嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我問過健康院姑娘同朋友, 佢地都話負擔到都可以打, 但隻菌又唔係咁普遍, 打左又都未必保證唔會野到. 依家個心十五十六.
如果打, 當然覺得貴啦, 但最擔心係會發燒, 而又未必保障到. 同埋bb打針我都好心痛.
如果唔打又會擔心bb中招

珍珠宮

點解打......因為打針係可以保障小朋友o既而又係能力之內,如果我唔同小朋友打針,將來有事我會內疚後悔!!

打完之後,我更加知道係應該打針,已經有 2 個識o既 bk 小朋友因為肺炎鍊球菌入左醫院,仲入埋 ICU
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

洋房

read this: http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1

洋房

read this: http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1

大宅

我都同我兩小朋友打左, 買個安心, 其實父母有能力做到, 點解唔做呢.......
有時既野, 不怕一萬, 最怕萬一, 係就係貴左d, 但錢洗左可以再賺姐, 到出事時用錢都買唔返生命............

禁止訪問

複式洋房

原文章由 mimosa 於 07-11-1 16:59 發表
我都同我兩小朋友打左, 買個安心, 其實父母有能力做到, 點解唔做呢.......
有時既野, 不怕一萬, 最怕萬一, 係就係貴左d, 但錢洗左可以再賺姐, 到出事時用錢都買唔返生命............ ...

唔係錢既問題, 如果支針好安全唔會有咩併發症, 幾萬蚊我都會同佢打, 依家只係想睇清楚d, 問多d意見姐

大宅

原文章由 GIVENPLS 於 07-11-2 10:06 發表

唔係錢既問題, 如果支針好安全唔會有咩併發症, 幾萬蚊我都會同佢打, 依家只係想睇清楚d, 問多d意見姐

我兩個小朋友打左都無咩特別, 無發燒, 我諗睇個人體質, 同埋我個兒科醫生話可以達百分之90幾免感染

大宅

但我問過e生佢又唔贊成我打
搞到我都唔知點好呀~~?

複式洋房

原文章由 nataliekyn 於 07-11-2 17:35 發表
但我問過e生佢又唔贊成我打
搞到我都唔知點好呀~~?

你個醫生咁得意既,有生意都唔做,但佢why唔贊成打呀???

禁止訪問

大宅

原文章由 GIVENPLS 於 07-11-2 17:49 發表

你個醫生咁得意既,有生意都唔做,但佢why唔贊成打呀???

佢話e隻只係眾多肺炎中既其中一種
感染既機會唔係咁高=.=

複式洋房

原文章由 nataliekyn 於 07-11-2 19:48 發表

佢話e隻只係眾多肺炎中既其中一種
感染既機會唔係咁高=.=

咁你係唔係決定唔打呀??我有朋友都話呢隻菌唔普遍,所以佢都冇同佢bb打,我就都係未定....

民房

原文章由 zzoe 於 07-11-1 19:08 發表
I am 101% agree

我都打咗肺炎鏈球菌針 及食咗輪狀病毒
買個保險及安心 :lol:

大宅

me too

原文章由 man472513 於 07-11-2 21:55 發表

我都打咗肺炎鏈球菌針 及食咗輪狀病毒
買個保險及安心 :lol:

男爵府

我覺得如果你的小朋友接觸其他人的圈子不大; 你可以考慮唔打!
但相反; 小朋友要返學, 會接觸其他小朋友; 其他小朋友可能都會有姐姐(工人) ~ 佢地放假的情況, 我相信大家都知 而我地家長是否要接觸很多人; 我地要坐公共交通工具; 因為肺炎鏈球菌可以空氣傳染 甘你地可以諗清楚, 是否"值得打"
現在有得打, 你又唔去打! 有些細菌是沒有辦法去預防, 就話無辦法; 而其實在其他國家, 這針已是一定要打的, 我地的政府都已經考慮要將這預防針係必打針之一, 現在只是因為錢的問題未推行 小小意見
Don't worry!Be happy!

大宅

我已經同阿仔打左, 有d$$唔慳得, 反而帶阿仔去studio映相, 買d好費既衫就可以慳(純粹個人意見)
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

回覆 #17 sayuri 的文章

200% 同意, 有d嘢冇得慳, 初時我都1516, 但打了, 就安心了好多...起嗎唔會有後悔囉

大宅

好媽媽勳章

我都想帶囝囝去打. 係咪一般兒科診所就有得打ga?

珍珠宮

未番學住, 可以唔洗打住, 只係對住屋企人, 一定乾淨的.

但如要開始番學, 會接觸多了唔同的人, 包括小朋友老師同物件等, 最好買個保險.

阿女打都了.

首頁

尾頁

跳至