自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

6月19日更新:

同事仔話好多謝你地既網上支持同包容,

佢噚日打咗比佢奶奶同奶奶講叫佢去死呢d說話真係唔應該出口,

叫奶奶唔好放喺心,

但同咗奶奶講佢話點都唔會落bb,

仔又好女又好....都係上天賜比佢地既寶貝,

況且落b咁陰質既嘢真係做咗既話都唔會有運行啦,

仲生咩仔呢?

同埋如果我去落b既話.......你個仔都唔會原諒你喇咁....

奶奶話咁呢胎叫佢諗係咪自然分娩,

佢話咁樣下胎仲可以博下喎,

同事仔話呢d留返你個仔同你講啦下....跟住cut咗佢線,

跟住輪到佢老公,

佢話佢一見到佢老公就忟晒,

佢未出聲同事仔就話一腳踢埋個老公度叫佢返佢老母度飲奶,

佢3母女自有外家養,

老公未出聲佢就兇個老公,

如果再講廢話激嬲佢佢就執埋包服走算,

仲有佢會將佢所有高達搣斷一隻手一隻腳掉落街,

佢老公話已經鬧咗佢亞媽,

仲話會同佢老豆講清楚喎,

叫個老婆比d時間佢喎.........

佢老公有whatsapp問當時情況架,

我叫佢上BK睇.........

題外話:
今朝我就收到佢whatsapp----> 死人春貴.....你up乜鬼嘢春呀

我同事話成個過程佢淨係聽到我up d 春春聲先無咁嬲....

嗱....我都話我up得好架啦

同事仔更新:

同事仔話多謝你地支持佢,

佢無嘢無激動...仲喺樹歎冷氣刨你地d回覆,

佢只係猶豫係咪要為爆佢奶奶嗰幾句打電話講聲對唔住,

佢話奶奶平時對佢ok既,

只係呢方面有d執著,

佢話為咗呢d搞差關係佢又唔想,

佢話佢了解佢奶奶......

但就嬲佢老公唔氹佢囉............

頭先 lunch time 我地6個同事一齊去飲茶,

其中一個係大肚婆,

臨行前佢奶奶打比佢問佢得唔得閒食 lunch ... 話有嘢比佢,

咁大肚同事就話我地去邊度飲茶咁呀,

奶奶就問可否join埋佢....

咁我地本身都見過好多次....當然無問題啦,

諗住請個長輩飲餐茶 TIM.....點知........

去到坐底奶奶就開門見山勒....

奶奶:你噚日去照咗喇?仔定女呀?

同事:係女呀.....

奶奶:吓!又係女?你地已經生咗個啦,之前嗰個我都叫你唔好要架啦....

~~ 呢個時候雖然我地d厚多士堅係尷尬.....但都留底照 8 ........

同事:(只黑面無應佢),

奶奶:同你講緊呀,我都唔怕醜對住外人講,我得粒仔,我想你地生孫仔呀,唔係邊叫做有後?

同事:咁你同你個仔講囉.........生仔生女我話唔到事架.....

奶奶:你有無跟個表去做架.........

嗱....呢個時候我地其中有個男同事真係頂唔順去咗洗手間避開下勒 ....

同事:你不如同番你個仔講啦好無,我成枱同事你唔好再咁啦,

奶奶:(呢個時候佢問我地鍾意仔定女喎,我地無人敢應佢呀),

奶奶:其實你一知係女就應該要諗下係咪放棄囉.....你上次已經開刀生...今次梗係又開刀生架啦,

你無乜""高他""(佢d英文唔正呀)架,你呢胎又係女既話就要諗啦...

同事:咁你想點?不如我叫亞x(佢老公)同你講....

奶奶:而家你話我知你係咪要啦,我今晚仲要同你老爺交代....

同事:我今晚叫亞x搵你啦,

奶奶:我真係錫你先同你講架...你唔好要喇,唔係生死你呀.....

同事:(呢個毛文同事仔就激動喇)呀奶奶,我都好錫你架,咁我係咪可以叫你去死呀?你話一知道係女就要落,

咁你細個知道自己係女人時你唔去自殺?

我呢度成枱都係我d同事你都咁講嘢,

可想而知平時你係點對我啦,

而家我又唔係要你養.....我地一家又無求你,

我老公亦同我講話鍾意女....

你個仔話生仔生女唔緊要...最緊要健康呀,你明唔明呀?

你唔明我都無計架....

而家我送你去門口....你番屋企先,

你有唔妥唔該你同你個仔講.........

我地呢.....真係幾尷尬,

我地幾個好熟...其實見過佢奶奶好多次,

都知佢比較傳統嗰d,

但無諗過佢會咁講嘢,

仲成個過程問我地係咪都恨仔吖?

我話:仔女健康就得啦咁,

佢又即刻變成話:你生咗個仔就梗係咁講啦咁...........

我同事而家仲好唔開心呀,

頭先仲同老公喺電話嘈咗幾句,

我戥佢陰公呀....要成受咁大壓力

呢個POST 係同事仔叫我開嚟問下大家,

究竟佢咁鬧奶奶係咪好錯?

因為佢老公頭先話就算奶奶點講都好,

你咪叫佢打比我囉....做乜要鬧啫咁......

同事仔仲問......大女成日聽亞嫲鬧佢已經好唔鍾意佢,

問我地佢應該點處理喎........

其實我地都有同佢傾過下,

但佢想睇下其他人點諗..........

tkkmama  好一句: 佢細時又唔自殺???  發表於 14-6-19 17:34
miss0217  我覺得爆得太遲添  發表於 14-6-19 13:56
藍莓綠茶  支持佢爆99,我一定爆,唔爆對唔住自己同個女。  發表於 14-6-19 08:59
nita2012  我會放低錢走先,唔識同人地呀媽嘈得咁精彩  發表於 14-6-19 02:06
funky_luv_funny  99係外人面前都咁講野真係  發表於 14-6-18 23:58
tpyjasmine  個99有冇咁自私呀!?新抱都係人地阿媽生架。
仲有,叫人落bb,咁冇道德o既...唔怪得個天都唔比佢抱孫lu  發表於 14-6-18 23:01
00女  你同事99一定好多田地同豬肉分定拉,係都要生仔  發表於 14-6-18 20:41
manfatcentre  支持你同事叫佢99eat banana,好鬼嫐!女唔係人  發表於 14-6-18 18:25
alicemic  支持! 奶奶都係女人,點解咁抗拒生女!   發表於 14-6-18 17:39
lawbb2008  支持你同事, 做得岩!!  發表於 14-6-18 17:18
mike89  叫佢依家生多2個仔幫佢傳宗接代啦。。。  發表於 14-6-18 16:59

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:大肚同事與發仔瘟奶奶 之 R頭對答

面是人家俾,假就自己丟,同事已多次叫佢問自己個仔

kendrewho  agree  發表於 14-6-19 11:36
skysa35    發表於 14-6-18 23:48
pomanlife    發表於 14-6-18 17:20
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

2018復活節勳章

你同事奶奶得一粒仔?

carng.ng  佢99得1粒仔,可能d女俾佢落哂!  發表於 14-6-18 20:53
LedTV  佢又唔落自己d 女嘅  發表於 14-6-18 17:29
KT0603  咁同事奶奶應明白生冠個都係女的壓力啦!  發表於 14-6-18 16:40
亞貴  係呀.....但有4個姑奶囉....  發表於 14-6-18 16:34

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係女就要落?大6咩咁我即刻跳樓喇

kellylau79  你跳咩樓啫!要跳都係講果個人跳先啦!!  發表於 14-6-18 16:52

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有咩事都係家事, 99好唔識人情世故
將D家事私事攤出來講

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

翡翠宮

好媽媽勳章

你同事已經好忍得, 99 係咁多同事前咁唔比面....

而且, 阿貴你都好忍得....
我依D 厚多士, 係現場一定忍唔住, 吋爆人地99......

bbchoi  你同事好忍得,如果係我,我會自己返公司唔鬼理佢  發表於 14-6-18 22:52
manfatcentre  物係、一定幫拖…bb好慘係肚都会feel到的  發表於 14-6-18 18:26

男爵府

回覆 亞貴 的帖子

其實如果一早知個奶奶係咁重男輕女,我唔會成日或獨自見囉...一定要個老公係度我先會見,費事自己唔開心同聽埋咁多負面說話。

家龍mA  有時d c6好似毒啞左咁仲激心  發表於 14-6-18 23:44
adriant0803  x11  發表於 14-6-18 23:24
tomatoMM  x10  發表於 14-6-18 22:48
SIUBKT    發表於 14-6-18 17:38
Chirley  x8  發表於 14-6-18 17:21
chloe_loves_cat  x6  發表於 14-6-18 17:12
yickly  X4  發表於 14-6-18 16:59
KarenC  X 4  發表於 14-6-18 16:54
bkfans  X3. 仲要同同事一齊.  發表於 14-6-18 16:47
papagirl  x2  發表於 14-6-18 16:39

禁止訪問

回覆:亞貴 的帖子

水晶宮

點解你地仲可以坐響度繼續飲茶! 另外, 佢鬧奶奶果part 我笑咗!

珍珠宮

典型重男輕女!呢D奶奶最蝦人憎,叫人吾係仔就落咗佢殺人犯

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

我會即場爆佢!
面我可以唔要!
開口叫我落左陀住嗰個就無面俾!

禁止訪問

回覆:mamababy9090 的帖子

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

冇錯喎, 你同事

佢99傻的, 咁恨男孫, 仲要叫人落咗個B

咁冇陰公都得

如我99 咁同我講,

我會叫佢同個仔搵定個新抱
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得哩D係平時積黎0既火, 由佢生大女開始已經積落, 差在幾時爆, 如果係我, 我都會即時引爆

其實如果個男人仲要話番個老婆轉頭, 而唔係去搵方法塞住2老把口, 我覺得最衰係個老公囉!

MonsterBear    發表於 14-6-18 17:57
.........................................

珍珠宮

好媽媽勳章

咁你細個知道自己係女人時你唔去自殺?
我中意呢句你同事已經好比面佢99 啦,比我開左火 10世

nita2012  呢句正  發表於 14-6-19 02:16
Chowying  Yes 最 like 呢句   發表於 14-6-18 23:32
crazy_ing  講得好  發表於 14-6-18 23:03
李豆豆  我都好中意呢句!  發表於 14-6-18 18:34
+2仔  呢句  發表於 14-6-18 17:01
ARabbit  x2  發表於 14-6-18 16:52

珍珠宮

畀面勳章

盬貴你同事爆得好

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

大宅

回覆:亞貴 的帖子

睇得出你同事由上一胎開始奶奶已經不停俾說話佢聽、忍佢好耐....
既然佢奶奶都唔怕醜係你地面前叫佢落左bb...
你同事爆返佢都實在唔算過份

sweeticandy    發表於 14-6-18 16:43

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

jolo 發表於 14-6-18 16:27
你同事已經好忍得, 係同事前咁唔比面....

而且, 阿貴你都好忍得....

我係咁叻可以有急才寸奶奶既話,

首先比我寸既都係我家嗰位啦,

從來我講嘢無打字咁快TIM呀

chan803    發表於 14-6-19 17:16
michelle071180    發表於 14-6-18 22:45
lina9316    發表於 14-6-18 17:21

男爵府

如果係我..
我會話你同事個99

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

亞貴 發表於 14-6-18 16:21
頭先 lunch time 我地6個同事一齊去飲茶,

其中一個係大肚婆,
你同事99係咪fk人

首頁
12345...18

尾頁

跳至