親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Dear all :

下星期係結婚週年 , 同隻佬商量後 , 決定去上海玩3日2夜 , 但因為未去過 , 又唔知道邊間酒店好 , 想方便 , 酒店靚少少 , 價錢約每人2~3000 蚊倒連機票 . 有冇爸爸媽媽有好介紹 , 呢2日要book 位喇 ! 請大家幫幫手 ! 十二萬個唔該 ~~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

子爵府

up !!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

伯爵府

我去年Christmas一家三口都去了上海一趟, 住坐落於南京路上的Le Royal Meridine Hotel (上海世茂皇家艾美酒店), 五星級, 去年底才開業, 房間又大又正! 位置超方便, 一落街便是最旺的南京路上, 幾夜都咁熱鬧!

另, 我因出差, 以前都住過浦東那邊, 不過就唔係遊客杯茶了...我上個月也出差住了浦東的五星級東錦江索菲特大酒店 Sofitel Jin Jiang Oriental Pudong酒店, 都唔及Le Royal咁靚, 到了晚上, 還是要坐的士去番南京路食飯同行街, 所以, 住邊間都好, 一定要係南京路上面...

我去年訂package, Le Royal Meridine 剛開業做緊promotion, 都係800幾蚊一晚, e家可能有機會貴好多lu...

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-5 20:36 發表
up !!

[ 本文章最後由 cheapbombom 於 07-11-5 21:14 編輯 ]

伯爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-5 21:09 發表
我去年Christmas一家三口都去了上海一趟, 住坐落於南京路上的Le Royal Meridine Hotel (上海世茂皇家艾美酒店), 五星級, 去年底才開業, 房間又大又正! 位置超方便, 一落街便是最旺的南京路上, 幾夜都咁熱鬧!

另, 我 ...

Hi cheapbombom,
我都係呢個x'mas去上海ar 請問妳上年去時天氣如何?
Le Royal Meridine Hotel 而家好貴,1晚都要過千(因為我要book 2間房),妳去過咁多次,有冇邊間平d又方便的酒店可推介?
係上海係咪多數時間搭taxi?多過搭地鐵?我就煩緊:應該簡近地鐵站的酒店or近南京路的酒店?-(
Thanks

複式洋房

家熹媽咪:
上海外灘好靚,可以選擇住外灘中心威斯汀,步行去南京路及福州路都好近有很多野食,東航有package, 帶唔帶家熹去呀?

伯爵府

小BMom,

我記得舊年Christmas去上海, 天氣比想像中無咁凍, 日頭有10度左右(平均), 夜晚幾似係4-7度, 所以, 早上的裝束, 跟中午的, 甚至夜晚的也不一樣...我試過一整天去了周莊, 早上出發時ok, 中午鬼咁熱, ling住晒di大褸頸巾手套, 到左夜晚, 又全部著番晒上身..

記住室內多處都有暖氣, 所以內邊要薄, 千其唔好穿樽領, 我去年領野啦, 在室內熱到我死死下..你知嗎, 係酒店會見到人穿住T-shirt吃早餐, 所以, 室內有成20度, 係出去先至要添衣...謹記, 厚的薄的都要帶, 就萬無一失啦!

我唔係去上海好多次唧, 合共6次左右啦, 以前出差也住過王寶和, 也是超方便, 不過比起Le Meridien, 當然舊好多lu... 其實南京路上的酒店, 多香港人住的都有好幾間, 例如古象, Sofitel, 不過, 以我睇, 當然係首選Royal Le Meridien啦...

不如等其他fans介紹比你啦!

原文章由 小BMom 於 07-11-6 09:54 發表

Hi cheapbombom,
Le Royal Meridine Hotel 而家好貴,1晚都要過千(因為我要book 2間房),妳去過咁多次,有冇邊間平d又方便的酒店可推介?
係上海係咪多數時間搭ta ...

伯爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-6 10:57 發表
小BMom,

我記得舊年Christmas去上海, 天氣比想像中無咁凍, 日頭有10度左右(平均), 夜晚幾似係4-7度, 所以, 早上的裝束, 跟中午的, 甚至夜晚的也不一樣...我試過一整天去了周莊, 早上出發時ok, 中午鬼咁熱, ling住晒 ...

thanks.
我check左幾間,5知妳又點睇呢?
1)上海廣場長城假日(近上海火車站)
2)富豪環球東亞(近衡山路站)
3)國際飯店(近人民公園)
4)王寶和(近南京路)
5)古象(近南京路)
6)花園酒店(近陝西南路站)

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

All the 5-star hotels will be cheap during Christmas holiday. The non-Chinese will return home during Christmas holiday.

Last year, I paid $2260 + tax for 3 nights in Ritz Carlton with breakfast (@$298) and air tickets (MU).

原文章由 小BMom 於 07-11-6 09:54 發表
係上海係咪多數時間搭ta ...

伯爵府

小BMom,

學JChan話頭, 五星酒店都唔係好貴咋, 總之package price 一定唔過3千...你的選擇中, 都係個句, 只有4及5係南京路段, 其他唔好考慮啦...

你係咪第一次去上海? 去幾天? 如果時間唔多, 又係第一次, 咁一於住最旺個區啦, 慳番di時間同的士錢...我個人喜歡住熱鬧的地方, 尤其是你係Christmas去, 去年我成12點落街同老公搵野食, 成條南京路好鬼熱鬧, 燈火通明, 如果你住其他地段, 可能水靜河非, 少了很多假日氣氛...

南京路行去外灘, 只需20-25分鐘, 慢慢行, 沿途大把野睇...坐的士去城皇廟, 也不遠...你考慮下啦!

原文章由 小BMom 於 07-11-6 11:24 發表

thanks.
我check左幾間,5知妳又點睇呢?
1)上海廣場長城假日(近上海火車站)
2)富豪環球東亞(近衡山路站)
3)國際飯店(近人民公園)
4)王寶和(近南京路)
5)古象(近南京路)
6)花園酒店(近陝西南路站)
...

伯爵府

thanks cheapbombom & JChan

因我係用mileage換機票,所以只book hotel.
暫定5日,探親+旅遊
咁好啦,1於聽妳地建議,target南京路酒店啦

男爵府

寶,

住邊間酒店我就幫你唔到, 因上次去都是跟團...

不過係到預祝你結婚週年快樂!!

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-5 13:34 發表
Dear all :

下星期係結婚週年 , 同隻佬商量後 , 決定去上海玩3日2夜 , 但因為未去過 , 又唔知道邊間酒店好 , 想方便 , 酒店靚少少 , 價錢約每人2~3000 蚊倒連機票 . 有冇爸爸媽媽有好介紹 , 呢2日要book 位喇 ! 請 ...

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-5 21:09 發表

另, 我 ...

cheapbombom :

唔該晒你呀 ! 我上酒店網睇過 , 真係幾正 , 我問返我個熟經紀 , 佢都話好方便 , 但價錢都唔平呀 ! 我去2日3夜 , 坐港港 成3900蚊一個人 , 佢話我星期2/3/4 出發貴成650蚊一晚呀 !

但如冇意外 , 都可能會揀艾美 ! 真係唔該晒你呀 !

子爵府

原文章由 CY.Carol 於 07-11-6 09:56 發表
家熹媽咪:
上海外灘好靚,可以選擇住外灘中心威斯汀,步行去南京路及福州路都好近有很多野食,東航有package, 帶唔帶家熹去呀?

Carol :

係呀 ! 我地第一次去上海 , 睇相見倒2係好正 , 本來諗住咁既價錢 , 不如去泰國好過 , 我諗住半島都重得呀 ! 加上又可以去shopping 哈哈 ~ 但因為未去過上海呀 ! 所以貴d都去一次 ! 今次冇家熹份呀 ! 哈 ~ 好狗 ! ---> 呀我地 !!!

因為下個月每帶佢去台灣 , 2月又去韓國 , 2月果陣要請成5日假 , 所以今次唔想同佢請假呀 !

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-6 10:57 發表
小BMom,

我記得舊年Christmas去上海, 天氣比想像中無咁凍, 日頭有10度左右(平均), 夜晚幾似係4-7度, 所以, 早上的裝束, 跟中午的, 甚至夜晚的也不一樣...我試過一整天去了周莊, 早上出發時ok, 中午鬼咁熱, ling住晒 ...

cheapbombom :

多謝你咁有用既資料呀 ! 古象我經紀都有介招比我 , 但我上佢地個網睇 , d房黑媽媽 , 我唔係好鐘意呀 ! 我冇潔癖 , 但去旅行好驚住d 光線唔充足既酒店 .. 另外本想再豪d住四季 , 但加埋晒所有野成5千大元 ! woo ... 今次豪唔起住 , 哈 ~ 下次希望可以啦 !

子爵府

原文章由 830mama 於 07-11-6 15:48 發表
寶,

住邊間酒店我就幫你唔到, 因上次去都是跟團...

不過係到預祝你結婚週年快樂!!

Kitty :

哈哈哈 ~~~ 多謝你呀 ! 今年本來都係想喺hk過架 ! 但又好似冇咩特別咁 , 希望今次會玩得開心 , 住得放心 , 又食得秤心啦 !

複式洋房

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-6 18:34 發表

Carol :

係呀 ! 我地第一次去上海 , 睇相見倒2係好正 , 本來諗住咁既價錢 , 不如去泰國好過 , 我諗住半島都重得呀 ! 加上又可以去shopping 哈哈 ~ 但因為未去過上海呀 ! 所以貴d都去一次 ! 今次冇家熹份呀 ...

家熹媽咪:
點解沒有家熹呀?上海科技館有很多嘢for 小朋友的,我個囡可以玩了半天只玩了一層,還有二樓沒有去!
預祝你結婚週年快樂!!

子爵府

原文章由 CY.Carol 於 07-11-7 00:18 發表

家熹媽咪:
點解沒有家熹呀?上海科技館有很多嘢for 小朋友的,我個囡可以玩了半天只玩了一層,還有二樓沒有去!
預祝你結婚週年快樂!!

Carol :

係呀 ! 本來我地都有諗過帶埋佢去 , 但佢Daddy 星期五/六/日唔行得開 , 就只好揀平日 , 但平日家熹要返學 , 變咗要幫佢請假呀 ! 我地又唔係太想 ~ 加上今次去得短時間 , 所以就有佢啦 ~ 下次再同佢去都一樣啦 ~

男爵府

haha.....你諗住2月幫kris請5days, 我就會幫darren請3days, 仲要係先返2day, wed先開始請..
到時是否就咁打tel到學校講低就得

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-6 18:34 發表

Carol :

係呀 ! 我地第一次去上海 , 睇相見倒2係好正 , 本來諗住咁既價錢 , 不如去泰國好過 , 我諗住半島都重得呀 ! 加上又可以去shopping 哈哈 ~ 但因為未去過上海呀 ! 所以貴d都去一次 ! 今次冇家熹份呀 ...

男爵府

題外話, 原來我都是next week 結婚週年呀, 仲要係12號, 真是唔講起都唔記得

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-6 18:48 發表

Kitty :

哈哈哈 ~~~ 多謝你呀 ! 今年本來都係想喺hk過架 ! 但又好似冇咩特別咁 , 希望今次會玩得開心 , 住得放心 , 又食得秤心啦 !

子爵府

原文章由 830mama 於 07-11-7 16:40 發表
haha.....你諗住2月幫kris請5days, 我就會幫darren請3days, 仲要係先返2day, wed先開始請..
到時是否就咁打tel到學校講低就得

Kitty :

我諗我會假期最後一日先寫手冊同Miss Tong 講 , 我怕太早講 , 一陣朱家B 唱到通街都知我地請假去旅行 ! 哈哈 ~ 雖然而家都有可能會比人知 , 但都係到時再算LU !

首頁

尾頁

跳至