媽媽會所

跳至

首頁
12345...34

尾頁

男爵府

Re: NEW: Any UK educated mommy here! Let's chat!

littlepaco

I agree with you "住香港你驚佢唔識中文﹐香港d英文水準不一", that's why I speak English with Natalie, in fact, she doesn't really know much Chinese now, so when she went for the K1 interviews, she did have a bit of problems, but I am sure she will be alright when she starts going to school.

"咁Nataile d英文咪la la聲﹗", Mmmmmmm, ok la

:-P :-P :-P :-P :-P

子爵府

Re: NEW: Any UK educated mommy here! Let's chat!

littlepaco,

我平時在公司係有上網,但都好busy o架!(只係keep住on-line only,好少chat)

妳見到第一張相with frame就是我啦!我個BB穿著住淺綠色蛤"拿"衣with 淺藍色winnie the pooh 口水肩o架!認到我地兩母子未呀?

Oh, 好夜了,我要sleep la, talk to you all later .....bye...

男爵府

[size=small]yatjeh
Bingo﹐美少婦﹐比我估仲左﹐之前我都估O個個係你﹐直覺﹗點解BB扁嘴O既﹖係咪要影相﹐攪到佢唔耐煩呀﹗睇真d﹐原來有個媽咪好似陳芷菁﹗﹗
我都知你好忙﹐[size=large]大忙人﹐咁你介唔介意話比我知你做咩job呀﹖BB叫咩名呀﹖敝﹐我係咪八卦左d呢﹖:-P :-P

[size=small]ShanShan
where're u??你係咪在職媽咪﹖﹖

[size=small]點解呢排唔見哂住U.K.媽咪入O黎Chat??我地就O黎唔駛冬眠la..春天O黎緊la..雖然天氣仲好唔隱定﹐但相比之前﹐家陣6點幾至天黑已經好好多﹐遲d又可以帶Paco仔去Park玩﹗﹗

等待驗證會員

我最後"留腳毛"

子爵府

littlepaco,

我本來係做行政秘書,但現在已轉行做會計了!我個BB叫Lucas呀!乜妳覺得我似陳芷菁咩?唔係呱? :-P

係呀,我個B都幾難服待,所以咪多多表情囉!

p.s. 多謝妳話我係美少婦喎!呵呵呵..... :lol: :lol:

子爵府

ardnas65,

乜而家仲興teletubbies咩?我仲未諗比佢睇咩野cartoon, 現時只係播多d兒歌and純音樂比BB聽咋!

男爵府

等我同handsome Lucas say hello先 你係美少婦﹐唔係陳芷菁呀﹐我係話相中有個媽咪好似咋﹐呀(呵呵呵.....) :-P
你由行政秘書轉行做會計﹐轉變都幾大喎﹐咁你以前修邊科ga﹖其實係咪真係可以學以致用呢﹖﹖你有冇打算再返O黎呀﹖你話而家仲興睇teletubbies咩﹖咩唔興(我指U.K.)﹐cbeebies朝朝都做﹐我個仔自己開O黎睇﹐佢仲識得邊個係邊個tim呀﹗

[size=small]ardnas65
Hi﹐Warwickshire好出名個喎﹐有名十大學府之一﹐咁你讀學咪好勁..勁﹗我未去過你O個度﹐近近地O既Coventry就去過﹐其實英國咁大﹐有好多地方我都未去過﹐冬天天氣唔好又凍﹐所以好少出遠埠﹐夏天就可以去遠d都唔係問題﹗我個仔都睇teletubbies﹐仲係super fans﹐佢一時時要我陪佢睇﹐但係多數佢都會自己坐定定﹐渣住塊餅一路睇一路嘆﹗我又冇好似你咁播﹐你覺得呢套野做得好低能﹖﹖你有冇發覺﹐紅色亞Po有時會講中文ga(快d & 數123)。
至於你話小朋友對語言confuse問題﹐我都有擔心過﹐所以突登問GP﹐佢答案話唔需要過份擔心﹐有係好正常﹐只要你清悉比足指引﹐佢會自己慢慢較岩channel。我個仔而家見到鬼婆鬼仔﹐居然識得同佢地say hi﹐人地問佢野﹐佢居然答yep﹐我問佢你知唔知人地問你乜ga﹐佢話dunno﹐我真係比佢笑死﹗所以你都唔駛驚

等待驗證會員

littlepaco,
Coventry 咪係warwickshire 咯... 個陣時a-level唔好好讀書... 咪endup 係coventry 咯.. 算係咁啦, 讀到degree番來... 而家老左咪後悔之前仲咩唔好好讀書咯.. :-P teletubbies 仲有ga, 但係個陣時講過teletubbies 係可以同的bb溝通ga. (亞po講中文?!?!?!) thomas the tank 都好醜怪..... 不過都好過個4隻野係個山頭行來行去........ 的gp實話唔驚...由得佢地自由發展呀... 您唔驚啦...bb 係英國大, 你係驚佢唔識中文ge.. 我有的bbc同學都係番中文堂... 或者俾佢番普通話.. 因為我覺得普通話有用得多!!!!! 我而家呢一刻係驚亞b只係識廣東話咋!!!!! :-P 未真係做亞媽已經煩呢的... 生左出來仲要煩其他野... 好彩就亞b18歲甩身... 唔好彩..真係成身兒女債lu... 真係做人個亞媽先知自己亞媽辛苦!!!!

男爵府

啊﹗原來你等緊BB出世﹐我仲以為你本身有個B tim﹗﹗
咁就要[size=small]“恭喜﹗恭喜﹗”有冇照過係仔定女先﹖﹖讀到有degree仲唔巴閉﹐好過我ABCD乜都冇 :-P 你講得好攪笑(4隻野係個山頭行來行去)﹐我個仔就係鍾意睇佢地行來行去﹐佢又跟住做呀﹗﹗Thomas都係亞仔至愛﹐其實佢好花心ga﹐好多好多卡通佢都鍾意睇﹐佢d video tape多到一個櫃都擺唔哂﹗
小朋友O既心態好難明ga﹐我地唔可以用大人角度去睇佢地小世界O既事物﹐佢地識幾多﹐知幾多野﹐我地無法估計﹐到佢做出O黎比你睇﹐你就會覺得好surpries﹐你會問自己﹐點解佢識﹖幾時學倒﹖尤其係佢而家有2.5yrs﹐呢段時間最鍾意模仿大人做野﹐講說話﹐湊仔真係學有學﹐仲要係好深O個隻﹐我仲有排要去摸索﹐唯有大家一齊~~共勉之~~。我有時仲要陪佢玩煮飯仔﹐陪佢玩車仔損山洞﹐佢話呢d叫in & out喎﹗
唔好未起步就嚇姪自己先﹐湊BB都有好多你意想不到既樂趣﹐當然亦有好多煩惱﹐但鬼叫又想做人亞媽咩﹐咁就唯有要頂硬上﹗
至於語言方面﹐你可以lock out目標先﹐究竟想佢學英文先定普通話先﹐慢慢由細灌輸比佢知﹐到佢到學講說話階段﹐佢會更易明白及handle﹐就冇咁容易confues la....
而家唔好諗咁多未發生O既事﹐以最好心情養好胎﹐生個肥肥白白﹐健健康康O既BB先至係最重要﹗﹗

男爵府

尋日係Mother's Day﹐我老公代亞仔出錢請我去食pizza﹐雖然只係食簡簡單單﹐普普通通O既pizza﹐但係我都一樣咁開心﹐因為佢地“重視”我law..

咁其它住英國O既媽咪﹐你地又點樣慶祝呀﹖﹖

男爵府

littlepaco

Yeap! You are right, 我係咪在職媽咪, that's why I am only here during week days not weekends. Am too busy looking after my 2 daughters then.

"家陣6點幾至天黑已經好好多", at least it's not so boring, right? Don't worry la, Spring is coming real soon.........

Natalie likes teletubbies, in fact, I quite like this problem, am I a bit 低能 too

ardnas65

Congratulations, so when is your due date then??? Take care, alright??? :-P :-P :-P

等待驗證會員

我個預產期係7月2日... 但係我奶奶話好大機會早出. 我而家26週, 重左22磅, 腰已經係37.5"!! :-P
算啦.... 第時亞b要睇teletubbies/ thomas the tank 都無辦法... 最多自己行開啦...
我都係諗緊有好多野唔係係我控制範圍之內... 特別係亞b會做出的好特別又您估唔到. 但係我都係覺得香港環境唔健康, 我已經諗緊大個左俾佢出去讀boarding.. (亞b未出世已經諗呢的...):lol:

子爵府

ardnas65,

乜妳咁快就諗比BB讀寄宿啦(不過我都有諗o架!:-P )? 現在的心情緊張嗎?check到是仔仔or囡囡未呀?祝妳同BB都健康快樂!

子爵府

littlepaco,

我讀過好多野o架,不過無樣精呢! :-P
我在UK讀business and finance o既,機於媽咪有重病我要臨時返港而不能在UK繼續升學, 返到HK讀過秘書,而大學就讀admin.囉! 我當時當然好想返UK繼續學業啦,但我已在HK找到工作,而且我daddy年紀大有病又無人照顧(媽咪已病逝,我唔可以咁自私走左去讀書嘛),所以就辛苦d在HK讀part-time degree囉!好彩總算大學畢到業!

真係要寫遍我的讀書血淚史呢! :cry: :-P

男爵府

[size=small]yatjeh, ShanShan, ardnas65
其實我覺得你地好叻﹐係真咖﹗又讀U﹐又有D 自問自己唔係讀書材料﹐讀完個F.5再加一年commercial﹐就出O黎打工﹐跟住都冇話再進修﹐邊有好似你地咁上進喎﹗我d英文好“屎”咖﹐所以從來唔敢打英文﹐香港人要求好高﹐見你打錯少少都會話“咁屎﹐唔好學人show off la...雖然我未試過咁O既情況出現﹐但係獻醜不如歲拙。相反﹐我會好樂意O係d鬼面前talk﹐佢地真係唔care咖﹐仲好鬼死nice﹐你又明我講乜﹐我又明白你咩意思。住我隔離個叉婆d發音勁難聽﹐我成日都要同佢pardon﹐次次佢都O係度笑﹐好鬼傻﹗

sorry,問左d唔應該問O既問題,i'm so sorry :-( 請代我向世伯問候一句﹐咁佢而家身體好d嘛﹖兩面睇law..而家有個孫仔陪佢玩﹐個女又總算學成歸來﹐做父母見倒仔女咁生性﹐咁有佢地心﹐佢地會好開心﹐老懷安慰。至於讀書﹐第時同Lucas返O黎U.K.﹐咪亞媽同個仔一齊讀law...仲好﹐多個人陪你溫書﹐hahahaa..。我好欣賞你有孝心﹐亦好佩服你O既毅力﹐你要加油加油呀﹗
[size=small]ShanShan
原來你同yatjeh一樣﹐平時返緊工就偷偷地上O黎﹐放假就係family day﹗我...等小霸王訓左覺﹐做掂哂屋企野﹐就會增取時間覆E貓同上綱﹐平時佢會攪攪陣﹐要我開cartoon website比佢睇﹐睇得好地地﹐又會走去turn off部機﹐比佢激死﹗﹗
我都希望春天快d到﹐唔駛再冬眠做大懶蟲﹐冬天真係肥左好多呀﹗
Paco仔同Nataile都係tubbies fans﹐咁我地齊齊做“少少低能”媽咪la.....hey hey!!

我佗小霸王時﹐點只重左22磅﹐點腰仲粗過你好多tim呀﹐係呢2年至瘦番咋﹗你奶奶又會未卜先知﹖不過﹐老人家d經驗聽左咪當有個知字law﹐最重要係你everything alright﹗咁你而家忙乜呀﹖又係女強人一族﹖做人父母係好偉大咖﹐想將所有最好﹐又係自己能力範圍做倒O既事﹐通通比哂小朋友﹗香港前景實在令人太冇信心﹐教育制度更加唔駛講。所以﹐你會發覺﹐呢度見O既香港人留學生一年比一年多﹐你O既諗法都係正確。唔好比佢讀b﹐同埋佢一齊返U.K.﹐到時約埋yatjeh & ShanShan﹐一齊出O黎去第二個埠玩﹗hooray!! :-P
都係O個句﹐用最美好﹐最漂亮心情﹐期待小寶寶來臨﹐takecare

等待驗證會員

其實我唔覺得我自己叻woh... 只係呃番啖飯仔食. 學亞媽話, 女人唔可以100%靠人地... 萬一無得靠咪餓死? 同埋係我個的U讀出來GE.. 最好咪就係的英文, (因為讀書時代, 的朋友仔大多數都係個邊人) 其他的知識唔會比香港畢業的強... 因為係個邊都係玩玩

子爵府

ardnas65,

噢!真係恭喜晒,一"塑"得男,sorry今日比較busy,聽日再同大家傾過! :-P

等待驗證會員

多謝晒... 我都無所謂要男定係女, 但係學我朋友話齋, 第一胎係男, 下胎咪無壓力咯! 我開始行的BB舖, 的囡囡衫係多的同靚好多... 男仔的款式非常有限!!! :-P

子爵府

ardnas65,

妳現在的心情如何呢?好快就見到baby啦,but before that you have to take a good care of yourself and take more REST as much as you can arh! 因為我BB出世後我都無乜休息o既時間,真係好tired o架!

係呢邊個會幫妳湊BB呀?

子爵府

littlepaco,

放心我一點都唔mind! 我爸爸的身体還可以吧!他今年已75歲(我係排最細的),他的cancer方面已control到,平常有睇中醫及食靈之丸來調理身体。不過我一家都真係幾信中醫治病,特別係cancer方面!

好多謝妳讚賞我有孝心喎!不過我認o架,我都覺得自己呢方面係最乖的!嘻....:-P (應該o既!)

我家姐會在年中跟我姐夫返UK定居(my brother-in-law is a BBC),其實我自己也希望仔仔將來也可以在外地接受教育,不過不是這10年的事!因為我地兩公婆都要take care our parents!!!

yatjeh
sorry,問左d唔應該問O既問題,i'm so sorry 請代我向世伯問候一句﹐咁佢而家身體好d嘛﹖兩面睇law..而家有個孫仔陪佢玩﹐個女又總算學成歸來﹐做父母見倒仔女咁生性﹐咁有佢地心﹐佢地會好開心﹐老懷安慰。至於讀書﹐第時同Lucas返O黎U.K.﹐咪亞媽同個仔一齊讀law...仲好﹐多個人陪你溫書﹐hahahaa..。我好欣賞你有孝心﹐亦好佩服你O既毅力﹐你要加油加油呀﹗

首頁
12345...34

尾頁

跳至