自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔要同大陸買電! 到時停電要個答覆等同入左黑洞!d大陸人又會同供水一樣,以為自己皇恩浩蕩比電香港先有繁榮!

東莞停電大混亂 港人憂聯網無保障

【本報訊】環境局屢次強調聯網電力供應穩定之際,由南網供電的東莞昨日卻發生大規模停電,涉及多個區域供電分局,港人李先生任職的公司在當地的LED燈膽廠房亦受牽連,生產線全面停頓。內地職員曾向電力公司投訴,對方未解釋停電原因,僅稱停電至晚上6時。李先生質疑內地供電不穩,而且資訊透明度低,若聯網出現停電,勢難追究。

廣東電網公司東莞供電局昨日在網頁發表公告,指仍有部份低壓台區尚未恢復供電,強調抓緊每分每秒搶修。

指難向內地電力公司追究
據網上營業廳停電訊息,今次涉事範圍甚廣,包括厚街、虎門、東城、鳳崗等多間供電分局,大批商業機構、工廠、學校、超級市場停電數小時。港人李先生指公司在東莞的LED燈膽廠房受拖累,「停緊電,貨又出唔到,好混亂」。李先生直言停電後,南網屬下廣東電網公司從未交代,令他對南方電網與香港聯網更反感,「香港出事嘅公開追究到,第時(聯網)大陸停電影響香港,大陸含糊其辭點算?有冇得追究?」

他指即使南網優先確保香港供電,但港人就要背負其他停電地區市民咒罵,令中港關係更惡劣。今次大停電並非今年首次,東莞4月亦曾發生大規模停電。

南方電網國際部主任龐驍剛接受亞視專訪,他拒絕評論聯網是否令供電安全倒退,強調深圳去年平均停電33分鐘,商業區就少於9分鐘。他拒絕估計若雙方聯網後停電時間。而聯網涉及造價數百億元基建投資,龐驍剛表明成本最終反映在港人的電費單上,電價由市場決定,除了計算發電、輸電的成本,「做企業的話,完全白做也不太可能」。他又否認為了電力供港,要增加燒煤加劇空氣污染,指可考慮多建核電站,或提早開發風能和太陽能。

珍珠宮

回覆:由南網供電東莞昨天大停電

大6自己成日停電,同佢買電第時好似大陸咁成日自己停電

珍珠宮

好媽媽勳章

深圳去年平均停電33分鐘, 這數字在香港根本不能接受!

侯爵府

都唔係咩新鮮事,我以前做嗰間公司大陸廠喺附近,成鬼曰停電無貨出,好多都係自置發電機頂住小小咋!

男爵府

引用:都唔係咩新鮮事,我以前做嗰間公司大陸廠喺

原帖由 fionakong2008 於 14-06-07 發表
都唔係咩新鮮事,我以前做嗰間公司大陸廠喺附近,成鬼曰停電無貨出,好多都係自置發電機頂住小小咋!

...
咪係,一到夏天就成日停電,我唔覺得有資格供電俾香港。
正苦一早要佢地兩間一齊供電俾全香港就無呢啲事啦。

禁止訪問

水晶宮

我公司同客響東莞都有廠房,成日停電架。

佢地要自備後備發電機,先可以正常運作生產線。

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咪係,自己攪得掂,點會走去用$買D劣質野﹗

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:大陸日日停電香港商界唔出聲醫院無電點算呀

原帖由 莊凌圍 於 14-06-07 發表
大陸日日停電

香港商界唔出聲
商界唔到最後都唔正面同政府講啦! 個無能王邊得架!睇佢個樣就知冇用啦!
你地講得啱,咁唔穩定,點可以同佢要貨架!

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

假如有來生....我唔希望係我的生命裡...再遇到你! 當時愛上你是我一生的錯

大宅

peaceaa1122 發表於 14-6-7 09:09
唔要同大陸買電! 到時停電要個答覆等同入左黑洞!d大陸人又會同供水一樣,以為自己皇恩浩蕩比電香港先有繁 ...

我強烈反對向大陸買電。自己嘢都搞唔@#¥定,高峰期日@#日停電。

叫個的港資/台資自備發電機.......有時個的醫院都停電,個的官員就

似吃著搖頭丸,X用 。

再說,又買水又買電,大陸以為自己@#@#貝貝,要挾港人,天#@大恩賜。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

真係唔明,點解要買電,都short ga個正苦!有少少常識的香港人,都唔會同大陸買電!水電都同大陸買,我只見到死路一條

翡翠宮

好媽媽勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至