母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我大女四年前食全人奶,但由初生開始,因較難睡得長,只睡2至3個鐘,所以慣了與我同床﹗那我與她都有得好覺瞓﹗

二兒子剛出生,也是全人奶﹗暫時仍與我同床,又是大家都有覺好瞓﹗但其實今次我想他能獨自睡在床上、或籃中﹗但試了幾天也失敗﹗最後我也只好將他抱上床一起睡﹗一哭就餵他﹗好讓我在坐月期間也睡得好一點﹗

但我很希望坐完月後,可以改善這種情況﹗唔知有沒有媽咪有好的建議?可否給我一點意見?

子爵府

好媽媽勳章

我女一個月零三個星期, 出院一返屋企就自己訓床仔... 依家佢十二點半食最後一次奶, 第二朝訓到8點先起身再食, 之後再訓到12點再食... 其餘時間就3個鐘食一次, 如果食完奶冇訓要玩, 就2個鐘食.
我冇刻意同佢戒夜奶, 最初佢係半夜3點食, 一個星期後就4點食, 跟住5點食, 6點食, 朝早8點食就食o左一個星期. 而我大女當年都食過母乳, 滿月就自動戒夜奶.
我想要9999呀...

複式洋房

咁好湊嘅........

定係我唔係幾識湊呢......

:-( :-( :-(

佢日頭都瞓得幾好﹗但係到了夜晚,唔知點解就好難放低,就算放低咗,都好快醒﹗:-( :-( :-(

[ 本文章最後由 霖霖媽 於 07-10-30 13:27 編輯 ]

男爵府

兒子8個星期大就自己戒夜奶,我沒有特別同他戒。但我想當時因為要準備上班,6週大日間開始定時定候餵,好快就戒了夜奶!

方法:
1、試下白天按時餵,等BB建立定時定候食,有書本曾說過這樣會幫助戒夜奶
2、晚間試下開一盞細燈,當時健康院姑娘提議,話BB可能怕黑
3、試下唔好暗佢訓,讓他自己在床上自己睡。有時小朋友夜晚醒了,唔識再訓返,所以哭,其實未必是肚餓!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊