少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB七個月大,由三個月開始就放係99度湊,我每晚放工都會返去睇佢,不過冇湊走,因為住得唔近,星期六下午才湊返屋企,星期日又湊返去。
佢始終對住99時間多,所以個仔好痴佢,做亞媽的我當然不是味兒,我其實已經盡量抽時間湊返個仔,有時專登放幾日假湊合佢返屋企幾日,佢又未至於對住我會喊,但是總是見到99會開心d,就算每晚我同老公走,同佢講 bye bye,個仔都冇野,但是99開一開門,佢就會以為99去街,個仔就會嘈,99唔抱佢,佢又會喊,但是對住我就冇呢d反應了。

同朋友傾開,佢地都安慰我,bb仲細,佢一定是痴住湊佢個個人,到佢大d,你帶佢飲飲食食,到處玩,佢一定知道邊個係媽咪,佢一定痴你架,到時你反而厭個仔痴住你煩tim”,但是我就好期待這些日子了。

你地有冇過來話比我知事實是不是o甘呢?

男爵府

我的case 同你差不多, 只是我同99一齊住; 我係返工一族, 每晚也見著小b痴住99的感覺更差, 因地方問題, 小b仲要同99瞓, 你的經歷, 我以前不斷上演, 真的好難受, even 99只是幫我, 沒有人會明白我, 即使我老公及朋友; 所以我一有時間, 即同小b去街, 待小b慣了假日對住媽咪, 4年了, 成績已算不錯 ... 至於"一定會痴番媽咪", 應該視乎你對小b付出多少, 時間重要, 相處的質量更是重要啊 !

[ 本文章最後由 catmiecatmie 於 07-10-31 17:40 編輯 ]

大宅

大家放心啦, bb始終會有一日痴返父母架.

我囡囡由兩個月時已交比婆婆湊, 一個星期只是weekend湊佢返黎, 初頭未識講野時佢一D都唔跟我, 但到了識講野時, 佢已完完全全知道我地係佢父母, 佢什麼都會問我地, weekend完畢時, 佢仲會話唔想返婆婆到. 試過有一天早上起身, 我見佢悶悶不樂咁, 咪問佢咩事, 結果佢同我講唔想返婆婆到, 我話好啦, 咁明天至返, 跟住佢仲唔出聲, 我問佢做咩, 佢話佢想同我地一齊住, 跟住我咪開解佢, 先好D.

其實, 我何來唔想同佢一齊住, 但好多野都配合唔到, 咪冇計..:-(

大宅

我覺得, 細路仔由0-10歲呢段時間, 最好都係自己揍番, 幾辛苦都好, 我自己有兩個細路, 返工既時候就早d搭車將仔女放響奶奶度, 放工就即刻上番我奶奶度, 食埋飯就帶番佢地走, 雖然真係真係好辛苦, 但係可以一日一日睇住佢地成長, 夜晚同佢地講故仔, 佢地攬住你既感覺, 真係好sweet, 因為佢地越大, 就唔會做太多親蜜既動作, 有自己既思想, 行為, 有時會覺得自己大個左乜都要自己做, 到時就會覺得自己好似多餘左, 所以生得細路既媽咪, 記得呢段時間真係最寶貴架

珍珠宮

原文章由 lokarmen 於 07-10-31 13:05 發表
BB七個月大,由三個月開始就放係99度湊,我每晚放工都會返去睇佢,不過冇湊走,因為住得唔近,星期六下午才湊返屋企,星期日又湊返去。
佢始終對住99時間多,所以個仔好痴佢,做亞媽的我當然不是味兒,我其實已經盡量抽時間湊返個仔,有 ...

你問題的答案:
不過.......好戲在後頭呀!
當你bb跟你多d 嗰陣, 你99就會用盡一切方法攞番佢失去的...., 即係bb要乜佢就俾セ呀!你諗定到時点做都得啦!

珍珠宮

" bb大個,一定會痴番媽咪 ", 未必, 其實真係好 depends 你花多少時間及心機在個B身上。
咁但當然點都比佢細個,未懂事時好, 起碼唔好喊

[ 本文章最後由 hiragana 於 07-11-4 17:21 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 SandraLo 於 07-11-3 18:37 發表

你問題的答案:係
不過.......好戲在後頭呀!
當你bb跟你多d 嗰陣, 你99就會用盡一切方法攞番佢失去的...., 即係bb要乜佢就俾セ呀!你諗定到時点做都得啦! ...

完全同意....
仲要好似個bb係佢生咁..
對我同bb所做嘅嘢(衣.. 食.. 住.. 行..)多多意見
樣樣都好唔滿意我同bb所做/所安排嘅一切
煩.. 到.. 嘔...:evil: :evil: :evil:

[ 本文章最後由 birdbird111 於 07-11-10 11:44 編輯 ]
:-P birdbird :-P

禁止訪問

大宅

係架!
我個囡1歲前都係99湊,我唔係個個sat都湊番黎,仲要從來冇係我度過夜,但我自已一湊番,頭1個星期佢真係日日:-( ,特別係訓覺都叫住女麻女麻,但之後已冇事,宜家湊咗3個月多d,已經日日痴住我,真係想佢唔好痴咁多!所以好多人都話呢d就係自已湊既成績喇!放心啦!就算唔係自已湊,大d俾番多d時間bb,同佢玩多d,傾多d計,佢都會跟番媽咪架! 至緊要俾多d時間佢!

大宅

我諗真係要睇你同 bb 有幾多時間同埋個質素.

我 bb 半歲前係 99 度住 weekend 湊返. 半歲後日間係 99 度每晚我湊返屋企. 一歲後我做左 full time mom 自己湊返.
唔係只係佢跟唔跟你,重有你第時點教佢。好多野,例如脾氣,生活習慣,都係頭果幾年決定哂.

我自己當然覺得係 full time mom 最好. 如果唔係,最少每晚湊返. 我果時都係自己晚上湊返可以晚晚同佢玩一陣再講故事後佢自己訓.

大宅

我大仔細個果陣都係我媽咪湊,每日我都會去媽咪到同bb玩,但到8個月果陣自己湊返屋企 ,一入到門口就喊點樣哄都唔得,就算而家自己湊都好佢唔係好痴我,喊親都話要搵婆婆。

複式洋房

Me Too

完全同意....
仲要好似個bb係佢生咁..
對我同bb所做嘅嘢(衣.. 食.. 住.. 行..)多多意見
樣樣都好唔滿意我同bb所做/所安排嘅一切
煩.. 到.. 嘔...:evil: :evil: :evil: ... [/quote]

大宅

回覆 #12 hayden06 的文章

me 3 la !!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唔係一定架!要睇你花多少時間在bb身上!!!

quote]原文章由 lokarmen 於 07-10-31 13:05 發表
佢始終對住99時間多,所以個仔好痴佢,做亞媽的我當然不是味兒,我其實已經盡量抽時間湊返個仔,有 ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至