自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問一下大家,請問知道圖中是甚麼蟲嗎?最近奶奶家中很多,會飛的,最愛在天花板,其實最想知有害嗎?謝謝大家!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:昆蟲一問(有圖慎入)

似飛娥,通常下雨時會飛入屋,最喜歡撲燈,不過應該無害的

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:似飛娥,通常下雨時會飛入屋,最喜歡撲燈,

原帖由 bebe0212 於 14-06-03 發表
似飛娥,通常下雨時會飛入屋,最喜歡撲燈,不過應該無害的
謝謝!因為突然好多,日日都十幾隻,請問正常嗎?會否在家產卵?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+bebe0212+於+14-06-03+發表似

原帖由 wy_yen 於 14-06-03 發表
謝謝!因為突然好多,日日都十幾隻,請問正常嗎?會否在家產卵?
我通常見一隻殺一隻,佢地冇機會產卵。另外如住近山邊或天氣轉差時會特別多飛娥入屋

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:想問一下大家,請問知道圖中是甚麼蟲嗎?最

原帖由 wy_yen 於 14-06-03 發表
想問一下大家,請問知道圖中是甚麼蟲嗎?最近奶奶家中很多,會飛的,最愛在天花板,其實最想知有害嗎?謝謝 ...
我屋企哩幾日都好多,剛殺咗一隻

男爵府

Clothes moth

男爵府

畀面勳章

回覆:wy_yen 的帖子

我今年都有同樣問題,但只得我間房有,廰同另—房又冇喎不知是否我房係地台床,又長期唔開窗?晚晚10幾隻,超級討厭,又係要見—殺一而家反而除訓覺關房門外,其他時間長開房門同窗,反而少左好多,只得一至二隻

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:昆蟲一問(有圖慎入)

我媽屋企都試過有,後來搵到係佢買咗好耐啲藥材kua出來,

首頁

尾頁

跳至