想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

你住邊區, 有孖胎的姊妹, 如果一早要去瑪麗, 都會搭的士去及
返工. 其實不需要去太多次, 如果是私家, 我自己在家打針. 到期才回醫院. 你可以一邊在公家等做IVF, 一邊在做IUI.(你是否在出面私家做?) 因為等公家現在要超過一年.

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 16:37 發表
DOGCOM888,
瑪麗對我嚟講, 太遠喇!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bibimuimui and all,

我也是06年12月第一次見kwh的 DR. Wong, 你說得一點也沒錯, 佢當時係好嚴肅, 沒有很多的笑容去講解一切, 把最壞的東西向我們報告! 當然, 這是政府醫院必做的事, 我也見怪不怪, 所以也不用太擔心!

我最記得我說完我的職業後, 佢講過一句說話, 就係"我幫唔到你!" 認真, 佢之所以這樣說, 係因為kwh的時間好tight, 天天也要八點去到打針及檢查, 對我來說, 佢認為係無可能, 因為我的上班時間是八點, 不是別人的九點!

但最後我亦於07年5月進行了第一次的iui, dr. wong是採取天天打針的方法, 而我亦是自己出外買藥, 所以, 不需每天都回去! 可是, 我可以講, 那次的經驗不是太好, 我前後見了dr. wong兩次, day 5 及 day 10, 她沒有向我提及蛋的數量及內膜的厚度等, 只知何時回去做iui, 而iui亦是由姑娘進行的..... !

那是我人生第一次iui, 有很多的東西我沒有問, 只跟著做, 也許, 我心裡時常覺得政府醫院便是如此 ! 我並不是說dr. wong 沒有經驗, 在我而言, 我覺得佢好professional, 而且很有自信!

我第二次iui改了去董醫生, 因為我覺得私家醫生對病人的關懷是大很多的, 令我感到很舒服!

不過, 若多次的iui不成功的話, 我也會回到kwh, 進行ivf, 因為私家的ivf 我實在負擔不起啊! 到時, 我相信自己亦要改變一下, 要和dr. wong多溝通, 否則, 又是不愉快經驗啊!

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 16:40 發表
答漏左,仲有個雪胎,應該可以分兩次試,佢地正常應該最少放兩粒,但真係好驚孖胎啦,我諗我講個情況比醫生知,佢應該會肯放一粒瓜,況且,溶左雪之后可能會爛左一粒或者爛晒架,都時先算

...

[ 本文章最後由 ootolai 於 07-10-29 17:20 編輯 ]

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

DOGCOM888,
我住沙田, 所以一早要去瑪麗真係冇可能. 廣華都仲有機會, 但始終都係威院最方便, 因我連返工都係沙田.

我依家都係一路睇私家做IUI, 一路等政府. 希望好快再成功BINGO, 個B又叻, 唔洗再去政府啦!

原文章由 DOGCOM888 於 07-10-29 17:12 發表
你住邊區, 有孖胎的姊妹, 如果一早要去瑪麗, 都會搭的士去及
返工. 其實不需要去太多次, 如果是私家, 我自己在家打針. 到期才回醫院. 你可以一邊在公家等做IVF, 一邊在做IUI.(你是否在出面私家做?) 因為等公家現在要 ...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 07-10-29 17:29 編輯 ]

大宅

睛靈勳章

其實以我既經驗,Dr Wong係嚴肅d,不過你有唔明,或有咩想知,佢都會講架喎,不過有時我都驚左佢,咪問郭姑娘囉,佢好好架,有問必答,胚胎師都好好人架

原文章由 ootolai 於 07-10-29 17:18 發表
bibimuimui and all,

我也是06年12月第一次見kwh的 DR. Wong, 你說得一點也沒錯, 佢當時係好嚴肅, 沒有很多的笑容去講解一切, 把最壞的東西向我們報告! 當然, 這是政府醫院必做的事, 我也見怪不怪, 所以也不用太擔 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

doubleos,

其實我是同意的, 因為我有另一同事亦是看dr. wong 做 ivf 而成功的, 她對dr. wong 讚不絕口, 郭姑娘更是非常好!

我的經驗只是一個參考, 我亦覺得可能係自己不問問題引致不明不白, 也許我當時亦甚麼也不了解, 不懂得問吧! 所以, 我也不會放棄, 我必定會回去再接再厲的!

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 17:39 發表
其實以我既經驗,Dr Wong係嚴肅d,不過你有唔明,或有咩想知,佢都會講架喎,不過有時我都驚左佢,咪問郭姑娘囉,佢好好架,有問必答,胚胎師都好好人架

...

[ 本文章最後由 ootolai 於 07-10-29 17:46 編輯 ]

複式洋房

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 15:26 發表
你係咪見黃醫生呀,唔洗驚架,政府d醫生令捨跨張架,我果時做IVF,打針果時發燒,佢話如果再係咁就會停針,唔做啦喎,又話死得架架喎,跟住我隔左幾日又燒,都唔敢話佢知,都無事丫,基本上佢講果d野係有機會發生,但機會唔大囉, ...

係呀, 咪就係黃醫生囉, 我都知做乜都會有風險, 但係佢講野既技巧真係講到人哋唔想做.....

複式洋房

原文章由 Twins_mummy 於 07-10-29 15:35 發表
我果時去睇QM不育科個教授都係咁。返到屋企係好唔開心。果個教授講完有關做IVF的事後,問我有無問題問,我問佢係唔係做IVF有宮外孕個機會小D(因為自己試過宮外孕所以好怕),點知佢話,唔生就一定唔會有宮外孕,個教授話" ...

twins_mummy,

我老公問醫生有d乜野方法會減低風險, 佢都係同我講話唔做咪唔會有風險囉, 你哋可以去收養小朋友架. 你都係高齡囉, 生到都未必好事, 其實收養都ok架, 你話聽完係咪即刻想哭呀...

複式洋房

原文章由 yuenanthea 於 07-10-29 15:42 發表
醫生只係想將所有風險講晒比你知啫,我覺得又唔洗睇得太嚴重,有好多藥物,甚至係最普通既傷風感冒藥都有副作用啦,你會唔會因此而唔食丫?

其實iui既成功率有15-20%,而ivf就接近50%,睇落個%好似好底,但原來一對正常既夫 ...

我都係咁諗... 好多野都有風險架啦, 但係而家問題唔係我唔想做, 係我老公聽完之後唔想我做, 我都同佢講話卵巢癌就算唔打果d藥都會有機會生架啦, 但係到最後佢都係話~~我一定唔會簽份同意書.

別墅

我覺得我地找得佢地幫手,好心佢地講野就唔好咁衰。我返到屋企我都有喊,我當時覺得我都係想有自己個BB,點解要受氣。老公見我咁,所以就帶左我去睇私家。

原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 17:50 發表

twins_mummy,

我老公問醫生有d乜野方法會減低風險, 佢都係同我講話唔做咪唔會有風險囉, 你哋可以去收養小朋友架. 你都係高齡囉, 生到都未必好事, 其實收養都ok架, 你話聽完係咪即刻想哭呀... ...

大宅

各位姊妹:
我早幾年前已經係瑪麗做ivf,經過好幾次失敗,我終於生左對孖b.
佢地已經18months.
所以大家唔好氣餒,幾辛苦都要堅持到底.我都係過來人,條路的確好難行,自己都不知流過幾多眼淚.不過當自己生左bb之後.你問我之前既辛苦,我都唔太記得.
所以只要醫學上仲有機會幫到我地呢班不育婦女,我地仲有希望.
不要放棄,就係ivf既成功要訣.

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

Twins_mummy

唔好咁儍啦,私家做既IVF,風險咪同政府一樣,反而政府果d醫生日日都係做果d野,而私家果d case未必有咁多,所以都應該係政府好d,政府一日起碼對住幾十人,做幾十個case

原文章由 Twins_mummy 於 07-10-29 20:02 發表
我覺得我地找得佢地幫手,好心佢地講野就唔好咁衰。我返到屋企我都有喊,我當時覺得我都係想有自己個BB,點解要受氣。老公見我咁,所以就帶左我去睇私家。

...

別墅

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 15:44 發表
doublesos,
請問, 排廣華係唔係都要排成年幾兩年架?

高齡產婦:

我想問要排威記做iui or ivf 是否要私家婦科寫信轉介?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

係呀, 威記公家症係要私家婦科寫信轉介, 如果普通家庭醫生寫信轉介, 可能要耐d, 因要排咗婦科先. booking時記住同姑娘講係想排不育科呀.

原文章由 sheeppig 於 07-10-30 13:14 發表

高齡產婦:

我想問要排威記做iui or ivf 是否要私家婦科寫信轉介?

大宅

原文章由 高齡產婦 於 07-10-30 13:23 發表
係呀, 威記公家症係要私家婦科寫信轉介, 如果普通家庭醫生寫信轉介, 可能要耐d, 因要排咗婦科先. booking時記住同姑娘講係想排不育科呀.

請問o係政府醫院點 booking 呀? 排街症定打電話呀? thanks

伯爵府

直接攞信去排.
如果威院, 就攞去李嘉城專科2/F, 婦產科排期.

原文章由 iambluecat 於 07-10-30 13:50 發表

請問o係政府醫院點 booking 呀? 排街症定打電話呀? thanks

別墅

原文章由 高齡產婦 於 07-10-30 14:08 發表
直接攞信去排.
如果威院, 就攞去李嘉城專科2/F, 婦產科排期.

但係妳都知我仍未可以再睇董医生, 因為要睇晒所以報告先可以睇佢(仍未有驗精報告). 如果我打電話問姑娘唔知可唔可以比信我呢? ?-(

別墅

係咩,但次次做的姑娘話同普通懷孕一樣咋喎.
肚織水,我都試過,真係好辛苦,曾加卵巢癌機會多D,不過我覺得現今社會唔做呢D都會有咖啦,唔使太擔心喎.
:mrgreen: 我囝囝都係IVF出品咁喎,都唔知幾精靈(好聽D), 其實不知幾曳.
我都係一個"己"人憂天的人,不過為在有BB,乜都唔理啦,生BB大個天呀:mrgreen:
原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 15:16 發表
好唔開心呀, 去咗廣華醫院到睇不育科, 個醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話做IUI都係得15%成功, 用d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺 ...

伯爵府

sheeppig,
其實妳有冇同董醫生講過, 妳老公唔肯驗精呀? 妳打去問下姑娘啦, 睇下除咗驗精報告, 做晒其他check up, 再問下董醫生可唔可以同妳開始treatment啦. 點解妳老公咁stubborn架 .

係啦, 妳同姑娘講吓啦. 其實妳之前有冇睇過其他婦科醫生架, 如果妳睇過佢, 同佢講過, 佢都會寫比妳架. 我都唔係董醫生寫架, 係之前一個婦科醫生寫比我, 我等董醫生時, 睇過佢, 佢都有幫我arrange check 輸卵管&驗精, 仲比過排卵藥我添.

原文章由 sheeppig 於 07-10-30 14:20 發表

但係妳都知我仍未可以再睇董医生, 因為要睇晒所以報告先可以睇佢(仍未有驗精報告). 如果我打電話問姑娘唔知可唔可以比信我呢? ?-(

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

bibimuimui,
你可以先試下IUI, 針藥唔會好多, 政府醫生真系睇彩數, 但私家又好貴,仁安又加價, 李兆基在股票賺咁多錢, 個孫女又出世, 都要在不育治療渡加價, 醫院巳經好賺錢, 商家本色. .
我都排咗瑪麗明年11月, 現在睇董醫生, 希望IUI可以成功,唔使睇政府.
祝大家早孕.:lol
原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 17:44 發表

係呀, 咪就係黃醫生囉, 我都知做乜都會有風險, 但係佢講野既技巧真係講到人哋唔想做.....

首頁

尾頁

跳至