自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:唔想煮飯,想做無飯煮婦

我停左一排冇煮飯都退步左,大熱天時煮到身水身汗,仲比人彈三彈四,真係想講句咁多野講你唔去煮!!

男爵府

其實煮飯係有一定壓力,我一星期最多煮四晚,一至四先煮,因為返學,而星期五亞女夜晚要學游水,根本煮唔到,星期六日多數休息,最頂多星期日煮多一餐,但極少。如果你咁厭倦煮飯,不如試下煮簡單啲,可以一碟過嘅,例如意粉,通粉,焗飯,炒飯,相對要應付嘅嘢少左,咁慢慢培養下技巧或習慣,會好好多架!!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

可能以前我工人煮得晤好食,自從佢走後,我自己煮,小朋友差不多每次都會添飯

可以問吓小朋友想食咩汁先,而且我煮得好簡單,如果嗰晚得自己同小朋友2個人,大概30分鐘就食得,我無腌肉,煮時先調味,好似今日煎三文魚扒,白"拾"粟米/紫蘿蔔/西蘭花

試吓豉油汁/蕃茄汁呢啲小朋友都會鐘意食

大宅

太熱煮飯真係好攞命,講真,熱過頭食都無胃口,不如煮兩三日,跟住就去街食一日,咁會平衡返d啦。

男爵府

多謝各位支持我繼續煮飯,昨天買左KFC大桶飯,正!來緊三日都會出街食,星期一至四會煮飯,因為我都怕肥。近排小朋友考試,又要教,又要煮飯,同佢温書,又要理埋佢唔食飯,所以無心情煮飯,不過依家終於考完試了

珍珠宮

我d煮食功夫都麻麻地架咋, 不過老公和兩個女就唔會彈既, 大熱天時, 我仲要放左工回家煮飯, 真係幾囉命~ 所以奉Friday 都外出食, 比我relax 下~~

男爵府

skybiebie 發表於 14-6-12 15:09
前一日醃定,唔好煮咁密,隔日煮,煮啲輕易野,例如我今晚菜單,3色椒炒意粉,罐頭龍蝦湯,快靚正,有
如前一日醃定是否我今晚買肉醃左放下格, 雪到聽晚先拎出黎煮呀?

男爵府

小肥兔 發表於 14-6-12 22:39
反而我好鐘意煮飯, 仲成日學煮新菜式, 根住比老公食哂, 見到佢食我好開心既時候, 自己都好開心架

...

你緊係唔洗返工既呢

侯爵府

辛苦煮完,比人彈無人食,又真係無晒心機的,菜自己煮,其他餸買現成

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

隔日煮.....
整下炒飯/ 米/ 湯意

侯爵府

引用:Quote:skybiebie+發表於+14-6-12+15:09+前

原帖由 1220wahwah 於 14-06-13 發表
如前一日醃定是否我今晚買肉醃左放下格, 雪到聽晚先拎出黎煮呀?
我唔知你下格係咪我下格,怕搞錯,肉如醃好聽日煮,放保鮮格或雪雞蛋個格就ok, 唔洗冷藏! 放2日都ok ga!

1220wahwah  明白了,謝謝  發表於 14-6-13 14:27

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

koko2000 發表於 14-6-12 16:52
會唔會係您煮果D唔啱佢食? 出去食多數食咩? 請教下街市D人點整.

我C6 好鍾意食我煮既野, 不過我唔得閒煮 ...

你會煮d咩多呀?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pswongg+於+14-06-12+發表唔

原帖由 kiki523 於 14-06-12 發表
其實我們都巧懶架⋯所以近期煮A、B、C餐多,反而拒地仲食得開心,我又舒服
A - 白汁鷄皇罐頭汁加 ...
我個唔鐘意,佢話好似出街食咁喎多多要求…

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

出面街D食物,食多幾餐,又多油又多味精,個肚已經受不了,肚痾,想偷懶唔煮都唔得。1

侯爵府

引用:Quote:skybiebie+發表於+14-6-12+15:09+前

其實呢,我有時會醃定2日嘅餸,放落保鮮格,菜就摘左先,咁第2日放工就唔洗搞咁多野,你可以睇我啲舊post,平日都係煮啲簡單野!

侯爵府

其實呢,我有時會醃定2日嘅餸,放落保鮮格,菜就摘左先,咁第2日放工就唔洗搞咁多野,你可以睇我啲舊post,平日都係煮啲簡單野!

子爵府

我覺得係屋企就算煮得點好食,
對一些揀飲擇食之輩, 佢地都會係覺得唔好食,
要出街食味精果D先好食

真係好怕D乜都話唔好食的屋企人

水晶宮

你是ftm嗎?如是,就要學習煮飯,小孩還少,長遠計,都要煮的。

可以煮蒸肉餅,蕃茄炒蛋,可以隔日煮通粉,意粉,烏東,都是容易煮的。

首頁

尾頁

跳至