興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原先用 window xp 將一個放相的 file 用 password 加密了,然後將 computer upgrade 咗做 vista,跟住就點都開唔番個加密咗嘅 file 啦,請問有冇方法可以開得番,因為入面有好重要的相!:-( :-(

大宅

用甚麼software加密的?

原文章由 B二姑媽 於 07-10-25 14:20 發表
原先用 window xp 將一個放相的 file 用 password 加密了,然後將 computer upgrade 咗做 vista,跟住就點都開唔番個加密咗嘅 file 啦,請問有冇方法可以開得番,因為入面有好重要的相!:-( :-(

:a ...

大宅

原文章由 kcc2000 於 07-10-25 14:57 發表
用甚麼software加密的?

係 save 相嘅 folder,冇用咩 software 架........

洋房

原文章由 B二姑媽 於 07-10-25 15:00 發表

係 save 相嘅 folder,冇用咩 software 架........

你睇下呢個網, 睇下幫唔幫到你
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/31ad4562-aee7-4fed-8316-89114dc973031033.mspx#ECE

我未試過你所指既password加密, 所以刀唔知乜事

如果情況係以上網址第3種, 會易d解決, 第1,2就

ffso46

大宅

"原先用 window xp 將一個放相的 file 用 password 加密了",
意思是原先用 window xp, 將一個放相的 folder 用 password 加密了嗎?是單獨一個file加密?,還是很多file的一個folder加密呢?但一個folder加密,window xp沒有此功能,要安裝其它的加密software才行。微軟的office如word,excel的file存檔時可以單一加密。你當初是右click folter名來加密的嗎?
你可試試將file copy去另一部XP的電腦,看看可不可以打開。但如果以前有安裝其它加密software的,也同樣要安裝。

原文章由 B二姑媽 於 07-10-25 14:20 發表

:a ...

[ 本文章最後由 kcc2000 於 07-10-26 02:36 編輯 ]

大宅

原文章由 ffso 於 07-10-26 00:38 發表

你睇下呢個網, 睇下幫唔幫到你
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/31ad4562-aee7-4fed-8316-89114dc973031033.mspx#ECE

我未試過你所指既password加密, 所以刀唔知乜事

如果情況係以上網址第3種, 會易d解決, 第1,2就

ffso46

唔該晒 我要研究一下先

大宅

原文章由 kcc2000 於 07-10-26 02:32 發表
"原先用 window xp 將一個放相的 file 用 password 加密了",
意思是原先用 window xp, 將一個放相的 folder 用 password 加密了嗎?是單獨一個file加密?,還是很多file的一個folder加密呢?但一個folder加密,window xp沒有此 ...

我是 right click folder 來加密,已試過第二部 computer 都開唔番:( :(

大宅

那就是原xp時安裝了加密軟件了,第二部 computer 和現在的vista也要裝回原本的software才能開番。
你慢慢想想原本是用甚麼軟件來加密的,是蒙恬手寫板附送的"加密王"嗎?是自己download軟件來加密嗎?因為不裝其它加密軟件,windows是沒有可能 right click folder 來加密。

原文章由 B二姑媽 於 07-10-27 14:06 發表
我是 right click folder 來加密,已試過第二部 computer 都開唔番:( :(

大宅

原文章由 kcc2000 於 07-10-27 16:47 發表
那就是原xp時安裝了加密軟件了,第二部 computer 和現在的vista也要裝回原本的software才能開番。
你慢慢想想原本是用甚麼軟件來加密的,是蒙恬手寫板附送的"加密王"嗎?是自己download軟件來加密嗎?因為不裝其它加密軟件,wi ...

我之前太傷心寫錯咗少少......應該係將folder 連內file 加密, 無password 的,我只click 左加密:( :(

大宅

就是folder內的所有file都加密了,打開file時有沒有要求password呢?
原文章由 B二姑媽 於 07-10-27 22:55 發表
我之前太傷心寫錯咗少少......應該係將folder 連內file 加密, 無password 的,我只click 左加密:( :(

[ 本文章最後由 kcc2000 於 07-10-27 23:06 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至