跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實兩個都係食嗰方面超麻煩!
講哥哥先
佢E +自己食飯本來係好事,
但佢唔肯着圍,格硬同佢着佢就大喊C 都要除左先食!
攪到成身都係........唉
佢一路都同我哋同枱食飯,自己嗰D又唔食係咁E 個果個!
食碟果D ,其實比佢嘅係一樣!

到阿妹.....頭都大埋!
出世飲3小時(3OZ)飲成粒鐘,
到飲得好dd半個鐘同佢加到飲4小時(4OZ),
唸住我舒服D点知就餐餐嘔又難掃風,咁轉返飲3OZ!
到差唔多兩個月飲到4OZ,飲左兩日開始飲完1OZ就唔肯飲,
到E +簡直見到個奶鐏就發皮氣!都唔知点算.........
為獨是瞓左就肯食,但又要自已係床到先肯瞓,一抱即醒又餵唔到!(E +都兩個月啦一日先飲得18-21OZ到)好似唔識肚餓咁,
我試過夜晚唸住餓下佢10pm飲完3oz,佢可以瞓到8am仲要我
整醒佢食!

我真係想

[ 本文章最後由 TSZYUI 於 07-11-4 23:25 編輯 ]

別墅

Hi TSZYUI,

My daughter was the same as your daughter when she was a baby...now she is still having feeding problem...never feed herself..never feel hungry...

i know it is even harder for you when you have two...

she is now 21months but only at 21 pounds...

one thing i want to say is, they will be fine...we just need to be patient.

add oil! add oil!

Kaman.

男爵府

我個仔都係咁, 佢地而家有自己既脾氣.
不過, 我都無比圍裙佢兩,三個月 , 呢排又肯帶.
不過, 都係天一半地一半. 所以盡量佢食先, 到我地食又埋呢一齊食D.
其實我都怕BB出世後, 佢又唔知攪d咩新花款. 不過, 努力捱過呢段時間就會好好多.

原文章由 TSZYUI 於 07-11-4 23:22 發表
講哥哥先
食 ...

大宅

HI, 我又想分享下, 不過我既問題只係QQ越來越難攪, 一唔高興就Lur地, 抱住佢都要返身,典到用頭落地果隻 有次差d抱唔住, 嚇c我 , 又成日扭計. 我已經比晒d時間佢, 早餐同佢落街食2個鍾, 有時去埋jumping gym, 下午有時間就帶去club house玩, 反而kk冇乜點理, 不過kk真係好乖, 食飽玩一陣, 妳叫佢kk, 佢會笑一餐, 妳錫住佢面仔就好快 , 真係好好湊

原文章由 TSZYUI 於 07-11-4 23:22 發表
講哥哥先
食 ...

子爵府

圍裙???我用成件衫個d架...你地係咪同個d呀?瑤瑤都係唔肯著圍裙架(好似口水肩個d款),不過成件衫咁佢又肯著wor,試下la.....
我都係安排瑤瑤食一碗佢自己d飯先,到我地食飯時佢先再坐埋黎同我地一齊再食d...佢咁樣食都算幾ok架!

大宅

講開圍裙, 最近買左個膠兜口水肩, 好好用, 當然都會天一半地一半, 不過地果半就落左膠兜, 起碼件衫冇咁Dirty.

原文章由 pinkyhsy 於 07-11-6 00:11 發表
圍裙???我用成件衫個d架...你地係咪同個d呀?瑤瑤都係唔肯著圍裙架(好似口水肩個d款),不過成件衫咁佢又肯著wor,試下la.....
我都係安排瑤瑤食一碗佢自己d飯先,到我地食飯時佢先再坐埋黎同我地一齊再食d...佢咁樣食都 ...

男爵府

原文章由 pinkyhsy 於 07-11-6 12:11 AM 發表
我都係安排瑤瑤食一碗佢自己d飯先,到我地食飯時佢先再坐埋黎同我地一齊再食d...佢咁樣食都 ...

其實我揾成件衫個d揾左好耐唔知係邊到買到!
你嗰d係邊到買架?:)

男爵府

原文章由 車莉 於 07-11-5 10:47 PM 發表
HI, 我又想分享下, 不過我既問題只係QQ越來越難攪, 一唔高興就Lur地, 抱住佢都要返身,典到用頭落地果隻 有次差d抱唔住, 嚇c我 , 又成日扭計. 我已經比晒d時間佢, 早餐同佢落街食2個鍾, 有時去埋jumping g ...

我個仔又唔難攪不過阿妹食奶用好多時間,有時佢悶要我同佢玩
咁又未攪掂,好多時咁發皮氣!
阿妹其實都ok,唔鐘意人抱鐘意起床到郁黎郁去,攰就自己 !仲一見人就笑!係食奶就....

大宅

成件衫個d圍裙~fathercare, 吉吉島, 連花,好多都有得賣架播。
我最鐘意係個件,全綿針織既橡根長袖,個身係全綿面+膠底,好舒服。

洋房

原文章由 車莉 於 07-11-6 00:20 發表
講開圍裙, 最近買左個膠兜口水肩, 好好用, 當然都會天一半地一半, 不過地果半就落左膠兜, 起碼件衫冇咁Dirty.

唔用圍裙都冇所謂啦, 我同自己講, 橫點都污濁啦, 如果bb真係唔肯用就算., 弄污濁都係洗就ok啦., 係屋企就由佢啦, 最重要係佢肯自己拿來食. 而且相信只是一個過渡期之麻....
[url=][/url]

男爵府

原文章由 zzerong626 於 07-11-6 10:30 AM 發表
成件衫個d圍裙~fathercare, 吉吉島, 連花,好多都有得賣架播。
我最鐘意係個件,全綿針織既橡根長袖,個身係全綿面+膠底,好舒服。

thx,等我去 cc 先!

男爵府

原文章由 袓兒 於 07-11-6 04:36 PM 發表

唔用圍裙都冇所謂啦, 我同自己講, 橫點都污濁啦, 如果bb真係唔肯用就算., 弄污濁都係洗就ok啦., 係屋企就由佢啦, 最重要係佢肯自己拿來食. 而且相信只是一個過渡期之麻.... ...

咁又係其實佢都有進步,起碼e +冇落手!

子爵府

原文章由 TSZYUI 於 07-11-6 01:53 發表

其實我揾成件衫個d揾左好耐唔知係邊到買到!
你嗰d係邊到買架?:)

j-shopper,mother care都有

大宅

成件衫有埋長袖d圍裙衫仔, 我在花園街都買左成6,7件。平平地嘛!

大宅

各位mami,加油ar. bb 話咁快便大,到時你哋便沒有咁辛苦ga la:-P

大宅

好媽媽勳章

我個女22個月大,食野都好煩......
比佢自己食,食得幾口就抱住個碗比返我,
不過我都預左,為有餵佢食,
但好多時食食下又叫你要玩具.....要睇書....要pen畫畫.....煩死
每餐都要食成1個多小時,食又吾食得多.......:-( (2/3碗大人飯碗)
又吾長肉(23磅重)好在身體健康.....................

一日食2餐奶(每次5oz)我本身餵左人奶15個月,17個月的時候肯食奶粉,諗住可以吸收多D營養啦,
點知次次食奶都要我拿住個杯餵佢,吾肯自己拿住食,食得又慢,要成半個小時先食完.......
唉.............有時都覺得好累.....................:cry:

吾知其他BB係咪咁呢?

別墅

hi, tszyui, kamanip,

heheh, same as my daughter, 要瞓住先食 start from 2 months old until 7 months old and now always 食嘢點到即止, so still only 21 pounds now...

我都好明白你心情. 比d心機啦, 最緊要健康.

原文章由 kamanip 於 07-11-5 15:34 發表
Hi TSZYUI,

My daughter was the same as your daughter when she was a baby...now she is still having feeding problem...never feed herself..never feel hungry...

i know it is even harder for you wh ...

別墅

thanks! doriswong...add oil

別墅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-7 00:23 發表

咁又係其實佢都有進步,起碼e +冇落手!

TSZYUI,

如果妹妹夜間一訓天光, 你不如幫佢介埋夜奶啦. 我仔仔都係一夠2個月就試試同佢介(因我要返工), 點知2次攪掂, 第一晚12:00 飲完訓到5am 至醒, 第2日早少少11pm飲到6am (中間無起過身), 之後就再早少少10~10:30pm 比佢飲到現在佢慣了10~10:30 問我要奶奶, 飲完就訓.

男爵府

原文章由 fannybb 於 07-11-22 03:40 PM 發表

TSZYUI,

如果妹妹夜間一訓天光, 你不如幫佢介埋夜奶啦. 我仔仔都係一夠2個月就試試同佢介(因我要返工), 點知2次攪掂, 第一晚12:00 飲完訓到5am 至醒, 第2日早少少11pm飲到6am (中間無起過身), 之後就再早少少10~10 ...

其實妹妹兩星期大己經戒左,只不過e +佢唔肯食奶要 左先食,我每日堅持只少20oz所以d 時間遲哂,所以最尾餐奶成点幾
兩点先食,攪攪下3点先瞓,跟住7:30am哥哥就起身啦!

首頁

尾頁

跳至