想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人打完排卵針做iui前個肚已経好脹,好似有左幾個月咁?

別墅

回覆:個肚好脹

可能有OHSS, 卵巢過度刺激,我之前試過,不過我係做IVF 。
做IUI打針劑量通常較低,少見呢個情況,你打針份量幾多?
要儘快返醫生度覆診,嚴重的要住院(我上次就係

別墅

http://www.makebaby.com.tw/ActNews.asp?newsid=179

有關OHSS

男爵府

引用:有冇人打完排卵針做iui前個肚已経好脹,好

原帖由 toyandcar 於 14-05-29 發表
有冇人打完排卵針做iui前個肚已経好脹,好似有左幾個月咁?
可以食蛋白粉減輕OHSS

大宅

咁嚴重?我開頭打75ml,之後125,共打了十八日

別墅

引用:咁嚴重?我開頭打75ml,之後125,共打了十八

原帖由 toyandcar 於 14-05-30 發表
咁嚴重?我開頭打75ml,之後125,共打了十八日
我唔知你情況,最好打電話返去醫生度問下。
如果真係OHSS,食高蛋白飲食,飲寶礦力加水,飲加營素都有幫助。
我之前肚漲到食唔落野,血蛋白流失到腹水中,要入院吊鹽水同白蛋白,最後重要放腹水
不過,不用太擔心,是辛苦些,但危險性不大。

你問了醫生未?

大宅

我打左去診所,姑娘話我只是兩粒卵變大,又冇去吾到廁所,應該吾係OHSS,佢話係咁,叫我飮多d水、寶礦力、食旦白質食物咁...但我真係覺得好脹呀,上一胎都冇咁,連去食野人地都主動俾水吾俾茶我...可想而知我個肚幾大,而加唯有等兩星期睇下是否bingo再問醫生

別墅

引用:我打左去診所,姑娘話我只是兩粒卵變大,又

我打左去診所,姑娘話我只是兩粒卵變大,又冇去吾到廁所,應該吾係OHSS,佢話係咁,叫我飮多d水、寶礦力、食 ...
我肚漲頭幾日都仲去到廁所,之後越來越少尿。
你會唔會覺得氣喘?好似有少少要深呼吸咁?心跳快了?
另外,會不會頂住肚,好快飽,食唔落?
如果真係好唔舒服,就返去搵醫生,照超聲波就會見到卵巢漲到幾大,同埋有冇腹水?

大宅

我都有覺得個胃頂住,食少少野就咁,不過就冇氣喘,我唸住睇多幾日會否如姑娘所講會好轉,不過拖得耐如果真係bingo會不會有影響呢?sorry,吾知奌解㩒引用或回覆就打不到字!anyway, many thanks to you,sylsyl hk

別墅

引用:我都有覺得個胃頂住,食少少野就咁,不過就

我都有覺得個胃頂住,食少少野就咁,不過就冇氣喘,我唸住睇多幾日會否如姑娘所講會好轉,不過拖得耐如果真 ...
good luck!! 如果真係OHSS, 唔會影響bingo ,但bingo會令身體HCG持續上升,會加重及延長肚漲情況,但為了bingo都係值得的!

大宅

吾該曬:)希望冇事

男爵府

好脹就係無 (不嬲肚腩大過pat) 但覺得有少少扯住痛,當時只係三粒卵。

大宅

琴曰飲左寶礦力,今朝一早就好急,個肚又真係好似冇甘脹,(雖然都係脹過平時),我覺得連塊面都排左d水腫咁其實如果有左可吾可以成日飲寶礦力架?

別墅

引用:琴曰飲左寶礦力,今朝一早就好急,個肚又真

原帖由 toyandcar 於 14-05-31 發表
琴曰飲左寶礦力,今朝一早就好急,個肚又真係好似冇甘脹,(雖然都係脹過平時),我覺得連塊面都排左d水腫 ...
應該無問題,醫生都叫飲

大宅

Thx

首頁

尾頁

跳至