跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:cath20 的帖子

呢類係支援學生

大宅

今日去註冊見到好多內地家長註冊和叩門,希望D小朋友可以和平相處,

唔會有中港矛盾.

別墅

同意mrs so 講法係家教問題, 呢間都多水上人家庭讀 .... 吾係話歧視, 但多的水上人家庭採用放羊式管教, 所以太和好多水上人街童

洋房

個人感覺這間學校 不是坊間講到一文不值 好差的學校. 小學沒有好同吾好的分別區分. 我個囡囡去年統一派到這所學校.當時就係俾坊間的傳言。人云亦云的負面言語。我都好抗拒入去面對呢間學校. 但是讀書的主角不是我。是我的孩子. 叩門又冇任何消息。只好不斷發掘呢間學校的長處。 最重要換上了一位新校長帶領下。學校風氣和教學有了很大的改變。每間學校都會有吾聽話和聽話的學生。只要師生和家長一齊用心教好小朋友。身教、家教. 相信每間小學都一樣。再沒有標籤的分別.

洋房

個人感覺這間學校 不是坊間講到一文不值 好差的學校. 小學沒有好同吾好的分別區分. 我個囡囡去年統一派到這所學校.當時就係俾坊間的傳言。人云亦云的負面言語。我都好抗拒入去面對呢間學校. 但是讀書的主角不是我。是我的孩子. 叩門又冇任何消息。只好不斷發掘呢間學校的長處。 最重要換上了一位新校長帶領下。學校風氣和教學有了很大的改變。每間學校都會有吾聽話和聽話的學生。只要師生和家長一齊用心教好小朋友。身教、家教. 相信每間小學都一樣。再沒有標籤的分別.

男爵府

新嘅校長有料咩?

洋房

回覆:黃福鑾學校好唔好?

新校長係寶湖前副校長,新一年小一英文亦已轉用另一輯較深的書。

民房

回覆 letter_li 的帖子

我原本個細仔都諗住唔跟阿哥入黃福鑾讀,後來近兩年學校換左校長,積極左好多,派位成績聽講好過官小,今年K3都系報番佢,希望佢越做越好啦!

民房

回覆 hkrayyip 的帖子

講得好!我大仔讀五年級,話學校嚟兩年請左差唔多10個老師,佢地幾好,比以前D老師有愛心好多

mrs.so  還是黃福鑾?  發表於 14-9-18 11:16
mrs.so  其實你大仔讀大官小還   發表於 14-9-18 11:16

大宅

回覆:黃福鑾學校好唔好

公爵府

回覆 Macusmother 的帖子

陳校長到任黃福鑾兩年已請10個老師, 即係舊有老師離巢, 在津校是有規管機制老師數目, 能夠在任黃福鑾多年既老師因陳校長上任已離任, 我會去想一朝天子一朝臣, 未必係以前既老師唔好, 只係校長與舊有老師磨合唔到, 相中好多因素, 更甚是至今團隊仍未穩定

民房

回覆 mrs.so 的帖子

MRS. SO 你好有見地,不過好似是因為學校擴班,所以請多了老師。

公爵府

回覆:Macusmother 的帖子

2013年黃福鑾小一派入七班小一,新聞亦有講,但同樣小六只有兩班,加多減少下需要聘請這樣多老師。

公爵府

回覆:黃福鑾學校好唔好

2012-2014兩班小六

公爵府

回覆:Macusmother 的帖子

有圖顯示派位成績,的確首三志願達93+以上算係咁

其他小學以阮廣為例首志願以達80%+以上

伯爵府

mrs.so 發表於 14-9-18 14:15
回覆 Macusmother 的帖子

陳校長到任黃福鑾兩年已請10個老師, 即係舊有老師離巢, 在津校是有規管機制老師 ...
陳校長係今年九月先到任架

公爵府

回覆:Bellemami 的帖子

我當然知道陳校長2013/9上任,如果爬文亦有顯示小一派位前已經有人放風,陳校長係舊校離任已有暗湧,每個校長退任或上任不會短時間內發生,要經過大審多關。

我兩年既意思係2013-2014兩個學期年頭,在校既老師早預料到校長退休那個接任,何況陳校長由大校過檔,大埔教育界來來去去十數間,老師之間也角力及辦公室政治。

首頁

尾頁

跳至