跳至

首頁

尾頁

大宅

我呀B係8月15日出世的,近排成日笑又咿咿咕咕,好似學講嘢咁,
想問吓媽咪知唔知BB幾時會開始學講嘢呢?thx...

大宅

我o個個勁嘈!要人地睇住佢同佢傾計,佢就o咀之後就ee呀呀甘講野!佢好煩ga!個個都話佢一定同我一樣....無時停同好煩>.<
原文章由 tunggghk 於 07-11-6 01:48 發表
我呀B係8月15日出世的,近排成日笑又咿咿咕咕,好似學講嘢咁,

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

軒仔上個月中已經要人同佢傾計啦~如果吾彩佢就會丫丫叫,勁大聲.依家識講~wei~an姑~bu~勁聊爸b傾計,果然係兩仔爺!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

原文章由 tunggghk 於 07-11-6 01:48 發表

我仔早你bb一日出世,都係咁,ee哦哦,un咕咕之類.只要有人同佢傾偈,就可以自己訓bb床,一身鬆晒.

大宅

原文章由 梓軒媽咪 於 07-11-6 07:06 發表
軒仔上個月中已經要人同佢傾計啦~如果吾彩佢就會丫丫叫,勁大聲.依家識講~wei~an姑~bu~勁聊爸b傾計,果然係兩仔爺!

him him都係上個月頭開始係到ee呀呀咁,而家講"鶯咕咕",又八掛出街就係咁望住人地,要人地同佢傾計,人地唔彩佢就好大聲咁叫,真係好煩,連街d人都笑佢

大宅

我囡囡近排都係甘成日笑仲要成日要人同佢傾計, 佢仲成日講"Un 估", 好得意.就算我返工幾甘辛苦放工一見到佢就精神晒

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔又係咁呀, 成日睇住個電視EE呀呀咁係咁講

原文章由 vicky_cheun 於 07-11-6 13:30 發表
我個仔都係成日都要人同佢傾計,「阿嗚」同「嗯咕」咁叫,最抵死有時睇電視以為人地同佢傾計,ee阿阿咁叫。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

BB幾時學講野

by 4 months:make cooing noises and enjoy making more and more different noises

by 6 months: Make repetitive noises.

by 12 months: respond to their own name, say something like "mama" and "dada" to parents.

by 18 months: can say between 6 and 20 recognisable words, but understand many more. They also start to use language in play.

大宅

kaka~我個女仲有2日就4個月大la!佢今日叫左我幾次媽~有一次仲係佢岩岩起身叫我一聲媽~sweet死我呀!

大宅

我個囡都係ee哦哦咁, 但係要佢心情好先會同你傾, 好有性格

複式洋房

我bb都係成日搵人同佢傾計, 又成日笑, 攪到婆婆同麻麻鬼咁開心, 成日掛住佢

男爵府

原文章由 小靜~ 於 07-11-7 17:28 發表
kaka~我個女仲有2日就4個月大la!佢今日叫左我幾次媽~有一次仲係佢岩岩起身叫我一聲媽~sweet死我呀!

你囡囡咁快識叫媽啦?
真係好啊!我囡囡就快3個半月啦!好期待我個女快d叫聲"媽媽"

大宅

我bb淨係會同我 & 電視機 e~e~ar~ar~咁講野,而且仲可以講好耐 ,同埋好似有問有答,咁搞笑架... 不過唔知點解我d親朋好友同bb講野&玩,bb就會即時黑晒面,之後喪喊...會唔會係"人群恐懼症"呀?!
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

大宅

原文章由 akicherry 於 07-11-8 00:52 發表

你囡囡咁快識叫媽啦?
真係好啊!我囡囡就快3個半月啦!好期待我個女快d叫聲"媽媽"

我仔仔都成日對住個電視依依呀呀
仔仔岩岩三個月都會叫媽
但只限於喊緊既時候=.=

大宅

我個仔都好多聲氣.
最開心是依家返工時打電話返去, 個工人比佢聽, 佢認出我把聲, 不停咿咿啊啊。

男爵府

我個仔好少依依呀呀, 餘係成日笑咋.:-(

男爵府

朝早起身就最多嘢講!依依哦哦咁可以講成個鐘嫁!

大宅

我個仔都成日咿咿啊啊, 有時問係唔係呀?佢會答係或者好, 唔知係真識定撞彩

大宅

好媽媽勳章

我個BB最近都成日講"un 咕", 又會突然間大叫一聲"呀".

BB最近仲成日咬手指同流口水, 唔知係未就快出牙, 所以牙肉痕呢??

你地既bb有無以上情形呢??

首頁

尾頁

跳至