樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

40年樓,460呎,賣380萬/20年樓,380呎賣460萬,你地會點揀?呢排睇樓,40年樓同10幾20年既樓,40年樓既呎價都只係平少少,但本身想搵市區實用大約450呎500萬樓下最好好似係400樓下就會供得無咁辛苦,40年樓可能比起20年樓平幾十萬,但一聽到40年樓齡,會唔會第時要維修好多野要俾好多錢?但我見仍然大把人買呢d高齡樓,其實我都唔係好識,係咪其實樓齡新定舊影響唔太大既呢?睇樓都睇到好灰,又貴,又細……唉

別墅

回覆:sscc0113 的帖子

其實要看層樓質素,設施及間隔, 住细一百尺夠吾夠住呢?

象牙宮

sscc0113 發表於 14-6-5 05:07
40年樓,460呎,賣380萬/20年樓,380呎賣460萬,你地會點揀?呢排睇樓,40年樓同10幾20年既樓,40年樓既呎價 ...

1. 看自己銀紙. 供得無咁辛苦為主
2. 实用率 (自住) 舊 30年以上, 实用過 20年樓. 必然.
3. 舊樓. 未來有錢. 可出租 收租為生 (長持長有). 換大單位 也行.
4. 40年樓齡, 單位內水/電更換. (廁/廚, 吊柜. 門上柜) 屋會大d.
50年+ 外墻跟大隧. 優化 lift. 人人有分.

40年樓,460呎,賣380萬/ 大d.
20年樓,380呎 賣460萬

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:如果同一區40年樓齡同20年樓齡

咁你地會寧願住新d,但細d,定住舊d,但大少少

複式洋房

你睇緊邊區?

大宅

同埋舊樓多數業主幾耐要夾一次錢做維修架?

子爵府

如果計掂數的話,我覺得20年好好多!因為假設住十年後賣返出去,30年樓都仲有市場,但如果50年樓就真係好難賣了!

大宅

我睇深井呎價係7千幾蚊呎,其實佢環境都好似幾好,有d屋苑4百幾萬有5百幾呎實用有d4百幾萬有6百幾呎添,但如果我睇九龍區4百幾萬大約有實用3百幾至4百幾,大家會點揀?當拎450萬買市區3百幾呎至4百多d呎數,定450萬買深井既5百幾呎至6百幾呎呢?

複式洋房

引用:我睇深井呎價係7千幾蚊呎,其實佢環境都好

原帖由 sscc0113 於 14-06-07 發表
我睇深井呎價係7千幾蚊呎,其實佢環境都好似幾好,有d屋苑4百幾萬有5百幾呎實用有d4百幾萬有6百幾呎添,但 ...
咁你係咪自己有車出入?唔係就揀番市區,再遲D買間大自住,原先嗰間出租,始終市區方便D,但如約700呎深井同400呎市區才會惗住深井,我一定唔用500萬買高齡樓(有得揀的情況下同寧願住细D先)

首頁

尾頁

跳至