跳至

首頁

尾頁

民房

你哋煮了粥會唔會加入"姜片"?因為我奶奶叫我加落去
?-(
得唔得咖?

大宅

我煮魚湯個時, 都會加既....
不過都係一片囉..

大宅

畀面勳章

我蒸魚,煲粥,煲湯時如果有需要都會落一兩片薑 or 果皮,
係攞d味,唔會食,應該無問題,除非亞b好唔like陣味

民房

咁煮肉+合掌瓜粥加唔加?

民房

原文章由 motakmo 於 07-10-26 23:04 發表
我蒸魚,煲粥,煲湯時如果有需要都會落一兩片薑 or 果皮,
係攞d味,唔會食,應該無問題,除非亞b好唔like陣味

明白!唔該哂!

子爵府

我就睇番d野有無需要,魚,寒d既瓜菜都加少少,其他就吾會

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我有時加,有時冇加tim

洋房

Never.....無諗過加.....

大宅

煲粥要加薑片! 因為粥係寒涼0架嘛, 乜你地唔知咩?~
所以胃寒的人食粥會唔舒服囉~~

原文章由 cherylandsam 於 07-10-28 12:34 發表
Never.....無諗過加.....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

李小B太太

I didn't know 粥係寒涼0架!! Thanks for the information ar!!

aiya.. I never 加薑片 for my baby's 粥 so far.... will I make him too 寒涼?!?!?

原文章由 李小B太太 於 07-11-1 09:43 發表
煲粥要加薑片! 因為粥係寒涼0架嘛, 乜你地唔知咩?~
所以胃寒的人食粥會唔舒服囉~~

大宅

咁又唔會話食到 bb 胃寒0既, 不過話無咁好0者, 但 bb 「受得」就無問題~

等於人地話唔好食生冷野咁0者, 如果受得就唔怕囉~

不過話加左薑, 無咁寒涼, 就健康0的~

仲有「烚菜」都係寒涼0架, 都要加薑, 炒菜就唔寒涼 (但我地當然唔會炒菜俾bb 食啦~)

唔好加太多0番, 兩三片薑就得, 太多驚0的粥仔會辣~

原文章由 eshiro 於 07-11-1 09:57 發表
李小B太太

I didn't know 粥係寒涼0架!! Thanks for the information ar!!

aiya.. I never 加薑片 for my baby's 粥 so far.... will I make him too 寒涼?!?!?
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

首頁

尾頁

跳至