跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 PP媽媽 於 07-11-7 18:05 發表
我個女都係咁呀,可以嘆足3個鐘!連廁所都去唔到!我都頂唔順而家每日補2-3餐奶粉.不過而家嘆奶既次數好似無咁密,之前一日3-4次係咁,而家1,2次到.我成日覺得佢好唔正常,人地dbb最多食得密,但都唔會食咁耐,仲有佢成日食 ...

我個仔前兩日猛長期, 又食成兩3個鐘!食飯都抱住佢餵, 健康院醫生教我叫屋企人幫下手抱佢, 唔好比佢見到我, 聞到我d奶味! 我最後比左個奶咀佢食, 佢就訓左! 好明顯只係想食住訓!

男爵府

原文章由 fongbonnie 於 07-11-14 17:59 發表
我係全泵o既,大概3個鐘泵一次,跟阿b食奶個schedule差唔多,幸好暫時都夠阿b食,但遲d就唔敢講,事關阿b好似越來越大食,佢e+3個星期大,一餐食4oz,好多時唔到2個幾鐘就會扭食奶。 ...

me too, 我都係全泵。我幾日前已經放棄左埋身餵,阿女食得太慢,而且我唔係好夠奶,阿女食完成個鐘之後一樣喊唔夠。我阿女而家都未滿月,就要食4-6安(人奶),我最多pump 3-4安咋,追奶追得好辛苦呀。

別墅

w2b

嘩!你個女好勁喎,食到4-6安,好叻呀!我個仔食2-4安左右(我估)。我囝囝都成51days 啦。

不過如果你唔太夠奶,埋身餵多d,奶會多d架,用泵泵無咁多呢。

男爵府

第一胎已成功餵人奶,你好叻呀!加油!飲多d湯水,好快就到一歲啦...

原文章由 fafa_yim 於 07-11-14 22:16 發表
我的軒軒是第一胎,現在50days啦,我都係餵人奶架,不過有時發覺唔係太夠奶,但我會繼續努力,希望可以餵到1歲。但遲下要返工,泵出來真係有小小煩,不過盡力啦!希望大家支持。 ...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

真係好厲害,食4-6安(人奶),我估我囝囝都係食好多,因為佢一星期重了一磅啊!不過我就未試過泵出來餵,遲上返工有排泵,而家埋身餵就最方便啦.

原文章由 w2b 於 07-11-15 10:53 發表

me too, 我都係全泵。我幾日前已經放棄左埋身餵,阿女食得太慢,而且我唔係好夠奶,阿女食完成個鐘之後一樣喊唔夠。我阿女而家都未滿月,就要食4-6安(人奶),我最多pump 到3-4安咋,追奶追得好辛苦呀。 ...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

返咗工,今日2:00工人餵俾仔仔~6oz., 我4:00返屋企,bb好似想食,點知4:30埋身餵,又食好耐,可能係猛長期!

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

無錯,可以埋身喂就多d埋身喇,我係因為埋身喂唔到先選擇用泵咋。

原文章由 fafa_yim 於 07-11-15 11:49 發表
w2b

嘩!你個女好勁喎,食到4-6安,好叻呀!我個仔食2-4安左右(我估)。我囝囝都成51days 啦。

不過如果你唔太夠奶,埋身餵多d,奶會多d架,用泵泵無咁多呢。 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我而家都係一餐埋身餵...一餐泵出黎比佢食...自己都仲有d時間休息....

[ 本文章最後由 cherry_hang 於 07-11-16 17:18 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

你休息夠唔夠呀,唔飲魚湯,可以試下椰子煲雞及黑豆唐室...

原文章由 xx33 於 07-11-16 22:42 發表
屎啦, 我呢幾日好似少左奶噤呀! :-( 我之前日日飲魚湯就好似多d噤, 有無其他辦法, 唔該幫吓忙!!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

想問大家,bb戒了夜奶未呢?我上一胎都係人奶,但大囡要三個幾月先戒人奶,今次想返工前幫囝囝戒夜奶...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

最初幾日我都可以全人奶,上奶上得好好,個仔夠飽,點知過左12朝之後,完全上唔到奶
,個仔又合作,佢唔願意埋身食,pump出來又唔夠佢食,我又唔夠訓,而家一日只有一餐人奶,不過我老公都安慰我,算啦!食得幾耐得幾耐啦!你要食嘅谷奶食物都食晒,無幫助都無辦法,隨緣啦!好多事都係事與願違!

大宅

各位
我個女而家一個月多d, 之前我間唔中比人奶佢飲, 但次次佢都唔夠飽, 好快就喊住要食, 我又怕餓親佢, 所以補奶粉比佢.
想問下有咩方法增加奶糧?? 點樣慢慢轉全人奶??

男爵府

咁可能係bb埋身食時的姿勢有問題,刺激不到你上奶.或者你去健康院請姑娘睇下bb食得好唔好...
原文章由 jessicayin 於 07-11-17 12:39 發表
最初幾日我都可以全人奶,上奶上得好好,個仔夠飽,點知過左12朝之後,完全上唔到奶
,個仔又合作,佢唔願意埋身食,pump出來又唔夠佢食,我又唔夠訓,而家一日只有一餐人奶,不過我老公都安慰我,算啦!食得幾耐得幾耐啦!你要食嘅谷奶食物都 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

如果你真係要轉全人奶,就一定要埋身餵多一點,每一餐都要埋身餵,如果你認為佢唔夠食,可以埋身餵完再補少少奶粉,等你多一點奶時,你就要慢慢減補奶粉的量及次數.我上一胎開始時都係咁補奶粉,一個星期度我就下決心唔加奶粉,自己餵密d,一日大約11-13次,bb會喊,但有時我會忍心一點,讓她喊一陣,大約每隔2-2.5小時餵佢一次,慢慢佢的新陳代謝就會穩定,我就將餵奶的時間改為2.5-3小時一次,就係咁就餵到囡囡一歲三個月.

原文章由 HoneyFong 於 07-11-17 14:56 發表
各位
我個女而家一個月多d, 之前我間唔中比人奶佢飲, 但次次佢都唔夠飽, 好快就喊住要食, 我又怕餓親佢, 所以補奶粉比佢.
想問下有咩方法增加奶糧?? 點樣慢慢轉全人奶?? ...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

唔該晒你, 我會努力!! :)
原文章由 Smilesun 於 07-11-17 19:44 發表
如果你真係要轉全人奶,就一定要埋身餵多一點,每一餐都要埋身餵,如果你認為佢唔夠食,可以埋身餵完再補少少奶粉,等你多一點奶時,你就要慢慢減補奶粉的量及次數.我上一胎開始時都係咁補奶粉,一個星期度我就下決心唔加奶粉,自己餵 ...

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-11-17 19:44 發表
如果你真係要轉全人奶,就一定要埋身餵多一點,每一餐都要埋身餵,如果你認為佢唔夠食,可以埋身餵完再補少少奶粉,等你多一點奶時,你就要慢慢減補奶粉的量及次數.我上一胎開始時都係咁補奶粉,一個星期度我就下決心唔加奶粉,自己餵 ...

smilesun,
我比阿b 埋身食45分鐘左右佢就自己lut 出黎,但唔够10分鐘又想食。我係米要比埋佢食另一邊呀?
我通常埋身餵完再用樽比4安人奶佢都可以食到,食完咁就可以捱到3hrs 先食下一餐。

但我唔覺得佢埋身食我D奶有多到,係米我唔够努力呀?

大宅

Smilesun
我仲想問下個次序應該點為正確, e.g. 一次只餵一邊乳房?? 餵完一邊 10 mins, 再餵另一邊?? 定其他呢?? thanks a lot ^^

原文章由 HoneyFong 於 07-11-17 21:49 發表
唔該晒你, 我會努力!! :)

大宅

原文章由 HoneyFong 於 07-11-18 16:44 發表
Smilesun
我仲想問下個次序應該點為正確, e.g. 一次只餵一邊乳房?? 餵完一邊 10 mins, 再餵另一邊?? 定其他呢?? thanks a lot ^^

其實呢個問題我都有問健康院既姑娘, 姑娘話其實要俾bb食清一邊乳房先, 起碼都要食20mins或以上, 因為頭10min係前乳, 前乳係比較稀, 有輕瀉作用, 後乳先係脂肪成份高d既, 飽肚d, 如果每邊10mins咁食, 阿b大部份都係食前乳, 緊係唔夠飽好快又要食啦~~

如果餵晒一邊乳房(即已經軟晒)(例如右邊), 唔夠飽先再餵左邊。下次餵奶就要由左邊餵起, 食清晒左邊, 再食右邊, 咁樣就唔怕食唔清d奶搞到乳線塞。

別墅

bb現在26日大,bb之前食奶瓶(補奶粉時),現在埋身唔識食(即係痛),我幫bb戒緊奶瓶,pump出來餵,但用杯同匙羹bb都唔合作,唔肯食,我現在用餵藥的針桶餵奶,可以幫bb忙記食奶瓶的方法嗎?因為我想慢慢幫bb轉全人奶埋身餵.請幫吓我

首頁
12345...13

尾頁

跳至