自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

今日新聞報導話大陸定唔知台灣有狗肉節,話其實佢地平時都有食,只不過狗肉節就食多d,同埋多人一齊食,當然老一輩係贊成,話係傳統,年青一輩就反對,話好殘忍,結果老一輩反問,咁點解您地食雞牛羊唔覺得殘忍,偏偏狗就殘忍,大家點睇??

caryfox  廣西⋯⋯玉林丨  發表於 14-6-17 17:41

禁止訪問

回覆:大家理性討論下

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

好快成為HIT POST

霜霜  agree   發表於 14-6-18 04:50
sweeticandy  X 3   發表於 14-6-17 17:29
Yubi.T  唔似 lor  發表於 14-6-17 16:45
lamwater2302  X2  發表於 14-6-17 16:34

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:今日新聞報導話大陸定唔知台灣有狗肉節,話

原帖由 kivisuen 於 14-06-17 發表
今日新聞報導話大陸定唔知台灣有狗肉節,話其實佢地平時都有食,只不過狗肉節就食多d,同埋多人一齊食,當然 ...
亞洲人好少當豬牛羊做朋友,貓狗就唔同,你會唔會食咗個朋友?

sweeticandy  會唔會食左朋友...   發表於 14-6-17 17:30
wcpcelia    發表於 14-6-17 16:36
kivisuen  我唔係贊成食狗肉,當然我唔會食朋友啦,  發表於 14-6-17 16:33
danielmama  家明  發表於 14-6-17 16:32
yennylai  你會唔會食咗個朋友? 尼句我笑左   發表於 14-6-17 16:30

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

殘殺狗狗黎食當然殘忍,我不認同的,
但其實世界上其他地方都有人食啲我地接受唔到既動物,如兔仔、袋鼠、貓頭鷹…
明白樓主既意思

男爵府

今日新聞報導話大陸定唔知台灣有狗肉節,話其實佢地平時都有食,只不過狗肉節就食多d,同埋多人一齊食,當然 ...
點睇? 個post好快hit囉

子爵府

狗同人有交流!
禽畜我就覺得無!
豬牛羊...其實都難受!

水晶宮

熱血金章

其實都係㗎,我都鐘意狗,但我唔反對人地食,咁人地國家食係合法㗎嘛,犯法就話唔啱啫。

你好鐘意狗 你咪唔好食囉,點解唔比其他人食。

豬都好可愛,好有性,唔通又叫你地啲人唔好食咩。

Angela77    發表於 14-6-17 18:58

男爵府

咁你又啱喎!

水晶宮

畀面勳章

強帖留名

大宅

反方: 狗狗係人類朋友/有性/有感情/有智慧/先進國家禁止/文明人唔會食
正方: 狗肉都係肉/有人當雞係寵物/以前都係咁食/啲人站在道德高地/乜都唔好食
blahblahblah

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人哋嘅飲食習慣
與我何干?

P.s本人話唔食羊,狗,貓之類嘅野味!

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

其實食肉食點都殘忍。。。只係眼不見唔係自己做,如果要自己落手殺隻雞,咁我都會放棄唔食。

大宅

因為狗係人類好朋友

伯爵府

BK Milk勳章

引用:其實食肉食點都殘忍。。。只係眼不見唔係自

原帖由 psyche0306 於 14-06-17 發表
其實食肉食點都殘忍。。。只係眼不見唔係自己做,如果要自己落手殺隻雞,咁我都會放棄唔食。 ...
係,真係好殘忍

禁止訪問

引用:反方: 狗狗係人類朋友/有性/有感情/有智慧/

水晶宮

純討論,我個人認為:
狗係某人的朋友,唔等於係所有人的朋友.
甲先生當狗係朋友,唔食,
但乙先生並沒有養狗,亦不是食其他人養來做寵物的狗,咁乙先生食狗肉其實係無問題的.
如果法律禁食,就唔應該食.
如果法律容許食,咁只要唔係食左別人的狗,就不應受到責備.

子爵府

别人的事,我管吾到, 亦吾到我管。

想起我c6 (印度教)話食肉很残忍,怎么有那么多人食肉,
我答: 牛肉只系人地其中一樣食物,由细食到大。

C6: 但那是生命啊
我: 甘vege都系生命, 米, 豆類,薯仔都系生命。 人食半只鸡就飽,損失左一条生命,
同樣地,
要食一碗飯+半碗豆+菜 先飽, 甘損失左几百条命啊!

Sorry, 離左題, 但這個post令我諗起呢D嘢……

男爵府

拗嚟做咩?
d人食咩管唔到,在我立場食狗肉不如試吓食屎~可能個班"人"都會愛上~仲要有狗肉節,正常都唔會有牛肉節啦,食都食得陰質過人

elaine_20hk  我同意你,食都唔洗特登搵日為紀念日或慶祝日下掛  發表於 14-6-17 17:09

首頁

尾頁

跳至