自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Sorry+可能騎挾咗你個post...好多人移民成

原帖由 Kamania 於 14-06-10 發表
Sorry 可能騎挾咗你個post...

好多人移民成日要改變人地嘅文化嚟迎合佢地,其實唔鐘意咪走囉,點解仲大條 ...
有D外國人都用filter同煲水的

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

引用:Quote:原帖由 shannnb 於 14-06-10 發表我

原帖由 pigpig 於 14-06-10 發表
妹妹已經all 過好幾次
咁就梗加唔好飲

唯有多啲哦下佢

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表妹妹

原帖由 shannnb 於 14-06-10 發表
咁就梗加唔好飲

唯有多啲哦下佢
上年pre-kindy可以帶水壺,真係好少all. 今年,已經all了10、8次

My Two Princess

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+shannnb+於+14-06-10+發表我

妹妹已經all 過好幾次
I think they need a written notification.

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表Sor

原帖由 fungwongphie 於 14-06-10 發表
我舉手,屋企所有水過左filter先入屋,我岩岩過黎先唔受得啲水,啲頭髮洗完好似鐵絲

水,本身係乾淨的,但啲水管唔係呢

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表妹妹

原帖由 fungwongphie 於 14-06-10 發表
I think they need a written notification.
已經同老師講了好多次

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-10+發

原帖由 idonno 於 14-06-10 發表
我舉手,屋企所有水過左filter先入屋,我岩岩過黎先唔受得啲水,啲頭髮洗完好似鐵絲

水,本身係乾 ...
Exactly!!!!! D陳年水管

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-10+發

已經同老師講了好多次
Written, 佢冇得瀨語言溝通

何謂不誠實使用電腦??

子爵府

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表Sorr

原帖由 甜蜜兒 於 14-06-10 發表
Come on, 二十年前外國都唔帶水壺,老土呀。
唔一定

天氣熱時,水喉啲水係喛既,非常之難飲!
所以我啲孩子係自己帶凍水返學,去玩/運動時都係。

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:今日忍唔住鬧左某人一餐⋯⋯

飲生水呢樣野要睇地區 有d真係無問題 另外果兩樣野就

侯爵府

已經同老師講了好多次
直接寫formal notification, 自己帶水壺(或者加多樽細支裝水),唔駛麻煩老師,叫妹妹自己搞掂,去到會肚痾就唔可以唔理了

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表已經

原帖由 idonno 於 14-06-10 發表
直接寫formal notification, 自己帶水壺(或者加多樽細支裝水),唔駛麻煩老師,叫妹妹自己搞掂,去到會肚 ...
可能,由出世到現在,妹妹也是一直飲用熟水,所以,現在就出现問題了

大宅

乜老師唔係要教小朋友衞生常識?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+idonno+於+14-06-10+發表直接

可能,由出世到現在,妹妹也是一直飲用熟水,所以,現在就出现問題了

...
支裝水受唔受得?

真係各處鄉下各處例,我仔自出世開始就係飲樽裝水,呢度開奶都係用evian

或者要試下溝煲過水同生水/支裝水比妹妹試飲,平時唔飲生水/支裝水無問題,但飲左會肚痾要試下比腸胃適應下,始終今日唔飲,第日都會/要飲

大宅

係澳洲D childcare 質素係差好遠... 亦都好depend on 每一間學校嘅philosophy...

禁止訪問

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

pigpig 發表於 14-6-10 18:49
我好野火ga⋯⋯所以,一出呢D post 就會引一班人出黎。其實,我都想了很久,出不出這個post果然 ...
pigpig,唔好唔開心啦,仲有半年好快過啫,錫番

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

飲生水問題,我唔認為是文化差異,只不過是安全不安全的問題,很多外國國家的人飲生水,是因為是安全可以飲用,不是文化,因為如果那些飲開生水的外國人,去到亞洲國家,也不會飲生水,因為不安全。學校真是冇可能理解你點解會唔比個女飲安全飲用的生水,佢地不想小朋友有個别待遇亦正常,除非身體狀況令她不可飲用,咁你可以出示醫生證明書。

你e+同學校用文化呢樣嘢嘈,根本只會令人討厭中國人,甚至會對你小朋友產生偏見,有乜謂,轉校吧!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表Sor

個問題係樓主女行學校唔buy呢套,咁樓主擔心個女既健康唔想妥協,雙方既然冇共識,我先提出樓主轉校

首頁

尾頁

跳至