跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無2004年10月媽咪?

我剛知有了bb,不知點算,我怕自己太瘦,生唔出bb,現仍未去找醫生,大家有何advice 給我,tks!

珍珠宮

醒目開學勳章

monmon^^
謝謝提供資料.

BB_Ahmond^^
唔駛擔心, bb會沒事的!

kyliema^^
瘦唔代表唔健康,唔好擔心生唔出啦. 最多咪開刀,唔駛驚呀!

大宅

BB_Ahmond
唔需要擔心呀, 因為我都有粒水瘤o向右面卵巢內, 都有成差不多6x5 cm 咖. 初期 5 weeks個時成日肚痛, 但係今個星期開始 (7weeks) 就好好多啦, 可以話無咩痛啦.

kyliema
你去睇左醫生先啦~ 醫生會比適合既意見你咖~

大宅

cwmay1,

恭喜你呀,希望你同BB都健康!

我嘅寶貝Cyrus係2004年10月8日出世架 【煒明光亮天上照•晉爵加官萬人朝】 Cyrus靚仔相

大宅

BB_Ahmond,

唔好咁擔心呀!好快會無事現時最重要放鬆心情呀支持你!
我嘅寶貝Cyrus係2004年10月8日出世架 【煒明光亮天上照•晉爵加官萬人朝】 Cyrus靚仔相

複式洋房

Hi, chilli, mon-mon & 利太

你們好, 多謝你們的支持. 由於是第一胎的關係, 真的比較緊張. 另外由於所認識的朋友也沒有懷孕經驗, 所以不知可向誰請教.

你們打算什麼時候通知公司和朋友?

珍珠宮

醒目開學勳章

BB_Ahmond
我打算 12 wks 先通知家人及朋友呀. 你唔好咁緊張啦, 有問題就上 bk, 好多 mami 可以幫你!

大宅

Hi all,

當我一知道有咗BB時便立即通知家人、朋友及公司,並沒有介意這麼快比人知道因為很開心想與他們分享! :-P :-P

大宅

各位你地好! 我今次係第二胎(約五週), 我覺得比起第一胎辛苦好多, 成日嘔及頭暈, 好倦但係又訓唔到, 晚晚只係訓兩三個鍾之後就成日起身去廁所, 我有大仔嘅時候都唔知幾好, 都有嘔同好倦, 但係就非常之好訓, 一教訓到天光. 我亞媽話可能呢胎係囡喎, 因為佢話佢托我既時候都係好鬼辛苦, 但係托我兩個細佬就好舒服, 我都希望係囡:-P

姓名 ======= 預產期(第几胎)
1) mon-mon-----1/10 (第一胎)
2) goofy---------4/10( 第一胎)
3) caba-----------5/10
4) 利太~ ----------- 6/10 (第一胎)
5) martha--------8/10 (第一胎)
6) cwmay1-------9/10(第一胎)
7) BB_Ahmond---14/10(第一胎)
8) chilli------------22/10(第一胎)
9) ciz-------------23/10 (第二胎)
10) ysandy---------25/10 (第一胎)
11) ireneMaMa
12) wanman
13) Mikey--------17/10
14) jennifer222----1/10 - 8/10 (醫生無講邊日) (第一胎)
15) wendy_ho------18/10 (第一胎)
16) 文謙媽咪-----5/10(第二胎)
DEL

男爵府

多謝你的意見,我約了明天睇西醫,我想問下現在我剛有了,睡覺時可否打側?同埋壓住個肚睡?因我不知怎睡?很辛苦呀.....pls help me!

大宅

我而家同左老公, sister, 奶奶講, 公司就剩係得一個女仔知, 因為我第一次去睇醫生個時o向診所撞見佢, 所以比佢發現左.

我打算12週個時先話比朋友同埋同事知, 因為唔想個個都就住哂我, 我會覺得好大壓力.

係呢, 你地覺唔覺得而家自己唔似pregnant? 我除左個胸脹痛同埋好易tired之外, 就一d都唔似啦, 可能我無作嘔啦.

珍珠宮

醒目開學勳章

你地有冇肚痛 ar? 好似 mc 果種呢 ?? 我每晚瞓覺都有少少, 有時半夜都會痛! 怕唔怕呢 ?

kyliema^^
個肚未大, 平睡或打側睡都沒所謂 ga, 點解你話辛苦??

利太^^
我之前有胸痛, 但呢個星期已經冇咗. 反而呢二日成日反胃, 尋晚煲咗花膠湯都飲唔落, 望見就想嘔!! 而家仲最想飲凍飲, 但又唔飲得!! 同埋我成日要食酸野!

大宅

kyliema 寫道:
多謝你的意見,我約了明天睇西醫,我想問下現在我剛有了,睡覺時可否打側?同埋壓住個肚睡?因我不知怎睡?很辛苦呀.....pls help me!

kyliema,
其實你鍾意打側睡或平睡都無問題架, 最緊要你覺得舒服就可以, 如果你而家已經覺得辛苦, 遲d個肚大d你訓得仲辛苦呀!
DEL

大宅

chilli,

其實我覺得如果你忍到口就最好唔好飲凍飲, 但係好似我噤忍唔到口, 就會飲少少過口忍, 因為你叫自己唔好飲凍飲就越想飲. 你遲d可能會好想飲可樂, 因為我問過好多朋友, 有bb既時候係好想飲可樂, 包括我都係 :-P
DEL

大宅

chili...

我尋晚肚痛, 痛到半夜2點幾醒左, 痛左好奈好奈先訓番, 好似食錯野噤痛, 但係又唔係肚呵, 今朝一起身就去左大便, 就冇噤痛啦, 番到公司又去, 都唔知咩事 又唔係肚呵架喎. 我諗唔知係米子宮收縮呢

各位準媽咪, 妳地好呀 我剛剛知道有左, 預產期可能係04年11月頭, 又有可能係04年10月尾 :-P 第一胎, 星期六先去睇e生.

利太... 我呢排肥左好多, 月頭未有嗰時, 已經肥左5磅, 肚圍已經有32", 我怕未夠3個月已經見肚, 唔認有左都唔得, 我都唔想比人知住, 免得少氣. :-P

大宅

文謙媽咪
我都係想飲汽水呀, 不過我鐘意7-up多d

hkcindy
我都肥左.....你知啦我已經唔係瘦...再肥都唔知點算囉.
今日我o向公司比人發現左la...

大宅

Chilli,

你昨晚仲有冇肚痛呀,如果有就唔好飲咁多凍嘢要忍下口,現時我忍口忍得很辛苦因我平時最鍾意食魚生同海鮮,而家就因為想BB嘅皮膚靚d而唔食! :-P :-P :-P

大宅

mon-mon.... 我都冇飲凍野, 都有肚痛喎 我仲有食蝦, 好多野食都有蝦, 我唔打算介, 得唔得呢

利太...紙好難包住火嘅 :-P 妳都就快8週啦,冇法啦. 一日未到夏天, 都有得用衫"傘"住. :-P 唔認囉. :-P

大宅

hello:各位準媽媽
蝦蟹鵝魚生等等食品唔食好辛苦,但可以少少品嘗過口忍,無得食好慘架.
我有過親戚就時無介口,bb出世口全新一粒粒好似疹咁.所以忍一時都好

男爵府

我老公叫我平睡,話費時壓住bb,但我一向側睡,要就住所以睡得不好。唔知點解覺得口好淡又無胃口,現只得93lbs,對食物都無興趣,不知怎辦?各位其實幾時會見肚?醫生話我預計10月尾生。

首頁

尾頁

跳至