時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

siutsunboy 發表於 14-9-5 11:17
我唔係話我地唔出聲,我意思係無需認真動氣啫,我表達得唔好,嗰班淨係識5毛嘅怪胎根本都唔係地球人嚟,如 ...

對住佢0地, 真係.....認真就輸 ! 佢想激死你, 等你動氣.
以達到唔駛用腦,但又可以打壓異見人士的目的.

相反,你玩得越開心,帶住佢,等佢一次,又一次出醜, 果種
滿足感, 直頭前所未有, 佢亦無你符 !

唉 ! 這個 post 的樓主, 我會用搞笑來形容, 由初夏來到今天
就來中秋都未封, 真係 ! 好大力的一巴刮落去.

佢肯定平時係無留意新聞, 諗住扮下威, 抽得就抽 ! ~

Carelesswhisper    發表於 14-9-5 20:37

伯爵府

hightable 發表於 14-9-5 12:17
對住佢0地, 真係.....認真就輸 ! 佢想激死你, 等你動氣.
以達到唔駛用腦,但又可以打壓異見人士的目的.

就係呢種態度!

吹吓水啫,唔使同佢哋咁計較。

佢地被點醒嘅,咪當做善事。

唔聽嘅,起碼自己己用唔同方法點醒佢地……

複式洋房

回覆:88muimui 的帖子

絕對同意!

複式洋房

回覆:codykira 的帖子

這個討論區可以不看。一面倒。

伯爵府

codykira 發表於 14-9-9 17:01

各人有唔同意見啫.

互相尊重才是民主真蹄啊!

大宅

引用:Quote:codykira 發表於 14-9-9 17:01 這個

原帖由 Iamfree 於 14-09-09 發表
各人有唔同意見啫.

互相尊重才是民主真蹄啊!
依家去到邊都係咁,鬧政府就正常,唔鬧政府果d就係五毛,唔正常,都唔知咩世界

琥珀宮

codykira 發表於 14-9-9 17:01
咁唔送啦!

大宅

回覆:不喜勿插 我知好快比人封帖

呢度理性人多,你去下高登

子爵府

引用:這個討論區可以不看。一面倒。

原帖由 codykira 於 14-09-09 發表
咁你仲嚟嘅

男爵府

引用:有時覺得呢度好多政府打手,話就話有唔同意

原帖由 happytoge 於 14-06-17 發表
有時覺得呢度好多政府打手,話就話有唔同意見,但見到好多post都係一面倒,一尾撐政府,其他聲音少之又少, ...
點解你試想以往一班對政治從沒感興趣,但因最近示威的次數越來越多,越來越激烈,每次政府想推行政策時,一定反,當我每天看到新聞時,一定看到反對派反對,無論事無大小,所以本來對政治冷感的我,由於他們不停反,令到我覺得反對派出了問題,看真D,他們不是真的為市民,而是為自己,各有自己的自私想法,本來香港好寧靜,但而家有了反對派,香港已不像從前,他们其實想將香港推去死亡,所以本來沈默的一羣便會講出自己為何不喜歡反對派的意見!

唔通講自己意見是打手?那那班反對派是否美國的打手?

伯爵府

louisa_hk 發表於 14-9-10 14:54
點解你試想以往一班對政治從沒感興趣,但因最近示威的次數越來越多,越來越激烈,每次政府想推行政策時,一 ...
就好似以前23條咁,不過今次係反歪理,反違法,反佔中!

男爵府

好少睇呢版, 也冇興趣睇10版posts, 不過樓主你arm 呀, bk 好多打手, 當中有政治打手, 係選特首個陣見到的posts 最趣緻, 現形~

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aliensss2008 耐唔耐,, 發表於 5 小時前

係呀, 可能人地斷JOB計卦
我個回覆都可以隔左成兩個月先走黎點評啦

補充內容 (14-9-13 09:02):
原來係三個月至岩
天朗氣清

伯爵府

tinlong22 發表於 14-9-13 09:00
aliensss2008 耐唔耐,, 發表於 5 小時前

係呀, 可能人地斷JOB計卦

大宅

回覆:不喜勿插 我知好快比人封帖

點解推上去?
小妹畀民主黨滅聲,
以下係小妹一時 愚蠢,天真信民主黨係好人,
點知愈來愈搵得多佢地衰野
………… 老實講搵區議員幫助,幫我細佬轉院同法律資訊,佢唔幫唔緊要,佢唔一定要幫!
唔好一拖再拖,一時話炒錯電話,一時話我地唔聽電話,但不停地話唔好搵其他區議員幫手,又呃我地有法律資訊服務,唔好搵律師,唔好急申請法援,一個月,兩個月,到第三個月佢助理打來問仲要唔要法律資訊服務,我開頭仲等,點知個助理話【民主黨律師好忙,唔得閒理你地,你仲要唔要?】唔做未唔要law,但點解前三個月仲不停叫我等,要我唔好搵其他人幫?
好有日我見個大話精林立志係街,我上前問點解,佢話佢唔知有件咁的事,又話助理放假,好隔日上門再問,兩隻野推來推去,好我就睇你有乜解釋,當然又大話加廢話,一時話個助理唔同佢講,一時又話自己跟返,好我問
1,我已經打去投訴警察科,你有乜幫到我?
2,工傷我有乜要留意?
3,我想細佬轉院,佢出面得唔得?
4,我申請法援,可以幫我填表?
5,賠償同我細佬醫療點處理?

以上佢無一題識答,而且要係網上搵個電話叫我自己處理,同時又不停問我點幫到我家人?
我最後問一題,
【區議員有乜可以幫到我細佬?】
佢唔識答,哈!仲整日講有事搵佢幫手解釋?
好佢話要時間,我畀時間佢,佢又稱識好多律師,唔一定用民主黨律師,我介紹我畀佢律師朋友,但聽到申請法援就唔提!又話識好多勞工處主任,好問佢工傷問題仲要過兩日回覆都答錯曬,問佢搵貴姓勞工處主任,佢先老實講佢唔識,仲要亂講,一d都唔係經勞工處問,只係覺得煩,隨便答!
好我覺得佢誠信好有問題,我要投訴,
佢大聲鬧我,區議員又得投訴,我有本時同全長亨村 揭發佢d大話,仲講唔會有人信我,因為佢係高高在上區議員,

仲有好多野,
不過期間我發現到佢出賣長亨村居民,為上電視報紙, 抵毀本村獨居老人,稱佢地要房處畀 額外津貼先會搬,又發大長亨村起樓,其實事情不是佢講到好似自己係神一樣,
佢仲多次同街坊講唔好信我講野,試問我由細係長亨大,街坊由我做囡到我生囡睇到我大,佢現在仲 誣捏 長亨村有 童黨 ,事情係d年青人放工放狗吹水,佢一星期五日就一星期唔係長亨,只要扮作有做野,街坊叫佢林垃圾,小學生叫佢林尿屎,可想知佢幾唔得街坊心,仲有佢為人小氣無品,正人投訴別人,又時時報警浪費警力,有次佢報警話佢生命有危險,告我想殺佢,我同差人叔叔都抓曬頭,我攞住兩個外賣回家中,佢都可以話我想,殺佢,我仲同差人叔叔講笑【 咖哩牛腩飯】幾時變暗殺用品?

伯爵府

yyy8182 發表於 14-9-9 20:04
依家去到邊都係咁,鬧政府就正常,唔鬧政府果d就係五毛,唔正常,都唔知咩世界

...

「襲擊官員是公民抗命、羞辱警察是英勇行為;以犯法為光榮、以坐牢為高崇……」這年頭,不乏年輕學生和社運人士滿口盡是這類豪情壯語。筆者跟多名早於70、80年代已搞社運的泛民人士聊起,他們提出一個觀點,說明為何現在的年輕人思想是這樣,因他們從懂事到成長,已是看「長毛」梁國雄等暴力示威文化:愛衝突與擲物,罵人不用理據,只要風頭夠出眾。

在「佔領遮打道」的違法集會中,成年人不用替被捕的年輕人難過,因為在他們心目中,這才是經歷「革命」的洗禮。在這兩天,被捕人士紛紛把警方發出的「警告通知書」上載到社交網站展示,還書下「拋頭顱,灑熱血」的「烈士」感言,互相激勵一番,下回要幹得更多轟天動地的大事。筆者相信不少50後、60後、70後都看傻了眼,但80後、90後,以至00後這一代就是這種想法。

香港社會在60、70年代曾出現多場大型社運,例如中文運動(1968年)、反貪污捉葛柏(1973年)、艇戶事件(1977-79年)、金禧事件(1977年)示威者人數雖然眾多,但大都是和平進行,議題清晰。梁國雄在1990年代以「街頭抗爭」形象走入群眾,2004年當選立法會議員。有曾參與這些社運的泛民政圈人士向筆者稱,這些才是真正的和平示威,示威者堅持信念而行,不畏強權。反之,今天一些年輕人示威,有些「上街」反對白皮書、反對發展新界東北計劃等,他們可能連原始的基本資料也沒看過,「你罵政制發展不公義,總要翻一翻基本法嘛!」

文:講古佬

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

happytoge 發表於 14-6-17 19:22
有時覺得呢度好多政府打手,話就話有唔同意見,但見到好多post都係一面倒,一尾撐政府,其他聲音少之又少, ...
咁耐都未比人封鋪, 你有咩感覺 ?
"大力大力"因黃小朋友被打而鼓掌, 即時比人炒埋, 而家連影都冇, 你話邊個惡D ??

Gerard  所以咪到佢影都無   發表於 14-9-23 07:32

伯爵府

ian723 發表於 14-9-20 22:41
咁耐都未比人封鋪, 你有咩感覺 ?
"大力大力"因黃小朋友被打而鼓掌, 即時比人炒埋, 而家連影都冇, 你話邊個 ...
呢D咪係批鬥的恐怖……

首頁

尾頁

跳至