閘都得,情況就好像灣仔集成中心的拍卡機,可以在銅鑼灣或灣仔入閘都有得平一樣

街工阿達

...

Hi,

可否幫忙爭取係青衣翠怡商塲安裝呀, 因最近都要去到青怡先有, 完全唔順路, 因每日都要搭MTR, 慳2蚊都幾好架啦, thanks

大宅

Dear phoebekk,

唔好意思,現在才看到你的留言。我星期一會先去信地鐵,請他們研究一下在翠怡裝特惠站的可能性,如有進一步消息,再告知大家,謝謝﹗

街工阿達

原文章由 phoebekk 於 07-10-25 22:34 發表

Hi,

可否幫忙爭取係青衣翠怡商塲安裝呀, 因最近都要去到青怡先有, 完全唔順路, 因每日都要搭MTR, 慳2蚊都幾好架啦, thanks

公爵府

牛年勳章

平得果一蚊, 仲要走到去大窩口站...

大宅

原文章由 Carol999 於 07-10-31 21:57 發表

Carol, 我同意吸引力唔大,亦都只係惠及一部份的街坊,因為有不少居民都會行去葵興或搭小巴到葵興轉地鐵,所以我地現在爭取希望可以增加優惠至$2 及於葵興地鐵站都可享有優惠。
今日晚上我們亦聯絡了地鐵公司的公關經理,由於兩鐵合併的關係,將於12月合併後才正式設立地鐵優惠站。

大宅

現時其他特惠站的資料

http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/faresaver/faresaver_c.htm

洋房

係 lor~
其他地方都平兩蚊
拍完都要行一大段路先到地鐵站

o係荃灣娛樂廣場去地鐵站都唔係好遠
人地都係平兩蚊

真的不公平

原文章由 Carol999 於 07-10-31 21:57 發表

禁止訪問

大宅

對地鐵的好處

reneeleung:

拍卡機對於地鐵的好處:
得一個好處,就係吸引多些乘客可以乘搭地鐵,以增加收入

但你可能會問,平一蚊或兩蚊,仲可以賺?
因為地鐵的成本已經定左係度,
我用一個簡單的計法(未必好科學咁計的)
平均香港一日近300萬人搭地鐵,可能搭咭機吸引多1至2%人搭車(即3-6萬人左右),因為拍咭機而去搭車的話,佢就可以賺多左呢d 錢,平均一程$7-8的話,咁就多左30至40萬收入。
咁一日無20萬人拍咭的話,咁除笨有精,咁都可以有錢賺或打個和
(當然係咪有得賺,就要睇個站係邊?咪係吸引到多d客(即原本唔搭地鐵,而改搭地鐵的人,咁究竟有冇增加,地鐵係可以睇返原本個站人流和裝左拍卡機後的人流)

而呢個$2 或 $1 的優惠,對香港的整體好處就會多d
1. 多人用集體運輸工具,環保D
2. 乘客行多D,身體又可能健康D

禁止訪問

大宅

原文章由 reneeleung 於 07-11-6 23:53 發表
Thanks!

咁我地可唔可以增取葵涌廣場去葵芳站有優惠呀?

葵涌廣場就係葵芳站隔離...太近了,未必會有機會爭取到。
佢地有兩個標準的:
1. 與地鐵站至少有500米距離
2. 與地鐵站約不多於15分鐘的步行的時間
同時符合兩個條件,個地方又有人睇住部機就最好la!
咁要發掘到呢d 地方就可以同地鐵公司建議呢!

複式洋房

原文章由 phoebekk 於 07-10-25 22:34 發表

Hi,

我都舉腳贊成係青衣翠怡商塲安裝呀!!
麻煩哂你哦 - 街工阿達!!

大宅

原文章由 芝娃娃9768 於 07-11-7 14:00 發表

我都舉腳贊成係青衣翠怡商塲安裝呀!!
麻煩哂你哦 - 街工阿達!!

我已經去信地鐵公司將大家的意見寫左俾佢地,之後我再約他們試下實地視察一下,到時要大家各位媽咪一齊來幫幫手同佢地講下啦!有新消息再通知大家呀!

別墅

原文章由 ivanwong19 於 07-11-7 00:13 發表

葵涌廣場就係葵芳站隔離...太近了,未必會有機會爭取到。
佢地有兩個標準的:
1. 與地鐵站至少有500米距離
2. 與地鐵站約不多於15分鐘的步行的時間
同時符合兩個條件,個地方又有人睇住部機就最好la!
咁要發掘到呢d 地方 ...

葵涌廣場唔得,咪放恒景商場囉

其實想問青衣長亨你地幫唔幫到架,住長亨一定要搭一程巴士$3.2先到青衣城,反而行路就去到既長發就有一部優惠機

大宅

Dear fanny_mok122,

長亨我估應該不可行,因為拍卡之後,要直接入閘,如果中間搭左巴士,或者用了八達通購物,入了的優惠會被取消,所以就算安裝了也用不到:cry:

不過,長亨去地鐵站,有無小巴路線?(不好意思,我不太熟長亨那邊的環境) 如果有的話,可以爭取小巴路線有轉乘優惠。麻煩你可否告知我有關詳情,再向地鐵反映?謝謝﹗

街工阿達

原文章由 fanny_mok122 於 07-11-9 12:15 發表

葵涌廣場唔得,咪放恒景商場囉

其實想問青衣長亨你地幫唔幫到架,住長亨一定要搭一程巴士$3.2先到青衣城,反而行路就去到既長發就有一部優惠機 ...

別墅

原文章由 ivanwong19 於 07-11-11 23:32 發表
Dear fanny_mok122,

長亨我估應該不可行,因為拍卡之後,要直接入閘,如果中間搭左巴士,或者用了八達通購物,入了的優惠會被取消,所以就算安裝了也用不到:cry:

不過,長亨去地鐵站,有無小巴路線?(不好意思,我不太熟長亨那邊的環 ...

有409號線小巴,由長亨去荃灣街市街千色(循環線)全程$5
途經青敬路(青衣城)中途站$3(包括青衣所有站)

希望可以爭取有小巴路線有轉乘優惠啦.....THX

首頁

尾頁

跳至