想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我覺得你好勇敢好堅強啊。

祝大家一切順利

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我的寶貝

我都經歷過好多唔開心既嘢,所以睇到你所寫的,真係好大感觸。:-( :-(
希望有一天,可以和你一樣,苦盡甘來,得償所願。

男爵府

我的寶貝:

吓,我舊年10月做完iui,個肚都一直好脹喎,死la, 吾通我又有積水 ,但前幾個月去e生度照過u/s,佢又冇提過有積水等等喎,
唉~其實一直都好擔心點解咁耐仲肚脹?

有積水,係咪照陰超or肚面照超聲波已經看倒嫁?

[ 本文章最後由 jo10 於 07-11-3 16:02 編輯 ]

洋房

今天趕到醫院已是了7:40(探病時間至8:00完),我知爸爸一直在等我們。我向他解釋今天是星期六,他的寶貝孫有好多野要學,所以遲了來,一提到個寶貝孫就開心返哂,你話係咪,老人與小孩都係好易dun。

我當年被廣華不育科轉介入院,做腹腔鏡照輸卵管手術。當時只發現有輕微子宮内膜移位,其他完全沒有問題,那時我是那種原因不明的不育科個案。

我肚有腹水是在肚面照超聲波的
no virginal inspection

續前

出院後在家放病假休息,期間第一次回診所覆診照到個胎囊,第二次覆診終於見到有心跳,那天能收到這份我一生中最好的生日禮物,我同C6都好興奮,感覺係好真,好實在。腹水未清期間,照BB仍可以在肚面照。

出院後又試過肚仔唔舒服,入了2次醫院。在第2次入醫院時,醫生話查唔到乜野原因,點解我成日肚痛?醫生話最擔心是萬一還有另一個BB,但照超聲波又照不到,即有可能是宮外孕,那便很危險了。

那天我一個人坐在病房外走廊之梳化上失控地哭了出來,不過最後仍可以平安回家。

我在黃醫生個診所,跟進到約10周,便可以好似其他孕婦甘,正式在廣華排婦產科。我一邊在廣華覆診,一邊在私家覆診。這樣便可以密密地Check住BB之生長及健康,讓我更加安心。

唔知係咪我之前睇開廣華不育科,連帶在廣華婦產科覆診,也有特別看待。載有我醫療記錄之粉紅色快勞上面,夾有一個『S』字

因此每次覆診,都可以看SMO或以上Grade的醫生。當中有曾有2次見謝喜兒布特理醫生(顧問醫生),另外有2次重好幸運地可以見鄧燦洪醫生(婦產部主管)。

還有到了19周,為BB照全身結構照聲波的次世源醫生,還記得當時冼醫生叫我看那黑白電視機,佢話BB對眼好大好靚(聽到我心都甜哂)。

那是我和C6第一次見到BB的容貌(我想個黑白電視機在那個年代,是勁高解像度之照聲波畫面),雖然影像有D模糊,但面部輪廓也很清楚。

可惜當年這批非常資深的醫生,不是被私營醫療集團挖角,便是跳了出來自立門戶。

最難得是黃醫生仍默默地留守在廣華不育科工作,我想她這類資深的不育科醫生,應是不少大型醫療集團高薪挖角的對象,公家醫院不育科病人越來越多,工作量有增冇減,所以我十分敬佩黃醫生對不育工作的委身。

在此卻不能不提,最近的一則新聞。

港人受困擾激增醫生跳槽搵真銀
求診助生育需等兩年 (太陽報22/10/2007)

【本報訊】經濟向好,不少夫婦也有生兒育女的念頭,但部分夫婦因錯過了最佳生育時機,或受遲婚影響,受到不育問題困擾,需向專業醫療人員求助,刺激到本港的輔助生育市場轉趨蓬勃。瑪麗醫院輔助生育中心輪候診症時間,便由去年底只需七個月延長至一年,養和醫院體外受孕中心的求診者更連續兩年錄得六成增長。由於服務需求增,部分私營輔助生育中心更加價兩成,完成有關專科培訓的公立醫院醫生更紛紛轉投私營市場搵真銀,令公院的不育求診者輪候時間愈來愈長。

香港大學婦產科學系副教授吳鴻裕指出,瑪麗醫院輔助生育中心的輪候時間愈來愈長,相信與經濟好轉、市民重拾生育信心有關。現時輪候首次見醫生長達一年,真正接受治療又一年,變相要等兩年。

私院療程加價
根據統計處資料,女士結婚及首次生育年齡中位數由八一年的二十三歲及二十五歲,延遲至二十八歲及二十九歲。瑪麗醫院輔助生育中心平均求診年齡為三十四歲,但吳鴻裕說不育夫婦愈遲接受治療,受孕機會愈渺茫,故不少夫婦也心急如焚,轉而求助私營市場。

養和醫院體外受孕中心及仁安輔助生育中心今年求診個案分別比去年上升六成及一成,仁安更率先加價,本月二日起所有療程平均加價兩成。

養和醫院婦產科專科醫生鄧靄珊稱,今年一至九月有九百個輔助生育求診人次,預計全年將比去年上升六成,去年已比前年上升六成。公立醫院輔助生育治療有年齡限制,年過四十便不合資格,但私家醫院沒有此限。

另外,仁安輔助生育中心總監龍炳樑稱,求診個案比○三年上升三至四成,該中心多年沒有加價,今次加價是因歐元升值,令外來物料成本大幅上升。

港生殖科落後
市道好轉,公院富經驗的生殖科醫生不愁出路,瑪麗醫院婦產科今年初原有四名生殖科醫生,當中兩名女醫生已相繼離職,加入私營市場,其中一人正是轉投養和醫院的鄧靄珊,另一名女醫生則自行開業

吳鴻裕指出,剛有一名醫生完成生殖科培訓及願意留任,可以補充流失的人手,但未能即時縮短求診輪候時間,因仍需理順服務,適當調配診症時間,例如減少病人覆診次數及縮短診症時間,以便盡快安排不育求診者見醫生。

生殖科是婦產科中的專門科目,近四至五年才在本港起步,現時,全港只有二十多名生殖科醫生。目前,本港只有瑪麗及威爾斯親王醫院兩間學醫院提供三年的生殖科培訓。

http://the-sun.on.cc/channels/news/20071022/20071022021105_0000.html

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 12:14 編輯 ]

洋房

原文章由 DoubleOs
07-10-30 09:32 發表

跟住點呀,發生咩事

07-10-30 11:16 發表

睇黎,佢仲未瞓醒

07-11-1 12:39 發表

記得我果時又係肚脹入左院呀,不過我諗我無你咁嚴重,但都係唔夠蛋白呀,結果係吊左兩支蛋白,黃醫生話好貴架,要成千蚊一支架喎,但係唔好處就係有機會小產,但係黃醫生叫得吊,咪吊囉,好驚架,好采到最后都平案出院...

Hi DoubleOs,

, 你好勇敢, 你仲吊埋2支蛋白. 你開刀生BB是打直開架, 我係打橫架, 相信個傷口比我地痛得多好多倍.

希望你早日再懷孕, 忘記以前的傷痛, 繼續做個開心的媽媽.

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 10:53 編輯 ]

洋房

原文章由高齡產婦於 07-10-30 09:51 發表
好似追小說咁, 好心急呀...

高齡產婦

好喜歡你那種坦率而開朗的性格; 更好欣賞你時常在此勉勵和支持其他妹姐.

真的! 我地D不育姐妹走ge路比其他人特別長; 走ge路比其他人特別崎嶇. 不過我地在當中經歷到及學習到的, 也比其他人特別多. 當2夫婦一同經歷過之前不育的路, 感情也會比其他人特別好.

係時候抺乾眼淚, 提起勇氣做另一次IUI, 希望你早日生番個:好像相中那個小天使甘美麗可愛的BB, 都時記住將你D小說向大家分享.

我的寶貝

洋房

今日是Sunday, 我的心路歷程, 休息一天
原文章由 babywahaha
於 07-10-30 10:30 發表
好緊張啊。因為我都就快要開始做IUI啦﹐....
原文章由 babywahaha
於 07-11-3 12:16 發表
我覺得你好勇敢好堅強啊。....

Hi babywahaha,

不用擔心, 記住要放鬆心情, 係呀! 回望我之前在不育路上走過的路, 真係要用好多勇敢, 好多堅強.

你都得架, 你都可以甘勇敢, 甘堅強.
只要你相信自己得, 就得架! 唔好忘記, 仲有我們這班姐妹在後面支持你!

我做第二次IUI是由黃醫生為我放了sperm, 之後我在床上躺了不足半個鐘, 便飛賓趕往灣仔上training, 都唔知點解甘樣反而會bingo, 因第一次做IUI, 放sperm後我躺足一個鐘有多, 然之後慢條斯理地回家休息, 我想可能第一次做比自己好多壓力, 反而第二次都諗住唔得, 平常心面對. 工照返, 堂照上, 唔想比自己有甘多時間亂甘諗野.

我的寶貝

洋房

原文章由 yanyan8888
07-10-30 11:10 發表
多謝我的寶貝分享, 我都想知繼續係點!! THANKS!

原文章由 yanyan8888
07-11-3 09:34 發表
睇到呢度, 真的很感動! 一來是知道你最後都有個可愛的寶寶, 二來你真係好有心, 肯詳細告知我地呢班想有bb 但仍未有的bk姊妹! 多謝你! 另外, 希望你爸爸早日康復, 盡快出院和以後都身體健康! ...

Hi yanyan8888,

多謝你關心, 我今天到醫院探爸爸, 他也表示好想出院, 我知是因為明天有2位同房病人可出院, 所以佢都好想快D出院, 我都好想佢快些出院, 不過我都知暫時都未得, 唯有Dun住佢, 話聽日幫佢問下醫生先.

因為有你地支持, 只要有一個人願意聽, 我也會好樂意地繼續寫下去.

你身體好D? 肚裡面D風清哂未呀? 不過做手術過程中搬過個肚D, 我個陣開刀生完BB, 個肚都有好多風, 不過我會建議你睇中醫, D調理好身子, 準備生個肥肥白白的BB

我的寶貝

! 好眼瞓呀, 明天繼續努力回姐妹們的留言.

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 22:17 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我的寶貝,

每次看你的字, 都覺得你是一個很了得的媽咪, 文字中充滿感情, 對每一件事都很細心, 現在, 對我們一班bk姊妹的鼓勵也是恰到好處的!

老人家真的是需要"dun"的, 有時看著他們, 見到他們面上的細紋, 我心裡就想, 其實, 他們為我們真的付出了很多很多, 一生大部份的時間也是為我們勞累, 現在也是我們回報的時候了, 在此我亦祝願你的爸爸可以快些康復, 快d出院啊!

原文章由 我的寶貝 於 07-11-5 01:32 發表

Hi yanyan8888,

多謝你關心, 我今天到醫院探爸爸, 他也表示好想出院, 我知是因為明天有2位同房病人可出院, 所以佢都好想快D出院, 我都好想佢快些出院, 不過我都知暫時都未得, 唯有Dun住佢, 話聽日幫佢問下醫生先. ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我的寶貝,

真係多謝妳的豉勵, 我都會再接再厲, 務求達到目的 .

係喺喱度先真係有人知到同明白我哋條路有幾難行, 所以我會好好珍惜大家嘅友誼 .

剛小產時, 真係有一刻想放棄:cry: , 想認命, 好似係命中注定, 但我知只要我哋唔放棄, 希望仲在人間...而且見到咁多姊妹都好似妳咁,終能成功, 難保我下一次真的比上一次好運...

爸爸老了就=是小孩, 真係要tum 吓 tum 吓, 希望佢都早日可以出院, 開開心心, 健健康康.

再一次多謝妳咁忙都仲抽時間同我哋分享妳嘅故事 , 係我哋嘅豉勵! 支持! 強心針!

原文章由 我的寶貝 於 07-11-5 01:29 發表

高齡產婦

好喜歡你那種坦率而開朗的性格; 更好欣賞你時常在此勉勵和支持其他妹姐.

真的! 我地D不育姐妹走ge路比其他人特別長; 走ge路比其他人特別崎嶇. 不過我地在當中經歷到及學習到的, 也比其他人特別多. 當2 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

高齡產婦

自從我x產後,和你相反,我沒有一刻想放棄,只是,發現自己頭上長了白頭髮,好像突然間.......老了。

原文章由 高齡產婦 於 07-11-5 11:37 發表
我的寶貝,

真係多謝妳的豉勵, 我都會再接再厲, 務求達到目的 .

係喺喱度先真係有人知到同明白我哋條路有幾難行, 所以我會好好珍惜大家嘅友誼 .

剛小產時, 真係有一刻想放棄:cry: , 想認命, 好似係命中注 ...

洋房

原文章由 fishballbaby
07-10-30 11:33 發表
d ,好緊張呀,好冇預告呀

07-11-1 23:21 發表
好期待...............

07-11-3 14:06 發表
我都經歷過好多唔開心既嘢,所以睇到你所寫的,真係好大感觸。希望有一天,可以和你一樣,苦盡甘來,得償所願。

Hi fishballbaby,

聽到你的回應,都會:『會心微笑』,我猜你好像有小孩子的脾性。

每個人的經歷,都殊不簡單。唔開心係好正常架,哭也很正常的。相信自己,今天的痛苦,將會成為明天的祝福。祝你早日苦盡甘來,得償所願!

我哭夠了
做完第一次IUI,那天我去完99屋企,和C6正準備驅車回家,行往停車場途中,我感覺有種熟識ge暖流湧出來。當時眼淚好像雨水般跟著湧出來,因我不想C6擔心,所以我咬緊下唇,沒有哭出聲。

上車後我開大車窗,當車駛到由太古城準備駛往東區走廊之際,還記得那天天氣很好,蔚藍色的天空。當時海風迎面吹過來,感覺好舒服,不斷湧出的眼淚,也被海風不斷吹走。痛哭了一會兒,我終於醒了,原來天父用海風來抺乾我的眼淚,她聽見了女兒的哀傷,就這樣我對自己說:『哭夠了』。因我要從拾心情,下次再努力過。

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 23:07 編輯 ]

洋房

《哭的藝術》

哭對人體有什麼好處?

當然有了,人在痛苦的時候都想哭或會哭,它對人的心理是一種保護性的措施。如果在該哭的時候不哭,強把眼淚咽下去,就會憋出病來,哭一哭,心裏會痛快些,並會得到一些寬慰和疏通。

美國生物化學家費雷認為,人在悲傷時不哭是有害于人體健康的,等於是慢性自殺。他做過有關調查,發現長期不流淚的人,患病率要比流淚的人高一倍。

費雷說,男子的胃潰瘍病和精神分裂症大都是強忍不哭者,如果他們該哭則大哭一場,很可能會避免患這種病。

哭鬧對新生兒來說,是一種很好的運動,哭鬧時,新生兒可全身運動,有助於血液迴圈、消化和排泄,促進新生兒成長。

並且哭時眼睛裏留出的眼淚可以對眼睛起到一個清洗的作用,呵呵!所以很多女孩在苦過後眼睛都是亮晶晶的。不過,『老是哭』的話,對『身體也是沒好處』的哦!

積極和消極的哭
如果哭後能使你心情暢快,那就有積極的哭;相反若不能自制地不斷的哭泣,當自己到了不能控制自己幾時應該哭、幾時不應該哭的地步,那便是消極的哭。

當知道過度哀傷會傷害身體(心律不規律、眼球肌肉十分疲勞、視力模糊、視力受損、嚴重的會雙目失明),那便要及早醒過來了。

因此,為了自己,為了身邊愛我們的人,哭夠了,便該係時候重新站起來,自然再有力量,繼續走前面的路。

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 16:16 編輯 ]

大宅

原文章由 我的寶貝 於 07-11-5 01:30 發表
今日是Sunday, 我的心路歷程, 休息一天

Hi babywahaha,

不用擔心, 記住要放鬆心情, 係呀! 回望我之前在不育路上走過的路, 真係要用好多勇敢, 好多堅強.

你都得架, 你都可以甘勇敢, 甘堅強.
只要你相信自己得, 就 ...

多謝你鼓勵。。

侯爵府

我的寶貝

「小孩子脾性」....你也說得準的,可能是我的樂天性格所致,我從不愁眉苦臉,每遇到不開心既事,會自己收埋哭一會,從不會在別人面前流淚,是不是有點掘強? 又可以說是自專心有點強:evil: 。

今天的痛苦,將會成為明天的祝福 <== 我會記住 :loveliness:

聽到你的回應,我會==>心裡有舒服的感覺:) ,謝謝你的支持與安慰

原文章由 我的寶貝 於 07-11-5 15:56 發表

Hi fishballbaby,
聽到你的回應,都會:『會心微笑』,我猜你好像有小孩子的脾性。
每個人的經歷,都殊不簡單。唔開心係好正常架,哭也很正常的。相信自己,今天的痛苦,將會成為明天的祝福。祝你早日苦盡甘來,得償所願!
我哭夠了 ...

子爵府

我的寶貝,

謝謝您的分享, 祝您的爸爸早日康復, 快些回來您們的大家庭一起吃飯.

民房

Very Thank you for your sharing.
Yes, our road is very difficult and longer than other person.
We need to add oil!!!!
ADD OIL ALL SISTERS!!!!!

洋房

原文章由 timlc 於 07-10-30 11:50 發表
我的寶貝, 快d 醒la, 好想知....

Hi timlc,

我猜你係一個感情好豐富的人,記住快樂指數越高,生個健康小寶貝的機會越大。

其實你真係好幸福,有個甘鍚你架99,真係好難得,可以當你像自己女兒一樣,難得佢仲甘支持你,陪你入院,仲懂得開解你、安慰你,相信令不少姐妹羨慕不已。

祝你早日生個可愛健康的BB!

我的寶貝

洋房

原文章由 sheeppig
07-10-30 12:46 發表
喺喎! 真喺好心急想再睇落去.

Hi sheeppig,

家陣排公家隊,比起我地以前耐好多。唉!又唔諗吓排得呢,人家到超齡la。不過家陣公家醫院,排乜野都甘耐ge,都唔知點解我地ge醫療制度越來越退步。

仲話乜野鼓勵生育,又冇可行ge配套措施。個Dge高官,成日係度(up)得就罯(up)。噢!講到呢到,火到呢呀,真係鄧班姐妹好唔抵!

以前我地排幾個月,就有得睇公家症。試幾個月口服排卵藥+量體温+自己do do都唔得,之後一邊排做輸管手術,一邊排做IUI,排做手術快過排IUI好多,不過姑娘話一齊排慳番D時間。一般排幾個月就可以做IUI,個陣黃醫生建議我做4-6次IUI,如果唔得先做IVF。

雖然現在要排公家不育科時間長好多,不過相比我地以前,就有較多私家不育科醫生可以選擇,稍為負擔得起的,就可以好似你地D聰明姐妹甘,一邊睇私家(IUI),一邊排政府(有公家IVF作後著),變相可以追番D時間。

聰明的姐妹們,努力呀!

我的寶貝

(今晚好眼瞓,要提早收工lu。)

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 23:26 編輯 ]

侯爵府

e家廣華只會幫我哋max.做3次iui,已經唔會做6次咁好la.....

原文章由 我的寶貝 於 07-11-5 22:53 發表

Hi sheeppig,

家陣排公家隊,比起我地以前耐好多。唉!又唔諗吓排得呢,人家到超齡la。不過家陣公家醫院,排乜野都甘耐ge,都唔知點解我地ge醫療制度,越來越退步。

仲話乜野鼓勵生育,又冇可行ge配套措施。個D甘ge高官,成日係度 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至