嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

22kg 係咪22磅呀

其實你bb出世嗰陣幾重, 我囝囝出世8磅3, 18個月嗰陣好似係26磅左右 :mrgreen:

多謝各位mami意見,我仔仔16月大現在約22kg,妳哋話ok嗎?

複式洋房

回覆 #20 babymo 的文章

我都覺得飲日本奶粉唔會太肥,除了明治(因我曾compare with 雪印,森永)both of therm 係植物油,我仔仔由細到now 係飲森永,到現在只有23lbs,但他就快2歲了,我見他吃得好,呵得好,瞓得好,亦很精靈 便不轉了
Jason 9/12/2005 QEH 出世JASON SHOW ON LINK1

複式洋房

仔仔出生3.44kg,張大頭相是近照

伯爵府

咁食雪印, 係米真係會皮膚好d? 我個女食緊和光堂, 99 and 老爺成都日都話食飽人:tongue: ... 因為皮膚, 我想同佢食雪印.. .吾知好吾好

侯爵府

原文章由 babymo 於 07-11-5 23:36 發表
見佢個樣都OK呀...唔係太差就唔好轉啦......

侯爵府

原文章由 Little_cy 於 07-11-5 23:53 發表
咁食雪印, 係米真係會皮膚好d? 我個女食緊和光堂, 99 and 老爺成都日都話食飽人:tongue: ... 因為皮膚, 我想同佢食雪印.. .吾知好吾好
唔知關唔關奶粉事......但我個女就真係好白......佢4個月返健康院打針時連D姑娘都話佢好白

男爵府

醒目開學勳章

我個B又係食日本雪印,雖然唔係幾長肉,但係好活潑,一日爬到黑,啲便便又ok,我覺得幾我呀

別墅

我囡囡都係食雪印,但之前冇食就是細粒d,之前全人奶,宜家一歲兩個月,一日飲兩餐奶,其他食粥飯之類,但都係不見肥,我就覺得ok,肥得滯抱好易攰呀.
我的小姨甥仔,好可愛呀

別墅

原文章由 pandacat_bb 於 07-11-5 23:08 發表
22kg 係咪22磅呀

22kg係46磅呀,有冇咁誇呀,冇可能掛,
我的小姨甥仔,好可愛呀

複式洋房

我個B都喺食日本雪印, 都喺唔長肉, 好奀, 見到你哋咁講, 我都要諗諗轉唔轉其他奶粉比佢試試.

複式洋房

其實, 我覺得都要睇下個BB本身吸唔吸收, 我阿B出世食森永, 後來, 轉咗食日本雪印, 一路以來, 都係超大碼。 但亞哥哥食任何牌子,都係超瘦型,所以,都不可一概而論。

複式洋房

回覆 #6 傻Y頭 的文章

我個小朋友細細個時巳經吃呢個牌子,又唔覺佢好瘦或好肥,但D肉好實。

大宅

babymo

張相見到你個仔塊面仔手仔都有肉呀,都肥嘟嘟呀,22lbs16個月差唔多啦,依0家over1嵗會活動多0左,長肉機會少0左,最緊要健康就得,太肥要減你仲煩。

大宅

原文章由 <i>bb女女</i> 於 07-11-5 18:45 發表
我個囡同你個仔一樣吃極都唔肥,可是別吃森永細仔,我覺得吃日本奶奶係唔會肥,只要健康無所謂啦

係呀!我都覺得日本奶粉唔長肉!
我B出世時,身高體重都加大碼,6個月開始轉日本雪印細仔,到9個月大轉飲和光堂大仔,體重只得番中碼,身高就keep住加大碼。再轉香港奶粉後都無改善!仲成日吾肯飲奶添!

唉∼!依家變左瘦猛猛奇兵!:-( :-(

洋房

都唔係唔長肉呀

我個bb都係由一出世都係食日本雪印, 佢個size 都算適中啦, 唔係好肥又唔係好瘦, d肉都好實淨, 不過唔係好高, 就黎23個月都係得83cm, 24磅, 但係佢依家一日淨食早晚兩餐奶, 好大既活動量, 所以唔肥係正常, 不過我覺得佢聰明過好多小朋友, 因為佢好多野都識, 連英文都可以一句sentence 講出黎, 同外國溝通都無問題!:lol: :lol:
:-D  :-)  :roll:  ;-)

別墅

我個女20個月得22lbs jar, 真係日本奶粉食唔肥人ga bor, 我應該同佢轉local or 明治好呢
[img align=right]C:\Documents and Settings\karen\My Documents\My Pictures[/img]

男爵府

ok喎, 都唔係瘦, 都有啲肉呀, 望落仲肥過我細囝
其實磅數都唔代表一切, 如果你囝囝單骨, 應該會輕啲, 好似我我細囝依家23個月, 31磅, 但睇落真係唔肥, 可能係骨重

比我細囝啲相你睇下啦 :mrgreen:

上個月我細囝個樣

16個月個樣 (同你囝囝比, 好似仲瘦啲, 嗰陣食緊森永)

原文章由 babymo 於 07-11-5 23:36 發表

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔出世 3.95kgs (8.5lbs左右)
4個半月前試過食 s26及 a+, 4個半月 7.58kgs(16.5lbs左右), 不過一直都出濕疹關係
4個半月至9個月食香港雪印, 9個月8.63kgs(19lbs)
9個月開始轉食日本森永大仔, 1歲就 10.25kgs(22.5lbs)
23個大轉食和光堂大仔, 到25個月大, 13.5kgs (29.5lbs), 高92.5cm, 開始左返 nursery, 病多左, 都 keep 到有 29.5lbs, 都叫 okay 啦!!!

但係我仔仔真係好活躍, 無時停, 成日走來走去

so far 都算叫中大碼 bb, 重得最唔好係食香港雪印果時, 4個半月, 只係得 1kgs, 仲要係1歲前 bb, 應該重得比較好既.

老實講, bb 1歲後, 奶粉都唔係太重要了, 最重要是在固體食物入面加多些營養食物就會重好 d

肥既 bb 唔等於健康呀!! 只要健健康康, 體重唔重唔輕就好了

食香港奶粉唔係唔好... 不過就比較甜, bb 就會多些痰

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-11-6 21:45 編輯 ]

複式洋房

多謝各位mami意見,現在放心D thx

伯爵府

我阿b食和光堂, so far ok, 不過好多痰, 吾知關吾關事呢

首頁

尾頁

跳至