單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔今年9月升小一。平時叫佢做功課,食飯都話\"等陣先,等陣先\",等左一陣就當冇左件事,走左去睇電視或者玩玩具。完全唔記得自己係有野要去做。叫佢攞功課出黎就發哂脾氣話咁多功課又嗌手攰腳痛。
今日要佢背默A-Z,學校已經寫過n次,佢自己亦都話easy啦,點知默左一半就停哂手,話唔記得哂後面。我唱左2次abc song,叫佢認真聽住,再唱返出黎,結果又係唔記得。果刻我情緒好失控,係咁用籐條打。之後我入左房狂喊,點解個仔咁蠢咁唔聽教。
佢有時做埋d野,其他家長覺得好小事,但我就睇唔順眼,一開口就鬧,一係出手打,好嬲我自己控制唔到,點解唔可以同個仔講下道理,比d耐性。

大宅

引用:呀仔今年9月升小一。平時叫佢做功課,食飯都

原帖由 coffeeclare 於 14-06-11 發表
呀仔今年9月升小一。平時叫佢做功課,食飯都話"等陣先,等陣先",等左一陣就當冇左件事,走左去睇電視或者玩 ...
放鬆啲媽媽,
今時今日,沒有蠢細路,只有懶細路,
但畢竟都係幾歲人仔,自控真係好困難,
唯有靠大人去做,做嘅係諗下方法,咩方法教個細路,唔同性格,唔同教法,
就係要你去細看,
感覺到你壓力大,得閒揾方法舒緩下自己情緒,大家係同路人,明白的,

最後建議你將藤條dum左佢,
打係無用,我亦好反對打,
自己都係被打大,好影响心理,
惡性循環,佢更加百厭時,你亦受罪,
以鼓勵代替,你做得到的,
一句讚美遠勝打鬧,
舉個例,我每日都比小朋友食一粒糖,做得好嗰日,獎多一次,但唔可以次次獎物質,我會話:你今日咁乖,食粒糖會特別好味,
我小朋友問:真架??
我話係,你試下,結果食落口佢就話真係喎,
帶著開心心情做任何嘢,一定更愉快,

你壓力大就上黎同大家傾下,舒發左,繼續努力!加油呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

coffeeclare 發表於 14-6-11 20:21
呀仔今年9月升小一。平時叫佢做功課,食飯都話\"等陣先,等陣先\",等左一陣就當冇左件事,走左去睇電視或者玩 ...
我個女同你仔仔一樣既年齡,一樣做功課就話好攰,我又同你一樣,一係打,一係鬧,但我地係時候要檢討一下自己,教育小朋友真係須要好多時間同耐性,一齊努力吧....

大宅

回覆:haydenden1023 的帖子

多謝你明白我呀,haydenden
我真係要搞好個心情先可以去教仔,我都唔想呀仔學埋我啲臭脾氣同語氣。
明白小朋友需要讚,但呢點我好小做,因為成日覺得佢好唔聽話唔合作。

大宅

回覆:我真係好傻 的帖子

一齊努力
我都希望小朋友嘅童年係快快樂樂咁過。
所以我要改變下自己先

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

唔好用籐條, 我細個都有俾亞媽用籐條打.....好痛架
亞女細時我都試過打(用手), 打開果排就會打, 但冇乜效果,
下次行開冷靜一下, 然後再繼續努力
你小朋友先k3, 漫漫長路呀......
試下用獎勵嘅方法睇下會唔會好d
加油!

首頁

尾頁

跳至