少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女就嚟11歲喇!一直關係好好,但開始有啲擔心!青春期係咪會變得好緊要㗎?

大宅

回覆:青春期轉變

我囡都係11歲,一直都算好教,今年開始真係難教好多。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

misu 發表於 14-6-18 11:38
我個女就嚟11歲喇!一直關係好好,但開始有啲擔心!青春期係咪會變得好緊要㗎?

...
早幾年,我同阿囡講:

你1x歲喇, 開始踏入青春期, 身體發育或多或少都會影響你嘅心情,情緒上有時會控制唔到,無喇喇發脾氣,又或者突間心情唔好,其實都係荷爾蒙影響, 過左你就唔會覺得好大件事 ,所以, 呢個
係你人生好重要嘅一階段,係要比你學下點樣自我控制。

情緒管理係每個人都要學嘅,學得好或唔好對你將來都有好大影響嘅。

所以呢, 如果無喇喇發脾氣我會提醒下你ga, 你唔好覺得我um 尋,而我都會盡量去配合你, 但唔會緃容。

**期間我會夾雜一些我自己青春期嘅經歷,講比佢知, 等佢知道我都經歷過嘅, 唔係得把口。

xiaoxiaoau  very good suggestion!  發表於 14-6-25 19:23

大宅

回覆 shmilu_kio 的帖子

我覺得你講緊更年期似過青春期

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

djhoney 發表於 14-6-20 11:40
回覆 shmilu_kio 的帖子

我覺得你講緊更年期似過青春期

咪又係關荷爾蒙嘅事~ 一樣嘅啫

禁止訪問

水晶宮

我女未夠 11 ,但己好难教了,曰曰博咀,大吵大鬧

男爵府

回覆:misu 的帖子

要有定心理準備去面臨慢長的反叛期,我地有排捱

伯爵府

阿女今年12歲,上半年試過有排時時話吾開心!不過呢排又冇噤講!

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

當青春期遇上更年期 ; 更加難攪!

Zen    發表於 14-6-23 11:59

大宅

我仔發完炆憎之後, 自己話我青春期脾氣係差D, 常識書都係咁話, 佢11歲

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

唉,我個女呢家十歲都好煩啦,大家幫我拆解啦!
前幾日我准佢放學後去同學屋企玩,但我講明五點我會去接佢覆診,五點幾我去到,佢同兩個女同學一齊落嚟,我多口問兩個女同學去邊,佢地去附近商場買嘢,我個女即刻講:最衰係你呀,又要去覆診。
我即時呆咗,我提早放工帶佢去覆診... 俾佢去同學屋企玩係我問題? 我同佢坐上的士,我自己忍唔住細聲飲泣,我做咁多嘢為乜?換嚟一句說話話我好衰,我好也痛,一直冇理睬佢,佢好似冇打算向的道歉。

大宅

引用:唉,我個女呢家十歲都好煩啦,大家幫我拆解

原帖由 hi_baby 於 14-06-29 發表
前幾日我准佢放學後去同學屋企玩,但我講明五點我會去接佢 ...
完全明白妳的感受。我囡都试過咁樣,帶佢去玩了四天旅行,玩完叫佢去操水,佢居然答我好似冇放過假。去之前超期待,玩時超開心,玩完話好似冇放過假。

大宅

Same same. My daughter 11 years old. She was a very good girl all the way. But this year she changed alot (even skip class)

複式洋房

try to educate the right value

水晶宮

回覆 一之蘭太太 的帖子

SAME HERE

i feel 益屈 now

侯爵府

好媽媽勳章

hi_baby 發表於 14-6-29 06:46
前幾日我准佢放學後去同學屋企玩,但我講明五點我會去接佢 ...

自己飲泣冇用的,你有話佢知你當時感受嗎?如果係我,當時我會先請走佢朋友,再同佢企埋一邊傾,我點衰?一定要佢明白佢自己講緊乜,我會有咩感受,佢o係朋友面前咁樣同我講野,有冇專重我?我唔僧受佢呢d氣,我一定要講清講楚先走,並要佢道歉,唔係只會越黎越冇譜,其實我最近都覺得個仔好難教,佢在家好大脾氣,我最近都學緊點樣應對,呢輪學緊4兩撥千斤,以柔制鋼,佢發脾氣時我去攬住佢,好溫柔咁同佢講,媽媽知你唔開心,但你知唔知你向我發脾氣我會好難受?你可以講你的不滿,但態度要好d,知唔知呀?輕拍下佢背脊,佢即時軟化了

男爵府

我事後有同佢講我自己嘅感受,佢都知自己衝口而出唔啱,……我會試試用呢個方法,我真係好唔想兩母女感情會咁。

首頁

尾頁

跳至