論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人蠢到做了人地擔保人, Collector 追數追上門兼恐嚇, 怎辦?:-(
我已報了警, 但 d 警察唔 take action, 難道發生命案オ行動?

複式洋房

原文章由 SandyHung 於 07-11-9 17:07 發表
工人蠢到做了人地擔保人, Collector 追數追上門兼恐嚇, 怎辦?:-(
我已報了警, 但 d 警察唔 take action, 難道發生命案オ行動?

我的工人也做了擔保人,也同你一樣他們有收數佬上門,也報了警,但因為他們只上門,所以警察不會做任何事.但我同我的工人講,因為有收數公司上門,會危害我家人的安全.因此我要求她自己寫了一封一個月通知的RESIGN LETTER給我,或你可問你的工人,她打不打算還錢,如還錢收數公司便不會再麻煩你,如不還錢只有叫她RESIGN.如不肯只有出信給她.因如她們走後傳真入境處簽收的工人離職通知給她,就不會再麻煩你.而那些收數公司最多只是走上門及打電話到你家,不會做什麼事情,所以你不用太擔心.

男爵府

請睇之前, 我最配服的一件追數處理
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... amp;extra=page%3D40

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地既所謂擔保係同流合污架.即根本佢地輪住做擔保黎借.

我check左啦,做擔保除左要全名,passport/ID No.,仲要簽名作實.如您工人話佢比人屈,佢唔知係擔保人,就一定係吹水.
可試下佢,問佢有無簽名做擔保,如無,會同佢一齊去警署告財務恐嚇.(大下佢)如佢話有,您就知佢係有份借了,叫佢唔好扮受害者.

另唔駛怕d財務,照同佢講,上門無意思,大不了我炒左佢,您都收唔到$$,不如睇睇個工人有無意思還.好好地傾下.(如決定即炒另計,只須炒佢後fax張比入境處既"終止合約通知書"比財仔,咁佢地就唔會搞您啦)

如我做得絕d,我會當有財仔黎時,叫工人出門口見佢地.(由得班人兇佢)之後先問佢想點??睇佢自己辭唔辭職囉.

如工人玩野,我會炒佢,但送份禮比財仔,通知佢地我會幾時炒,叫佢自己搵人等佢啦.(睬佢都傻)

首頁

尾頁

跳至