嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企人話仔仔食日本雪印唔長肉 ,叫我同佢轉奶粉,請問各位意見? thx!

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我又唔覺喎!卡樂B一出世就食,出世時係細碼,但好快追番,到宜家兩歲都keep住中碼!當然雪印係唔會食到BB肥do do,係自然增長果隻,如果BB要肥D,可考慮食明治囉!其實只要BB食得OK,健康成長,食邊隻奶粉都唔係問題!同埋你BB幾大呀?BB開始識行識走,活動量大咗,你就會覺得佢瘦咗,再加上BB頭一年嘅生長速度最快,之後就會慢下來呀!唔駛咁擔心嘅,健康咪得囉!

別墅

YES YES YES

別墅

我bb都係食雪印,又係好瘦,所以打算轉大仔奶既時候轉食森永

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個bb都係食雪印.轉埋大仔仲瘦...唉...睇到都心傷.....

男爵府

其實bb唔一定要肥先叫做好,最緊要佢地精靈活潑咁先叫健康。所以食乜奶粉都唔緊要ga

別墅

雖然肥唔一定係好,但我諗過瘦都唔係一件好事

侯爵府

吓...點為之唔長肉呀?? 我個女都係食日本雪印, 直至我返工交佢比阿姨湊, 擔心唔識開日本奶粉所以買左香港雪印, 但阿女返屋企就會食返日本雪印, 4個月返健康院打針時已經去到18磅, 姑娘話將近超標......

侯爵府

係 lor, what do u mean by 唔長肉??? 我ah 仔食香港雪印, 佢唔係肥 ton ton (幾 fit tim gar) but 就 好鬼重手. 咁講真, 又真係冇見到有肥 ton ton 嘅日本人wor.

原文章由 Ah_Mi 於 07-11-5 09:10 發表
吓...點為之唔長肉呀?? 我個女都係食日本雪印, 直至我返工交佢比阿姨湊, 擔心唔識開日本奶粉所以買左香港雪印, 但阿女返屋企就會食返日本雪印, 4個月返健康院打針時已經去到18磅, 姑娘話將近超標...... ...

民房

BB唔一定肥嘟嘟先為之健康,只要不容易染病,發育跟得上一般進度,精神、活潑就可以了。

另外,BB的肌肉是否結實也很重要,肉不一定要多和大舊,但一定要結實;肌肉不結實的BB一般容易病,就無咁健康,令人擔心地D。

大宅

我仲諗住囝囝同返hk既時候食雪印架啵!
食完唔長肉?唔係咁恐怖呀 ?
我覺得bb健健康康就ok架喇,
唔一定要食到肥騰騰先係好既 !

子爵府

我都覺日本雪印唔太長肉.
我大仔當時又係飲雪印但唔多長肉,
到 6 個大左右轉左明治細仔,
9 個月再轉明治大仔, 長肉好多, 夠 quota 比佢 1-2 歲階段用.

但細仔呢~ 轉過幾次明治細仔都唔成功 (爛便便).
一直飲雪治, 由出世中碼變到而家中碼偏細.
諗住遲下轉明治大仔再試過 (而家大個左, 腸胃可能好左)
如果真係唔得, 可能試返 A+ / S26.

[ 本文章最後由 yau_grace 於 07-11-5 15:01 編輯 ]

複式洋房

我兩個女都是食日本雪印,但好多肉呀!比我朋友的仔女胖好多!好ok喎!真的是肥肥白白

大宅

我個女都係食日本雪印,又無唔長肉,D人個個都話她得面仔好勁,其實她都係中碼BB,我個女手、面同腳都勁,但個身就無肚腩0既,其實都係0個句啦,健健康康無0羊病痛0米OK囉,你不如問問毉生你個BB有無唔長肉先轉啦,BB唔同我0地大人唔知轉奶粉會唔會敏感。

民房

回覆 #1 babymo 的文章

食雪印? 我未試過喎

[ 本文章最後由 mack_mama 於 07-11-5 17:01 編輯 ]

大宅

我亞仔由出世到而家2.5個月,越食越差d便便越疴越稀,為有轉a+,之後好d,不過都係林林地架!

珍珠宮

畀面勳章

我個囡同你個仔一樣吃極都唔肥,可是別吃森永細仔,我覺得吃日本奶奶係唔會肥,只要健康無所謂啦:mrgreen:

原文章由 babymo 於 07-11-3 23:54 發表
屋企人話仔仔食日本雪印唔長肉 ,叫我同佢轉奶粉,請問各位意見? thx!

珍珠宮

畀面勳章

我個囡同你個仔一樣吃極都唔肥,分別我個囡飲森永,我想飲日本奶粉唔會肥,無所謂啦只要健康肥唔肥都唔緊要:mrgreen:

原文章由 babymo 於 07-11-3 23:54 發表

複式洋房

我女兒食BEAN STALK 由9個月開始食,唔係肥,係細B,但我FEEL HEALTHY IS OK.

複式洋房

多謝各位mami意見,我仔仔16月大現在約22kg,妳哋話ok嗎?

首頁

尾頁

跳至