跳至

首頁

尾頁

別墅

記得以前陀住AngusB既時候, 同佢感覺好親蜜, 好似拍拖咁,全世界只係得我同佢, 九個幾月都形影不離, 不過會擔心佢係個肚度健唔健康, 長唔長肉, 一時擔心佢會唔會臍帶纏住條頸, 個b樣會係點 總之好多嘢唸同擔心

不過好處係有藉口可以唔做家務,點老公做 只係瞓同食,屋企人就曬我 (包括奶奶), 有d做皇帝既感覺

我想問吓依家陀住第二胎既媽咪, 唔知你地同陀住第一胎既時候, 感覺係唔係一樣呢?可唔可以分享吓?:-P

[ 本文章最後由 angusbbma 於 07-10-27 11:52 編輯 ]

侯爵府

咁拿拿声整多件la

原文章由 angusbbma 於 07-10-27 11:36 發表
記得以前陀住AngusB既時候, 同佢感覺好親蜜, 好似拍拖咁,全世界只係得我同佢, 九個幾月都形影不離, 不過會擔心佢係個肚度健唔健康, 長唔長肉, 一時擔心佢會唔會臍帶纏住條頸, 個b樣會係點 總之好多嘢唸同擔 ...

大宅

我同你一樣都好懷念呀, 覺得好sweet

原文章由 angusbbma 於 07-10-27 11:36 發表
記得以前陀住AngusB既時候, 同佢感覺好親蜜, 好似拍拖咁,全世界只係得我同佢, 九個幾月都形影不離, 不過會擔心佢係個肚度健唔健康, 長唔長肉, 一時擔心佢會唔會臍帶纏住條頸, 個b樣會係點 總之好多嘢唸同擔 ...
]

大宅

me 3

原文章由 poohpoohlee 於 07-10-27 13:05 發表

男爵府

第二胎辛苦好多, 又要照顧大果個, 瞓得無咁好, 又食得無咁好. 而家仲瘦過第一胎果時, 比醫生話唔夠營養.
同埋都無時間諗肚裡面果個, 好似唔公平咁, 以前晚閱聽音樂同講故事, 呢胎都無.
係而家後期先多少少會照顧下肚裡面果個.
可能我全職湊又無工人, 老公又成日唔係香港, 辛苦d啦.

大宅

me 4 :lol:

原文章由 車莉 於 07-10-27 13:07 發表
me 3

別墅

Me 5,我都好懷念呀!
[img]ht[url=http://lilypie.com]tp://b1.lilypie.com/EVx6p8/.png[/img][/url]

別墅

Me5,我都好懷念呀!
[img]ht[url=http://lilypie.com]tp://b1.lilypie.com/EVx6p8/.png[/img][/url]

別墅

very 同意 littlepigmom, 第二胎真係辛苦好多,由其是大果個, 依家最active又cute, 識行識走又識對答! 佢一話'抱抱', 你點辛苦都抱啦! 就算依家我待緊產, 都忍唔住抱佢la!

所以真係對肚裡面果個有d唔公平咁! 唉! 今日已經係預產期嘞, 都無mug動靜會出泥, 唔知係咪嬲咗我, 等我急吓先!

別墅

我仲以為生多個會對大B唔公平, 例如佢瞓既床仔,出街坐既車仔(買既時候話可以用到4歲),都要轉俾細B用,同埋將照顧佢既時間,關心,都要分d俾細B
原來對細B都有唔公平既地方 不過 hildaMom 你咁大個肚, 仲抱大B, 真係好辛苦喎!

如果要生細B,除咗金錢之外,仲要考慮屋企人可唔以照顧多個B, 我仲可唔可以兼顧到份工,同埋自己年紀都唔細啦,真係好多嘢要唸

[ 本文章最後由 angusbbma 於 07-10-30 13:44 編輯 ]

別墅

agree with LittltPigmom!

大宅

When I was pregnant with Kaka, my husband so wanted her to arrive sooner, as he was so remote from the baby. He could only listen to her movements, heartbeat, or see her move once a month at the clinic (ultrasound), while I was with her since she first moved in my 5th month of pregnancy! Haha! :mrgreen:

Kaka is the center of the family now (I mean the bigger family, including my husband's parents & sister's AND brother's families...) and sometimes it's a bit difficult to manage everyone not to spoil her!

但係好好笑, 我穿左水, 在醫院等時, 同老公講, 萬一我生時有咩意外, 你要好好照顧個bb。 係咪好傻...

當時我地都仲未知係仔定女。不過點都咁錫, 我地都冇所謂係仔定女。亦唔理得老爺奶奶會點諗。:loveliness:

而家我亞嫂有左, 係仔, 老爺反而同奶奶講話都應該係會錫我個女多d。 都好既, 須然我好想佢地唔好俾咁多attention我個女, 費時spoil得滯... :(

[ 本文章最後由 minnelli 於 07-10-30 15:38 編輯 ]

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

原文章由 poohpoohlee 於 07-10-27 13:05 發表

我都好懷念, 記得以前阿囝成日o係個肚裡面碌黎碌去, 失驚無神仲伸我一腳, 等我成個人彈起, 我成日同老公講阿囝係咪 Tony Jaa, 好驚佢係 d 好活躍的小朋友, 我驚自己 handle 唔到. 而家見到阿囝有動也有靜, 個心先定 d 咋.

大宅

非常同意你地既講法呀!!! 我第一胎時, 每晚訓覺前都有聽音樂, 但有左妹妹時都無聽啦, 因為在妹妹8個多月我地仲同大女同房, 咁會嘈醒佢, 所以都無聽...仲有就係生大女時咩都會買一大埋, 因為困時好多嘢都唔知要唔要買, 就抱住買左先算既心態 , 大女新衫又多, 但妹妹就好少買新衫lu, 好多都係著大女或人地比既舊衫, 有時都覺得好唔公平

hildamon,

我生妹妹時都比預產期遲左一日呀, 同你一樣我果時都等到好心急, 你耐心d 等啦, 小b好快就會出來見你啦!!!:-P :-P

原文章由 hildaMom 於 07-10-30 12:06 發表
very 同意 littlepigmom, 第二胎真係辛苦好多,由其是大果個, 依家最active又cute, 識行識走又識對答! 佢一話'抱抱', 你點辛苦都抱啦! 就算依家我待緊產, 都忍唔住抱佢la!

所以真係對肚裡面果個有d唔公平咁! 唉! 今 ...

別墅

我仲記得接近預產期前兩,三個星期, 係奶奶屋企食飯, AngusB 係我肚入面失驚無神好大力咁伸我一腳 , 我係度好大聲咁"唉呀!唉呀!"

奶奶仲猛問我點呀,以為我生得,唸起都好攪笑!

原文章由 Agnetako 於 07-10-30 15:52 發表

我都好懷念, 記得以前阿囝成日o係個肚裡面碌黎碌去, 失驚無神仲伸我一腳, 等我成個人彈起, 我成日同老公講阿囝係咪 Tony Jaa, 好驚佢係 d 好活躍的小朋友, 我驚自己 handle 唔到. 而家見到阿囝有動也有靜, 個心先 ...

[ 本文章最後由 angusbbma 於 07-11-1 09:17 編輯 ]

男爵府

原文章由 angusbbma 於 07-10-31 13:03 發表
我仲記得接近預產期前兩,三個星期, 係奶奶屋企食飯, AngusB 係我肚入面失驚無神好大力咁伸我一腳 , 我係度好大聲咁"唉呀!唉呀!"

奶奶仲猛問我點呀,以為我生得,唸起都好攪笑!

...

so angusbbma, you plan to have the 2nd BB? or still struggling??

大宅

我都好懷念呀 , 大肚果段時間好開心, 覺得果時自己係最健康最靚..一放假就去買bb野, 又唔洗做家務, 好嘆

唉, 而家就唔同, 轉左全職湊仔, 湊到個人又惓又殘:-( ..好想可以時光倒流呀

別墅

Hi pau pau

Do you have the same feeling when you're carrying Jerry and the 2nd baby Can we share your experience?

I'm still struggling and planning how to share my time between AngusB, career and the little baby (if any)

[ 本文章最後由 angusbbma 於 07-11-12 21:57 編輯 ]

男爵府

angusbbma, 陀第2個都係會同時享受BB喺肚裡面郁嚟郁去,每次透過超聲波睇到佢嗰種興奮感覺,但係同時都會擔心佢健唔健康,到臨生前又會擔心就快生,同埋祈禱生嘅過程要順利....係好多嘢諗....

不過最大分別係陀第一個真係乜嘢都唔駛做,但係陀第2個就要同時要花好多時間同精神去照顧jerry仔,絕對唔可以忽略佢,但係陀到後期自己個肚大咗,好多時同佢玩/抱佢都好辛苦,又要諗定兩兄弟終於見面之後jerry仔情緒上同行為上會唔會起變化,身邊屋企人又要應該點做,我又會諗自己handle到or not....

不過我一直都希望會有兩個小朋友(唔知日後會唔會想追個囡),佢地有個伴,一齊成長....所以我相信情況有幾複雜都應該係可以應付到.諗番自己都有兩個細佬,媽咪都係全職咁湊大我地,日子都係咁過...我相信依家湊小朋友比上一代已經好好多.

所以如果你都想小朋友多一個細佬/細妹,就行動喇.好多時好多嘢都好難諗到最完滿先至付諸行動....

別墅

pau pau

Glad to hear your 2nd baby was born! Congratulations!

Anyway, 多謝你既意見,醫生都叫我快d開工

首頁

尾頁

跳至