自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

有線新聞,點解要直播飛虎隊游繩個一幕?
只為一時嘅新聞價值,而妄顧兩位隊員嘅人生安全。

唔明點解當時有幾間電視台直播,都影唔到個幕,
難道幾間電視台新聞採訪隊都同時鬼俺眼?
定係人地幾間電視台顧全大局,有默契地選擇唔播呢?

辜勿論其它電視台有冇影到,我覺得有線唔應該直播這一幕!

hummingbirdy  Tvb都有呢幕啦、差人比記者影架!你有冇睇新聞架?!  發表於 14-6-2 14:50
恩庭寶貝  你有冇睇新聞架,警方都解釋左,直播係無影響,因飛虎已包圍間屋。  發表於 14-6-2 13:57

侯爵府

回覆:尋日單案,我最想投訴係.......

Tbb 都有播游繩果幕,我當時都諗直播個犯會唔會睇到架

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有線新聞,點解要直播飛虎隊游繩個一幕?只

原帖由 aromama 於 14-06-02 發表
人地警方自然有安排既

tsung    發表於 14-6-2 14:55

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

人地前門已經炸緊門啦,個兩個遊繩落去既等爆好晒先再入單位,仲有兇手如果真係伸出黎向上開槍,對面神槍手射左佢啦!
報導講左有4個神槍手係到架!

丫雅    發表於 14-6-2 16:48
newbiee  係囉,人地部署好晒喇。  發表於 14-6-2 14:50
kyokozhk  無錯!  發表於 14-6-2 14:00

公爵府

以我印象 不一定全部正確 請原諒

頭頭 個犯係門口 見到一班警察 先開2槍 警方回敬一槍

犯人走出窗口 點解個幕得有線影到 因為班記者唔知發生緊咩事

警方一直叫佢地搵有頂既地方 避開 班記者係唔知個犯係邊到出現

有線記者一路跟住警方視線 發現個犯係窗前 所以好彩咁影到依幕

可能無線記者要搵地方走 所以影唔到

根據有其他會員講 犯人間屋一早斷哂通訊 所以佢唔會係直播睇到新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140602/18741535

333s  犯人間屋一早斷哂通訊.. 估都係.  發表於 14-6-2 14:04
aromama  哦!明白!  發表於 14-6-2 13:56

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

POLICE 上下同時夾攻, 亦知得一個槍手, 難道個槍手仲有時間睇TV?

恩庭寶貝  Agree  發表於 14-6-2 13:55

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

引用:Tbb+都有播游繩果幕,我當時都諗直播個犯會

原帖由 mingjan 於 14-06-02 發表
Tbb 都有播游繩果幕,我當時都諗直播個犯會唔會睇到架
佢係之後播定直播?直播時我冇坐定定睇,但屋企人話睇唔到,
但知道有線有即時播(BK JM 講)

珍珠宮

畀面勳章

引用:有線新聞,點解要直播飛虎隊游繩個一幕?只

原帖由 aromama 於 14-06-02 發表
警方有佢地策略,我地市民邊識咁多?飛虎隊就係警方精英份子,專係對付呢啲情況!個賊有槍,佢一個死好過佢亂槍掃射殺錯無辜!

伯爵府

回覆 Teresa 的帖子

認同, 同埋我叱有可能警方係有心比入面嘅人知道添, 等佢知佢無得走, 出面大把人.

男爵府

有線果段片應該唔係實時播,
因為我睇網上新聞講左搶手已死,
有線先播段片出黎,
有線只係播到好似實時咁,
其實已遲左播

公爵府

可能警方已一早通知佢比人圍,唔信?自己開電視睇下啦

珍珠宮

吊繩個幕,三間都有直播,atv我唔知,有線老總話過,警方辦案時會同前線記者溝通,唔影得會通知cut镜.

aromama  多謝講解。  發表於 14-6-3 00:54
jeannietsui  咁又係!  發表於 14-6-2 14:17
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

引用:有線果段片應該唔係實時播,因為我睇網上新

原帖由 isis89 於 14-06-02 發表
有線果段片應該唔係實時播,
因為我睇網上新聞講左搶手已死,
有線先播段片出黎,
點直播到,部机又唔係大机,仲要轉訊号返公司!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

系其他台影吾到個槍手企出來?

大宅

而且跟國際慣例,警方行動前,會將匪徒對外界聯繫截斷(如電話,電視,網絡)只會留低與談判專家聯繫嘅電話,所以直播都唔會有大問題

aromama  明白!  發表於 14-6-3 00:55

大宅

畀面勳章

游緊繩個一幕槍手已經死左...
因為大廈入面有大量警察爆門,
對面樓有4個神槍手,
可以話係天羅地網

男爵府

熱血勳章

再一次覺得警察真忙,大則又要部署,又揾命博,細則仲要指點傳媒安排,事後又要比某啲居民鬧,有啲無謂政棍又要抽下水出黎講野

伯爵府

回覆:aromama 的帖子

人家打着“新聞自由”這口號就大於一切,
包括人身安全,

珍珠宮

引用:系其他台影吾到個槍手企出來?

原帖由 imconfusing 於 14-06-02 發表
系其他台影吾到個槍手企出來?
睇番井6啦 唔該
有線都有訪問番個攝影師架
佢話跟著班警察 甘啱 蹲低 見警察向上望 佢就開機照跟住望 點知就俾佢影到
后來至知驚 原來果個位好危險架
可能其他台既記者同攝影師俾警察趕緊走埋另一邊 就甘錯失機會 真系甘啱架

首頁

尾頁

跳至