論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

海外工人5月23日下午來了我家第5天,5月28日6:30AM就執野話走,
叫翻譯同佢傾,佢話佢做MUD都唔啱,教佢因DON 廣東話要學習適應,
如是者又第二次6:30AM又話回公司,印尼學校同佢傾叫我再俾機會佢,我又俾.
如是者第三次6:30AM又話回公司,又俾機會
如是者第四次6:30AM又話回公司,又俾機會仲要搵其他工人同佢傾,佢話留下
如是者第五次6:30AM又話回公司,又俾機會
如是者第六次今天6月18日又在6:30AM話回印尼.

每次都是一早,我剛醒,每次她都坐在地下什麼也不做,說了半天,她才正常自己工作.
她有個小孩2YRS,26岁,中東做4年
我是FTM, 工人不用買, COOK ,不用帶小孩,只負責準備工作,清潔

她是否不適合香港工作?

:-D

禁止訪問

回覆:海外工人來了第5天就執野話走

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

玩緊嘢咁喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Fax比入境事務署, 寫明佢D衰野. 等咁開心揾過份呀拿. 全程混吉嘅.

伯爵府

虎到金來勳章

引用:海外工人5月23日下午來了我家第5天,5月28日

原帖由 gs 於 14-06-19 發表
海外工人5月23日下午來了我家第5天,5月28日6:30AM就執野話走,
叫翻譯同佢傾,佢話佢做MUD都唔啱,教佢因DON ...
點解第六次都仲比機會?佢想走,要叫比一個通知金或者一個月通知米走羅,咁玩法,痴線架

大宅

樓主而家要做ge係通知入境處先!
跟住如果佢又話要走, 叫佢比封通知信你, 每一朝早話要走都要佢比信, 呢封信黎做証據. 或者你每次問佢時, 錄佢音都得. 如果屋企有cam有証據就唔使煩.

大宅

gs 發表於 14-6-19 00:02
1)你果間Agent係邊間?2)佢初來,連Agent費都未比哂,一定有人教路?
3)佢咁玩法,唔會有心做落去,留得一日、兩日留唔到兩年。不過,要搵另一個Agent,唔好再搵依家呢個。

(1)&(2)係因為有JM講過"楊X"會聊工人轉工。Agency fee佢已賺咗你,件貨又喺香港,轉一轉手再賺Agency fee,工人又可搵自己啱心水嘅工,喺佢地(Agent&工人)係winwin situation!

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

佢都無心做, 再留都係話要走, 不如叫佢比一個月notice, 或比一個月人工你即走,
無謂拖落去

大宅

引用:海外工人5月23日下午來了我家第5天,5月28日

原帖由 gs 於 14-06-19 發表
有人教佢搵輪椅老人家工做。

大宅

引用:Quote:gs+發表於+14-6-19+00:02+海外工人5

原帖由 happyelvis 於 14-06-19 發表
1)你果間Agent係邊間?2)佢初來,連Agent費都未比哂,一定有人教路?
3)佢咁玩法,唔會有心做落去,留得一 ...
是大艇嗎?拿合約去印尼領事館投訴Agt,去消委會舉報,入禀小額錢債追回Agt費,通報蘋果日報,找李鎮成議員,自由黨外傭事務專責議員,去信入境處數臭工人,去信申訴專員投訴入境處未依2013年8月30日的新措施。兩年合約期內不可轉僱主,除非僱主身故,移民,沒有經濟能力請外傭,被虐打。

alibabah  好厲害, 有了您的分享惡傭有排煩  發表於 14-6-24 17:12
是是但但   勁呀!  發表於 14-6-24 09:50

別墅

回覆 AHGU 的帖子

因為佢6:00am 起床,我6:30左右起床,見佢坐地下末保水洗杯.如是者昨天話回印尼. 她以前中東4年,有小孩,我見佢傾完工作有改善唸住俾機會佢.可能佢未适應.可能比較硬頸唔識唸.

但我俾佢搞倒好煩心.

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

蝦你LAW,你係FTM,洗乜比怕佢?呢D人只想做公主~根本可能博你炒~又多一個月人工~你叫佢比信你,同埋搵多D PROVE佢點玩野,到時去入境處COMPLAIN,等佢搵唔到工~
囝囝2013.1.20 出左世了~

男爵府

佢話唔做就岩. 叫佢俾返一個月通知金你. 再叫佢走.

男爵府

請到呢的,真係好煩。
叫agency 同佢傾,然後sign 番文件,證明你同 agency 都有同佢傾過。
記得寫上 date and time.

講明白的,就係一份record, 再玩野,就真係要 agency 搞番掂佢啦。
唔使太嬲,有時人人性格不同,嬲得幾多。

複式洋房

回覆 gs 的帖子

find another one.

別墅

今天下午,BRING她回立即RESIGN補$給我 或最後一次機會好好做

,AGENT說她是思緒不太好

我也估計及她因不會廣東話所以不常開口,怕人駡的類型,

我見因為她肯做肯學,做事一直有進步,

所以give her last chance to help . she need to pay back loan 6 mths .

good luck to me.

thanks everyone.

thank you very much!

大宅

開名,護照號

珍珠宮

not the fault of immigration department

the fault of the agency wor

別墅

回覆 papa2011 的帖子

之前問AGENT話不可用薪水代替通知金.
但6月18日再咁情況,叫翻譯同工人傾不做就算,好煩.

19/6帶俾AGENT傾下俾 LAST CHANCE,又話工人佢繼續做.

21/6自己走了,湯仲煲緊.工人只留下衣服。
問AGENT,下午報埋警,AGENT傍晚找到工人,工人話去了AGENT處,因為把針板弄斷2舊,但AGENT 當天休息,她一直在門口等。
AGENT CALL 我叫我接工人回家,待她明天上班我把工人帶回去。
我拒絕,叫她自己搞,她說工人也要收拾行李,我說管理員不會給她入。
不久,她叫我叫管理員話工人如回來就讓她入,翻譯會來我家接她。

22/6 AGENT話我要按28/5工人RSIGN比例出俾工人,工人補7日。
我仲話佢咁可憐,不如叫佢做到新工人來,人工照俾,不要她陪一個月工資。
我不認同,她叫我同工人翻譯上勞工署解決。 
今天,AGENT 打來話工人從來冇話BLACK & RIGHT RESIGN, 話問了勞工署,用21/6計,但到底我炒工人定工人炒我? AGENT話俾官判.

我堅持只俾機票+$100。 

大家俾D意見。

大宅

回覆:gs 的帖子

我個工人咪又係咁嘔血,黑口黑面惡過我,話唔鈡意我係屋企,鈡意入房睇書,鈡意入房瞓覺,炒佢要比機票,佢話唔做又要比機票,有冇人幫到我哋呀!好慘呀!

是是但但  請著呢D瘟神,真係好慘...好同情你...  發表於 14-6-24 09:52

首頁

尾頁

跳至